pablo2

Blog: Jezelf klein maken. Bewust of onbewust proces als vrouw?

 18/01/2016

Een blog over het proces van mijn klant waarbij ze zich onbewust klein maakt. En de ander daardoor groot. En dat ze steun zoekt. Wat is nu hetgeen ze anders mag gaan doen -al voelend-?

Klant.
Mijn klant arriveert. Een volwassen vrouw van bijna 40. Ik doe de deur open en we groeten elkaar hartelijk. Het was even geleden dat we elkaar zagen. En ik merk dat ik zin heb om weer samen aan de slag te gaan. Dat ik benieuwd ben hoe het haar is gegaan.

Huiswerk.
Het gesprek verloopt op een gelijkwaardige basis. Precies zoals ik ze graag heb en ook nodig is. Totdat ik haar vraag naar haar huiswerk. De volwassen vrouw verandert voor mijn ogen in een klein meisje. Ineengekrompen. Die met zachte stem praat. En me niet aankijkt. Wat gebeurt hier nu?

Wat blijkt? Ze heeft haar huiswerk niet gemaakt. En ze vertelt me dat dus op een omslachtige en voorzichtige manier.

Dat het mij als coach niet uitmaakt of zij haar huiswerk heeft gemaakt. Wat me wel boeit is wat hier in het hier & nu letterlijk gebeurt. Ze maakt zich klein… dat is overduidelijk! Als ze me na haar uitleg schichtig aankijkt -alsof ik haar ter plekke zal straffen- vraag ik haar heel rustig. Wat gebeurt hier nu? Wat gebeurt er tussen ons?

Ze kijkt me verschrikt aan. Die vraag had ze niet zien aankomen….

Verder in het gesprek.
Als we dit hebben uitgeplozen, gaan we door met haar coachvraag. En blijkt dat zij moeite heeft met bepaalde confrontaties. Bijvoorbeeld op het werk. Of thuis. We gaan één zo’n situatie verder uitdiepen in de vorm van een opstelling. Wat is de situatie? Waar sta je? Wat gebeurt er tussen jullie? Hoe voel je je daarbij? Wat gaat er door je hoofd? En nog meer. Ze vindt het erg moeilijk allemaal. En wederom zie ik dat kleine meisje voor me. Dat steun zoekt in een muur achter haar. En zij ziet het ook. Van onbewust naar bewust.

Ze beseft ineens dat er een link is. Wat gebeurde in de dialoog over het huiswerk, dat gebeurt ook thuis. Op het werk. Niet de hele tijd natuurlijk. En als het gebeurt, dan maakt ze zichzelf klein. En de ander, zo zagen we in de opstelling, maakt zich dan nog groter. Alsof het gecompenseerd moet worden. En dat voelt dan erg vervelend voor haar. Zo vervelend dat ze wil vluchten.

Van onbewust naar bewust.
Door het lezen van het boek “Vrouwen bluffen niet” besef ik dat heel veel vrouwen zich in bepaalde situaties klein maken. Ik ook! En ik dan met name in het ondernemerschap. Waar mannen zich (over het algemeen) iets groter maken dan ze zich voelen, maken vrouwen zich (over het algemeen) klein. Maar het mooie is: als je weet in welke situaties dit gebeurt, kun je erop letten. Herken je de situaties ook eerder. En dit betekent niet direct dat je je gedrag kunt aanpassen, maar je bent je er bewust van. Het begin van een transitie!

Symbool.
Mijn klant vertrekt met een nieuw inzicht. Bewust. En met een symbool in handen wat haar kan helpen bij een volgende keer. Om haar wat zelfvertrouwen en kracht te geven. Het blijft altijd je thema maar je kiest zelf, omdat het nu een bewust proces is, hoe je ermee omgaat.

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier