Boekreview: "Life without Grace" geschreven door Joyce Beckker
16/09/2022
1 op de 10 zwangerschappen begint als een twee- of meerling. Deze zin lijkt ogenschijnlijk simpel, totdat je beseft wat de betekenis ervan is. Ze beginnen zo maar eindigen dus niet zo. Prenataal trauma ofwel een drama in de moederschoot (wat toevallig ook een boek is). Wat voor effect heeft dit op degene die achterblijft? Joyce Beckker schreef hierover in het boek “Life without Grace”. Ze beschrijft aan de hand van een aantal thema’s hoe het haar beïnvloedt heeft. Want inderdaad, de auteur zelf is ook een alleengeboren tweeling (AT) of anders gezegd: heeft een Verloren Tweelinghelft.
Het komt steeds vaker op mijn pad
In een eerdere blog vertelde ik al over twee bijzondere opstellingen die ik mocht begeleiden bij mij in de praktijk. Naast deze twee zijn er nog meer opstellingen over alleengeboren twee- of meerlingen geweest. Ik hoor het steeds vaker dat mensen dit serieus willen onderzoeken. Een opstelling is een van de verschillende manieren waarmee je dat kan doen.
Zie mijn eerdere blog over opstellingen over alleengeboren tweelingenOnze zielsmissie
In het boek Life without Grace vertelt de auteur Joyce Beckkers over haar leven. Waar zij tegenaan liep, wat er gebeurde en tot welke inzichten zij kwam. Alles in relatie tot haar overleden tweelinghelft. Met als belangrijkste boodschap (in mijn ogen) dat de zielen van “onze” overleden tweelinghelften* (* of meerlinghelften) vaak al vroeg een besluit hebben genomen om niet in dit aardse leven te komen. Het was niet hun zielsmissie. Redenen zijn onder meer: het was te vroeg, daar kunnen ze beter helpen, nog niet klaar om het aardse leven te ervaren, boden hulp aan bij het geboren worden. En nog veel meer!
We vergeten daarnaast, als we er al bewust van zijn, dat onze overleden tweelinghelft alleen maar wil dat we gelukkig zijn
Dat wij dat vervolgens anders ervaren, wordt ook duidelijk uit het boek. Schuldgevoel ten aanzien van de verloren tweelinghelft, omdat wij nog leven en zij niet. Boosheid, want waarom liet je me alleen! Gemis, op zoek gaan naar de ander, maar niet wetende dat het een “ander” is. Langs deze weg raakt Joyce heel wat thema’s aan die (onbewust) spelen.
Zoals:
- identiteit
- moeder
- geld
- lichaamsbeeld
- muziek
- vriendschappen
- onrecht
- woonplekken en nog veel meer!
Elk hoofdstuk vertelt ze iets over zichzelf en deelt ze haar inzichten
Elk hoofdstuk behandelt een van de thema’s. Ze doet dit aan de hand van haar eigen levenservaringen. Aan het einde van een hoofdstuk komt ze met een korte conclusie en wat het haar heeft opgeleverd. Tevens eindigt ze elk hoofdstuk met een oefening of opdracht die je kan doen. Deze sluit ook weer aan bij het thema van dat hoofdstuk. Ook kun je als lezer van het boek een werkboek downloaden waarin je de antwoorden van de oefeningen/ opdrachten kan schrijven.
De reis die we maken naar authenticiteit
Want daar draait het leven om: worden wie je in wezen al bent. Waarbij je je verloren tweelinghelft kunt insluiten, kunt meenemen op je reis. Het woord reis is bewust gekozen. Joyce heeft gedurende deze ontdekkingsreis een eigen methodiek ontwikkeld waarmee ze je leert contact te maken met je verloren tweelinghelft en vooral ook met jezelf. Een paar van deze oefeningen en ervaringen worden ook in het boek vermeld.
Wat vond ik ervan?
Ik vind het zo grappig, ik hou enorm van lezen. Op de een of andere manier lees ik veel zelfhulpboeken waarover ik altijd lang doe of zelfs niet afmaak. Dit boek? Wat natuurlijk deels autobiografisch is en deels een zelfhulpboek (door de oefeningen) las ik in 1 dag uit. Ik las het en ondanks dat ik zelf niet zeker weet of ik een Alleengeboren Tweeling ben, herkende ik veel uit haar verhaal. Fragmenten zogezegd. Waarbij de boodschap mij erg aansprak: authenticiteit.
Het aspect waar ik erg benieuwd naar was, werd eigenlijk niet besproken
Joyce geeft aan dat ze het schrijven van het boek samen met Grace heeft gedaan, haar verloren tweelinghelft, die ze nu weer (of: nog steeds) bij haar voelt. Heel erg mooi om te lezen vond ik dat. Ik was vooral nieuwsgierig hoe zij de band met Grace weer had opgebouwd. Hoe ze contact maakt met Grace. Hoe het voelt om samen een boek te schrijven, met elkaar zaken te ondernemen.
Dit komt doordat ik mijn broertje ook bij me voel (zie de blog hieronder) en zoekende ben hoe dat contact te verdiepen. Stiekem weet ik het wel natuurlijk maar toch was ik nieuwsgierig naar haar aanpak. Helaas is dat niet expliciet aan bod gekomen.
Blog en opname "kun je van iemand houden die niet heeft geleefd"Persoonlijke ontmoeting met Joyce
Op zaterdag 10 september vond in Oosterhout het Happy Life Festival plaats. Door een nieuwsbrief van Joyce, die ik ontving, wist ik dat zij ook op het Festival als standhouder zou staan. En inderdaad! Ik was met een vriendin en we vonden haar. Het was erg leuk om haar in het echt te zien en even een praatje met haar te maken.
Relevante links
Heb je het vermoeden of gevoel van een Verloren Tweelinghelft?
En wil je dat onderzoeken? Er zijn meerdere manieren om dat te doen. Een ervan is een (familie) opstelling. Ik organiseer intuitieve Opstellingsavonden waar je een vraag kan inbrengen. Bekijk gerust de agenda voor meer informatie hierover, de data en de verschillende investeringen.
Liever eerst bellen of whatsappen? Dat kan ook! Zie de Contactpagina voor mijn gegevens.
Check hier de data en opties voor de OpstellingsavondenMeer nieuws artikelen en blogs
Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.
Ook wat aanscherping nodig?
Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!