pablo2

Blog: Ben jij ook wel eens het slachtoffer van je eigen succes? Nou, ik wel!

 02/06/2017

Een blog over mijn voorkeur in leerstijl. Ik ga doen! De leercurve van Kolb helpt je om dat helder te krijgen zodat je het weet. Voor een volgende keer. En kan anticiperen.

Herken jij dat ook?
Dat je soms gewoon "doet", er even niet over nadenkt en gewoon de actie-knop aan zet? Zoals ik dat altijd zeg...

Oefenklanten
Dat heb ik een paar jaar terug gedaan toen ik mijn zoektocht naar "oefenklanten" communiceerde: via flyers, beperkt via social media, een beetje via LinkedIn en d.m.v. een bericht op mijn website. En wat schetste mijn verbazing: de klanten kwamen. En tot op heden ontvang ik bijna wekelijks nog mailtjes van mensen die graag oefenklant willen worden. 

Inmiddels ben ik al bijna 50 klanten verder. 50! Dit succes had ik niet verwacht maar wel gekregen. En mooi dat ik kon oefenen; gemiddeld vijf gesprekken per week. Heerlijk vond ik het. En soms ook niet. Als het even niet lukte. Of als ik onzeker was. En dat had ik dan even nodig op dat moment. Om te groeien. Uit mijn comfort-zone te geraken.

Maar zo dankbaar ik was als een oefenklant met een -hoe klein dan ook- inzicht weer naar huis kon gaan. Daar deed ik het voor!

Hoezo dan "slachtoffer van mijn eigen succes"?
Omdat ik door te doen, niet stil stond bij mijn visie. Bij het doel wat ik wil bereiken. Welke strategie ik voor mijn bedrijf in gedachten had. En ook bij wat het me opleverde (bijvoorbeeld aan ervaringen, inzichten maar ook geld). Wat ik weggaf. Want de "geven-nemen" staat was niet echt in balans. 

Doener
Na een intervisie-bijeenkomst met mede-coaches, therapeuten en psychologen wist ik het. Ik ben een doener! Ik lees niet eerst de handleiding van een nieuw apparaat: ik ga dat ding gewoon aansluiten. En als deze het dan niet doet, kan ik alsnog de handleiding lezen. Niet lullen maar poetsen. DOEN. Zo ook met de oefenklanten. Juist omdat het spannend voor mij was, ben ik niet eerst gaan nadenken over wat het voor mij en mijn bedrijf kan betekenen, maar ben ik het gewoon de lucht in gaan gooien. 

Dromer, denker, beslisser, doener
Ken je de Leercurve van Kolb? Daarin komen deze vier woorden voor. Ik ben de doener. Ik droom ook wel eens. En ik bedenk natuurlijk ook wel zaken. En ik hak ook knopen door. Alleen start het met mij met "doen". Waarna de rest volgt. En zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur. De een denkt graag, de ander wil eerst even dromen alvorens te doen. Kan allemaal. Zolang je maar weet wat je voorkeur is, zodat je -als het nodig is- kan bijsturen met de andere aspecten. Zoals in het geval van mijn oefenklanten. Een simpel voorbeeld: de sessies waren gratis. Ik had de oefenklanten ook om een referentie kunnen vragen. Etc.

Slachtoffer versus eigen verantwoordelijkheid nemen
Dat is wat ik nu doe! Bijsturen. Want ik weet dat ik hiermee door wil gaan. Dat het onderdeel wordt, al is, van mijn bedrijf. En dat dat iets betekent, namelijk dat ik zakelijker mag worden. Nee ik vind het woord "slachtoffer" niet fijn. En ik voel me in dit geheel geen slachtoffer, ben juist blij met het succes. En door het zo mee te maken, heb ik er enorm van geleerd. Alles is immers een leerproces. En als coach vind ik dat natuurlijk heerlijk :)

En nu jij!
Wil jij ontdekken hoe jij het liefste aan de slag gaat, leert? 

Plan dan eens een gratis kennismaking met mij in om dat te ontdekken

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier