pablo2

Blog: Het wat & hoe achter een Opstellingsavond

 07/04/2020

Tegenwoordig is systemisch werk steeds meer bekend. We hebben Hellinger, Rupert en de meer moderne manier van opstellen. Iedere begeleider past het toe op zijn of haar manier. Ook ik. Humor. Beetje boeverig. Intens. Veilig. Intuïtief. Op mijn authentieke wijze geef ik vorm aan deze avonden. Hier lees je meer over mijn aanpak en wat tijdens een Opstellingsavond aan de orde kan komen.

Een Opstellingsavond van Sprankelend aan de Slag bijwonen?

Om een indruk te krijgen van hoe een opstellingsavond verloopt, vertel ik je graag over een opstellingsavond die recent plaatsvond. Er waren drie gegarandeerde opstellingen; drie personen met drie verschillende vragen. Eén gemeenschappelijke factor: ze wilden meer verbinding.

 • De eerste opstelling: vader en moeder werden opgesteld. Ze werden bij naam genoemd, de rollen werden niet kenbaar gemaakt. De vraaginbrenger werd uitgenodigd haar plek tegenover haar ouders in te nemen. In plaats van ernaast. Een kleine handreiking zorgde voor verbinding. 
 • De tweede opstelling: hierin werd onderzocht wat er gebeurde als de vraaginbrenger in een groep ging staan. Welke beweging maakte zij? Wat vond het voelend hart hiervan? Haar hoofd, de intelligentie, stelde vragen, wilde weten hoe het zat. Vertrouwen was erg belangrijk om verbinding te kunnen aangaan. 
 • De derde en laatste opstelling: deze begon met de brief uit het hart die de vraaginbrenger had geschreven. Dat was een mooi uitgangspunt voor de opstelling. Op het moment dat vader in de opstelling kwam, was er rust en daardoor verbinding. 


Elke avond ziet er anders uit. Zo hebben we ook een Opstellingsavond gehad met slechts twee opstellingen maar beide opstellingen maakten op iedereen zoveel indruk, dat het helemaal oke was om na deze twee te stoppen. Mijn intentie voor een avond is dan ook altijd "geef de vraaginbrenger wat hij of zij nodig heeft". 

Mijn tip aan iedereen die een avond vol magie en verwondering wil bijwonen: 

 • Laat je verwachtingen thuis
 • Zie het als een experiment
 • Wees vrij (ervaar geen druk)
 • Je mag altijd nee zeggen
Meld je hier aan voor de volgende Opstellingsavond

Mijn aanpak

Geen verwachtingen, geen druk, slechts je openstellen voor een experiment. Dat is wat ik van je vraag als je deelneemt aan een opstelling. Ben jij de vraaginbrenger? Dan neem ik vooraf contact met je op om je vraag voor te bespreken. Je (extra) voorbereiden mag, maar is niet nodig. Het dient zich altijd aan in het veld/ het systeem.

De opstellingsavonden organiseer ik in een fijne ruimte. Meestal bestaat de groep uit maximaal 15 mensen. Aan het begin van de bijeenkomst neem ik de tijd om samen de basis afspraken door te nemen. Je veilig voelen tijdens een opstellingsbijeenkomst vind ik heel belangrijk. Daarna doen we een oefening om ons op te warmen, zoals luisteren naar muziek, een geleide meditatie of het beantwoorden van een vraag.

Tijdens een bijeenkomst is er ruimte voor twee of drie opstellingen. De vraaginbrenger bepaalt wie zijn of haar representanten zijn. Als representant mag je altijd nee zeggen, zonder dat je dat verder hoeft uit te leggen. Als vraaginbrenger maak je geen deel uit van je eigen opstelling, maar je observeert deels. De deelnemers die noch vraaginbrenger noch representant zijn, observeren (observanten).

Aanmelden voor de Opstellingsavond is eenvoudig
maxresdefault

Ruimte voor een lach

Ik begeleid de opstelling. Ik observeer en stel waar nodig aanvullende vragen. Na afloop ‘ontrolt’ de vraaginbrenger de representanten van hun rol. Ondanks de zware onderwerpen die mensen soms inbrengen, is er bij mij altijd ruimte voor humor en een lach. We sluiten de bijeenkomst samen af (met bijvoorbeeld een korte nabespreking of ontspanningsoefening) en bedanken elkaar. Vaak hoor ik van (ex)- deelnemers terug dat de bijeenkomst hen een ander soort energie geeft.

Hoe ervaren deelnemers een Opstellingsavond?

Bij referenties lees je met gemak meerdere referenties van deelnemers aan de Opstellingsavond. Een paar van vaste representanten, een paar van mensen die observeerden en van vraaginbrengers. 

Hier wat quotes:

 • Het was een hele "happening".
 • Jacqueline is kundig, professioneel en weet naadloos te schakelen tussen proces en inhoud.
 • Het was weer een aparte avond en heb er later regelmatig naar terug gekeken.
 • Het is wonderbaarlijk dat met een vreemde groep mensen er zoveel gebeurt en los komt. Allemaal op gevoel en intuïtie. 
 • De opstellingen zijn een goed middel om meer te voelen en minder te denken. 
 • Een opstelling kan je echt meer inzicht geven in je verleden.
Waarom ik zo'n fan ben van Jacqueline? Lees hier een referentie van een deelnemer

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Ontdek de kracht van Compassionate Inquiry

Lees dit bericht

De ongeborenen een plek geven. Hun plek!

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier