pablo2

Boekreview: It's not your money geschreven door Tosha Silver

 20/02/2024

Op aanraden van mijn Canadese coach kocht ik dit boek van Tosha Silver. It's not your money. Het boek gaat over geld en overvloed, maar op een andere manier "geteacht" dan je wellicht verwacht. In deze blog neem ik je mee in de stappen van het boek en wat dit boek uiteindelijk met mij heeft gedaan.

Waar gaat het boek over? Een korte samenvatting

"It's Not Your Money" van Tosha Silver is een spiritueel financieel zelfhulpboek dat lezers begeleidt bij het loslaten van angst en controle over geld. Silver moedigt aan tot een diepere verbinding met het goddelijke en het toelaten van overvloed door vertrouwen en overgave. Ze deelt persoonlijke ervaringen en biedt praktische oefeningen om geldzorgen te transformeren en een meer vreugdevolle relatie met financiën te ontwikkelen, waarbij het idee wordt benadrukt dat het geld uiteindelijk niet van ons is, maar een kracht is die door het universum stroomt.

Het geld is niet van ons, omdat wanneer we doodgaan het geld niet kunnen meenemen. Dus kun je maar beter in het leven al onthechten aan geld en de waarde ervan. 

Maar geld is toch nodig?

Dat is ook zo! Het is ook niet de boodschap dat je zonder geld moet kunnen. Het is een manier van leven waarin geld niet het belangrijkste is maar een middel tot. En dat kan met meer rust, gemak, loslaten dan we zelf denken.

Het stappenplan

In het boek worden vijf stappen toegelicht die je gaan helpen bij overvloed:

 1. Say the full abundance change me prayer
 2. Start to clean your house
 3. Stop complaining about money
 4. Make a statement of gratitude
 5. Say "It's easy for me to receive" of voor sommigen is deze beter "I deserve to receive"


Op zich lijkt het me vrij duidelijk waar de stappen voor staan. De eerste is een gebed dat je in het begin dagelijks leest en gaandeweg uit je hoofd leert. Een gebed dat je spreekt tot God, Flow, het Universum. Hoe jij het wil noemen. Dat gevoel dat het niet uitmaakt hoe je het "hogere" wil noemen, sprak me ook aan. Wanneer je het boek leest dan wordt duidelijk wat met het gebeed wordt bedoeld.

Het idee is dat je deze vijf stappen dagelijks doorneemt gedurende een aantal weken. Na het doornemen van deze vijf stappen gaat ze dieper in op de stappen. Je begint bijvoorbeeld met je huis schoonmaken: datgene wat niet meer nodig is, weg doen. Dat kan weggooien of weggeven zijn. Je wil niet weten hoeveel lades en kastjes ik sindsdien heb opgeruimd. Maar ... ze gaat verder in het opruimen. Ze behandelt ook het innerlijke kind en verbindingen met anderen die er (energetisch) niet meer toedoen. Een mooie verdiepingsslag.

Ze heeft het in het boek over "weken". De komende week dit en dit. Ik moet eerlijk zeggen dat die structuur voor mij echt onduidelijk was. Ik heb dat dan ook losgelaten.

Wat ik merk na een aantal weken/ maanden

 • De focus is minder geld-gedreven
 • Mijn focus ligt meer op zelf-liefde en overgave wat een heel fjn, rustgevend en relaxed gevoel is
 • Ik ervaar "toevalligheden" die heel subtiel zijn. Ik kreeg bijvoorbeeld een aanmelding van iemand waarvan ik dacht wie is dat ook alweer? Een dag later open ik LinkedIn en het eerste wat ik zie is een post van deze klant. Aha! Duidelijk. Dankjewel...


Ik ben benieuwd wat jij ervaart na een paar weken. Laat je het me weten?

Laat het me gerust weten

Overvloed staat in relatie tot je moeder en mogen ontvangen

Deze licht ik even toe. Als kind word je geboren en kun je niks. Je bent letterlijk afhankelijk van je moeder om te overleven: eten & drinken krijgen, warmte en geborgenheid ontvangen en verzorgd worden. In dat eerste moment -en vaak ook al in de baarmoeder- leren wij te ontvangen. Alles wat onze moeder ons geeft, mogen we aannemen. Hoe beter de hechting is bij onze geboorte (en dus ook tijdens de zwangerschap) hoe meer je openstaat voor ontvangen. Moeder geeft, het kind neemt. 

Soms kan daar al een blokkade ontstaan:

 • Merk je dat je in je leven meer geeft aan anderen en het moeilijk vind als andere mensen iets voor jou willen doen?
 • Je zorgt goed voor anderen, je omgeving maar zorgt onvoldoende voor jezelf. Je vraagt je niet af "wat heb ik nodig?". 
 • Als je ouders je iet willen geven als dank en je kan het niet aannemen...

Kleine signalen dat er een disbalans is tussen geven & nemen. Leren ontvangen, leren zeggen (elke dag) dat het makkelijk is voor mij om te ontvangen, kan dan al iets met je doen. Dit boek helpt je daar ook bij! 

Hulp nodig in het leren ontvangen?

Dan kan ik je helpen! Er zijn meerdere manieren: 

 • Breng een vraag in tijdens een Opstellingsavond (zie agenda)
 • Woon de workshop "in relatie met je moeder" bij op 20 maart o.a.
 • Boek een coachingsafspraak


En bij twjfel, neem gerust contact met me op of stuur een app.

Boek hier makkelijk je workshop "de relatie met je moeder" Check hier de data van de Opstellingsavonden

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Webinar (gratis) inzake regenboogbaby's in mei

Lees dit bericht

Wat zou jij doen als je niet bang was?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier