pablo2

Blog: Kun je iets voelen voor iemand die niet heeft geleefd?

 16/10/2020

Dit waren de beginwoorden van mijn Story, dat ik hield op 25 september 2020. Een story waarin ik vertel over mijn kleine oudere broer Sjaak, mijn passie voor opstellingen (systemisch werk) en de transformatie van denken naar voelen. Van hard naar hart.

Datgene een stem geven dat je niet kan zien

Yvonne van den Bergh, organisator van Stories worth sharing, introduceerde mij als zijnde iemand die datgene een stem geeft wat je niet kunt zien. Om te beginnen, geef ik graag mijn oudere broer een stem! Sjaak. Zo heb ik hem genoemd. Welke naam onze ouders hem zouden hebben gegeven, weet ik niet. Maar zo heet hij voor mij. Hij heeft helaas dit leven niet gered. Tijdens de zwangerschap is hij overleden. Maar niet vergeten. Hij is mijn kleine oudere broer. 

maxresdefault

Mijn kleine oudere broer

Wat zeg ik daarmee eigenlijk? Bekijk de beelden hier...

Mijn eerste opstelling was met Sjaak

Wat een verschil dat voor mij maakte! Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. Voor mijn gevoel leek het alsof ik de enige was die “last” had van het feit dat Sjaak er niet was. Ik miste hem, had soms verdriet om hem, voelde me zo alleen maar wist niet waarom. Tot die ene opstelling.

In mijn story vertel ik over deze opstelling. Bekijk hier gerust de beelden.

Deze opstelling gaf mij een enorm inzicht. Sjaak zorgde ervoor dat ik mijn eigen plek innam. Met de verantwoordelijkheden die daarbij horen. Ook was ik getriggerd door deze bijzondere vorm. Wat een effect heeft een opstelling! Wow! Daar wilde ik meer van weten, leren, zien en horen.

maxresdefault
maxresdefault

Niet alleen ik kwam tot een bijzonder inzicht

Ook degene die Sjaak mocht representeren in de opstelling kreeg een inzicht. Welke? Dat zie je hier! 

Oke, dit was de druppel! Niet alleen de vraaginbrenger bij een opstelling ging met nieuwe inzichten naar huis. Ook representanten. Zelfs observanten (mensen die niet hoeven deelnemen aan de opstelling en alleen toekijken). Wat een magisch gebeuren!

Inmiddels heb ik als begeleider van opstellingen veel mensen een stem gegeven

Met allen een vraag die de moeite van het onderzoeken waard is. Met behulp van een opstelling. Een tweetal voorbeelden.

  • Een dame zocht verbinding met haar moeder. Haar moeder leefde nog maar ze leken niet in staat tot contact. Zij wilde graag onderzoeken wat zij kon doen om daar een verandering in te brengen. Tijdens het voorgesprek vertelde ze me dat ze was geboren, exact 9 maanden nadat haar oudere zusje was overleden aan een ziekte. Haar zusje was ongeveer vier jaar. Tijdens de opstelling werd duidelijk dat het zusje juist voor de verbinding in het gezin zorgde. Het verlies van haar zusje was voor de ouders zo pijnlijk dat ze niet meer over haar spraken. Er stond zelfs geen foto meer in huis. Ze had geen plek meer. Door de opstelling, waarbij haar zusje een prominente rol had, werd zij weer zichtbaar, mocht ze er weer zijn en ontstond langzamerhand weer verbinding.
  • Ook had ik een klant die wilde onderzoeken wat er was gebeurd in de periode vanaf haar geboorte tot aan haar zesde jaar. Ze wist intuïtief dat daar iets was gebeurd dat maakte dat ze geen emoties kon voelen en geen relaties kon onderhouden. Ik hoorde haar aan en voelde dat ze een belangrijke periode vergat. Namelijk de periode in de buik van haar moeder. Tijdens de opstelling later bleek ook dat juist in de buik iets was voorgevallen. Ze bleek een verloren tweelinghelft te hebben. Dat zorgde ervoor dat ze altijd -onbewust- zo hard werkte. Voor twee. Dat ze zich -onbewust- schuldig voelde. Zij leefde wel. Dat ze niet weer alles alleen wilde doen en daardoor het juist maar alleen deed...

Een opstelling gaat niet alleen over kinderen en de dood

Door deze voorbeelden en mijn story lijkt het wellicht dat een opstelling alleen kan gaan over de dood en kinderen. Niets is minder waar! Je vraag kan zowel abstract als concreet.

Ik heb een vraaginbrenger wel eens letterlijk een zin laten opstellen. Dat was deze zin “wat heb ik nodig om alles toe te laten”. Waarbij de hele groep aan representanten opstond toen ik haar vroeg om het woord “alles” op te stellen. En een representant zich erg kritisch uitliet hierover. En ze dat ook weer bij zichzelf herkende. Hoe krachtig is dat!

Een opstelling kan over abstracte zaken gaan. Zo heb ik tijdens een speciale Opstellingsavond over voeding een “doos met suikerklontjes” opgesteld. Hilarisch. Gaf zoveel inzichten. Luister maar.

maxresdefault
maxresdefault

Dus: kun je iets voelen voor iemand die niet heeft geleefd?

Jazeker! Ik zeg VOLmondig dat ik houd van mijn broer Sjaak. Ook al heeft hij niet geleefd. Heb ik hem niet gekend.

Opstellingen, Sjaak en voelen. Deze drie aspecten waren de rode draad van mijn story. Want door een opstelling, mijn eerste, voelde ik wat het betekende dat Sjaak in de lijn van kinderen stond. Dat hij daar hoorde. Het klopte. Dat voelde ik. Voor het eerst misschien wel.

Sjaak heeft een transformatie doorgemaakt. En ik ook. Door hem. Wat een cadeau. In mijn story heb ik een steen, versteend hout, de hele tijd bij me op het podium. Aan het einde van mijn story vertel ik wat deze steen voor mij betekent.

Gehele story bekijken?

Wil je mijn hele story bekijken? Dat kan! Dit waren enkele scenes die ik wilde benadrukken maar ik heb over nog meer zaken verteld.

Bekijk hier de volledige film van mijn story

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier