pablo2

Blog: Hoe ervaringen uit het gezin van herkomst je helpen op het zakelijke vlak!

 12/01/2022

Ze wilde stappen maken in het nemen van de regie op haar werk. Ze vond zichzelf te meegaand. Te afwachtend. Ze was de leidinggevende maar dat zou je niet zeggen als je wist hoe haar teamleden reageerden.

In het werk resulteerde dat in allerlei problemen

  • Medewerkers luisterden niet naar haar.
  • Teamleden gingen hun eigen weg.
  • Wanneer het dan alsnog fout ging, kwamen ze naar haar voor een oplossing. Terwijl, als zij hadden gedaan wat zij vroeg, dit probleem niet eens was ontstaan.
  • Teveel in discussie gaan waardoor de problemen niet krachtig werden opgelost.

Dit wilde ze niet meer, het was tijd voor verandering!

Deze manier van communiceren, van leidinggeven of eigenlijk het gebrek eraan, wilde ze echt niet meer. De reden dat ze bij mij was voor een 1 op 1 opstelling.

Ik vroeg haar waar ze deze situatie nog meer van kende? Van vroeger, zei ze direct. Dit gebeurde ook altijd met mijn moeder. Haar "meegaande" ik liet ze zien, haar "eigenwijze, de regienemer" niet, maar die liet zich van binnen wel horen. Maar wist niet hoe ze die meer kon laten zien!

We gaan aan de slag met de opstelling

Ze stelt d.m.v. poppetjes zichzelf en haar moeder op. Ze zet ze willekeurig op tafel neer, maar het mooie is, daar is zoveel uit op te maken. Want er is geen contact, ze kijken elkaar niet eens aan. Ook de regienemer en de meegaander worden opgesteld; ze staan netjes naast haar, maar hebben eigenlijk geen rol van betekenis.

Ik vraag haar wat ze nodig heeft om verbinding met haar moeder te krijgen. Ze denkt even kort na en zegt dan direct dat ze openheid en duidelijkheid nodig heeft. Ik nodig haar uit deze ook in het veld te zetten.

Op het moment dat ze deze opstelt, gebeurt er veel tegelijkertijd

  • Moeder en dochter krijgen contact, ze draaien zich naar elkaar toe, gaan dichterbij elkaar staan en kijken elkaar aan
  • de meegaander verdwijnt meer naar de achtergrond, achter mijn klant
  • de regienemer, ook wel haar eigenwijze genoemd, komt dichterbij en staat op de voorgrond

Een magisch moment bijna. Alles valt op z’n plek. Ze beseft ineens: als ik open ben, neem ik de regie en ga ik niet zomaar mee met de ander...

Het inzicht van mijn klant

Door open en eerlijk naar haar relatie met haar moeder te kijken, kon ze onderzoeken wat mocht veranderen op het werk! Zij wilde zichzelf stretchen en was bereid om haar privéleven in te brengen. We zijn namelijk gewoon een persoon, natuurlijk vervullen we meerdere rollen, maar iets wat ons privé gevormd heeft, kan zeker een rol spelen op ons werk. Ik nodig je uit dat te onderzoeken!

Meer lezen over (familie)opstellingen?

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier