pablo2

Blog: Charisma

 20/08/2016

Een persoonlijke blog over mijn ervaring met presenteren en charisma. Wanneer stroomt het bij mij? En wat werkt voor mij?

Wat is dat eigenlijk? Charisma? 
Op 22 september a.s. organiseer ik een netwerkbijeenkomst met als thema "Charisma". Heb je dit en/ of kun je het leren? En dat op het gebied van stijl/ imago en presenteren. En terwijl ik zo over deze avond nadenk, treft me het volgende. In hoeverre heb ik charisma? En hoe zet ik dat in? Zet ik het eigenlijk wel bewust in? 

Vroeger.
Tijdens mijn werk als Projectmanager bij een grote zakelijke dienstverlener heb ik veel presentaties moeten geven. Van het voorzitten van vergaderingen tot aan presentaties voor de Board, groepen van partners toespreken en grote groepen trainen. Het geven van deze presentaties/ trainingen vond ik allemaal erg spannend. Kreeg dan vooraf rode vlekken in mijn nek (nu nog soms). Was erg hyper. En las mijn tekst een paar keer door. Terwijl ik natuurlijk als geen ander wist waar het over ging. En de presentaties die het beste gingen? Dat waren de presentaties die ik ad hoc moest geven. Die ik wel voorbereidde maar niet letterlijk uit mijn hoofd leerde. Waarbij ikzelf vertrouwen had over de inhoud. En waarbij ik open stond voor de ontvangers. Waarbij er interactie was.

Ook.
Daarbij had ik speciale outfits die ik dan aantrok. Hoge hakken. Speciale pakken. Dat zorgde voor een extra boost, een extra boost aan zelfvertrouwen dat ik vond dat ik schijnbaar nodig had. Er werd dan door mijn collega's al gevraagd, voordat ze eigenlijk wisten dat ik iets moest presenteren, of ik naar de Board moest. Want ik had dan mijn "Board-pak" aan. Leuk die collega's met humor ;)

Laatste keer.
De laatste keer dat ik presenteerde was tijdens de eerste netwerkbijeenkomst van Sprankelend aan de slag. In maart. Een klein briefje voorbereid. Met trefwoorden zodat ik wist, dat moet ik in ieder geval zeggen. En met wederom vlekken in mijn nek en bibberende handen. Op een gegeven moment sprak ik uit dat ik zenuwen had. En later kreeg ik terug dat dat niet hoefde, omdat men het niet zag of doorhad. Maar weet je wat het met mij deed? Ik werd spontaan rustig(er) omdat ik het had uitgesproken. Dus voor mij werkt het om me kwetsbaar op te stellen. En dan stroomt het. Er is flow. Ik mocht mij zijn.

Wie ben ik? 
Dat is wat mij betreft een belangrijk punt bij presenteren, stijl en charisma. Jezelf zijn. Jezelf mogen zijn (van jezelf) en weten wie je bent. Komt allemaal op hetzelfde neer natuurlijk. En daarbij ook "lak hebben" aan wat anderen vinden. Als het voor jou werkt en het zorgt ervoor dat het stroomt (wat dat dan ook is) dan is het oke. Jij bepaalt!

Kom je ook?
Net de uitnodiging voor een kinderfeestje... Er is nog ruimte op de netwerkbijeenkomst. Met inspirerende gastsprekers Chantal van Riel en Yvonne van den Bergh. Waarbij je zelf aan de slag gaat met jouw charisma. Met jezelf. 

Meer weten?
Neem gerust contact met me op. Zeker zijn van een plaatsje? Meld je dan hier aan. 

Ik zie je graag de 22e.

22 september 2016 is de tweede netwerkbijeenkomst van Sprankelend aan de slag met als thema Chrisma.

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier