pablo2

Wat te doen bij PLOTSELINGE boosheid? De remedie vind je in deze blog...

 14/02/2024

Ik word de laatste maanden plat gelopen door klanten die hiermee te maken hebben: van jong naar oud. En ook ikzelf herken het... Waar heeft dat nu mee te maken? Als de boosheid/ frustratie/ irritatie PLOTS komt opzetten, dan heeft dat te maken met het feit dat grenzen worden overschreden. Beter gezegd: je voelt een NEE van binnen en op het moment dat daar een JA van wordt gemaakt (door wie dan ook, dit kan ook jezelf zijn), dan ontstaat boosheid. De grens is bereikt!! Herkenbaar?

We hebben vroeger geleerd in verbinding te blijven met onze ouders

Om te overleven. Daardoor deden we soms dingen die we niet wilden (we voelden een NEE, maar die werd niet gehoord of gezien), dus werd het een JA naar buiten toe. Het kan ook andersom gebeuren: dat je iets graag wil (een JA van binnen voelen) maar naar buiten toe een NEE zeggen. Ik zeg ouders maar grotendeels is dat je moeder... 

Simpel gezegd: de remedie is dat als je een JA voelt, je JA zegt. En als je een NEE voelt, je NEE zegt. Echter op het moment dat je 25, 40 danwel 50+ jaar oud bent, dan is dat best wel ineens een aanpassing... Die JA of NEE uit zich dan heel anders, als boosheid. Woede. Irritatie of frustratie. Zie deze emotie dan ook als een signaal, een indicatie dat je even mag voelen: is het een JA of NEE en uit ik dat ook als zodanig? 

Vijf dingen om te doen als je PLOTS boos bent

Hier wat handvaten voor als je ineens boosheid of irritatie voelt. Naar een partner (vaak zo) of anderen... Het mooie van dit alles is dat je het niet altijd hoeft te doen op het moment zelf. Dit kan makkelijk achteraf worden gedaan. Neem dan even de situatie weer voor ogen. Houd eventueel pen & papier bij de hand.

 • Wees je bewust van het feit dat je boos of geïrriteerd bent.
  Schrijf de situatie op in een boekje: met wie was je, waar ging het over. Wanneer kwam de boosheid? Uitte je deze?
 • Merk op wat er gebeurt in je lichaam. 
  Ervaar je vlinders in je buik of voel je spanning/ druk in je lichaam? Met andere woorden: voel je een JA of een NEE van binnen? 
 • Trek de conclusie.
  Schrijf op wat je ervaart in je lichaam en hoe je dit uitte (gaat om een JA voelen en NEE zeggen en andersom). 
 • Op WIE is de boosheid gericht?
  Op de ander of op jezelf omdat je niet doet wat je zou willen? 
 • Wat heeft je innerlijke kind van jou nodig (en kreeg ze niet van je moeder)?
  Dit voelt wellicht als een rare stap maar jouw innerlijke kind reageert primair. Boosheid is plotseling, dus je innerlijke kind heeft een behoefte (die vroeger niet werd vervuld). Ga in dialoog met je eigen innerlijke kind en vraag wat het nodig heeft en kijk hoe je dat kan geven. Is dat steun, geruststelling, comfort? 

Als laatste ...

Als laatste is het erg belangrijk dat je in dit proces de tijd neemt (observeren & waarnemen is super waardevol) en dat je lief bent voor jezelf. Jezelf afstraffen met oordelen als "wat stom dat ik dat zo doe", gaat je niet verder helpen. Kijk of je dat oordeel naast je neer kan leggen en dat je meer neutraal reageert en met begrip "Aha zo doe ik dus als mijn behoefte niet wordt vervuld". 

Hulp nodig?

Mocht je hierbij hulp nodig hebben, weet dan dat je zeker niet de eerste bent die dat doet. Het is geen zwaktebod of falen als je een coach inschakelt. Het vergt juist moed om dat te doen. Want wie wil nou niet van dat vervelende gevoel af? Dan is het juist ook goed om te weten wat is de trigger en hoe kan ik mezelf helpen?

Dat leer je bij mij in de coaching maar ook in de masterclass de relatie met je moeder die op 20 maart en 13 november 2024 plaatsvindt. In een kleine groep ga je met dit thema (en je moeder) aan de slag. Wil je meer weten? Stuur me gerust een appje of bel me! 

Meld je hier aan voor de masterclass op 20 maart Neem gerust contact met me op

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Webinar (gratis) inzake regenboogbaby's in mei

Lees dit bericht

Wat zou jij doen als je niet bang was?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier