pablo2

Blog: Hoe onderzoek je nu een verloren tweelinghelft?

 11/09/2022

Dat was de vraag van mijn klant. Ze had een sterk vermoeden dat zij een tweelinghelft had verloren, wat ervoor zorgde dat ze geen afscheid kon nemen van haar relatie. Vanished Twin (VT), Verloren Tweelinghelft en Alleengeboren Tweeling (AT) zijn termen die in dit kader ook wel worden genoemd.

Want, het deed zo'n pijn

Dat was voor haar bijna een reden om geen nieuwe relatie aan te gaan. Ook niet kunnen. Op het moment dat het uit was, kon ze hem niet vergeten, niet loslaten. Het brak haar op. Ze wilde dit veranderen en dacht daarbij aan een opstelling.

We spraken samen haar vraag voor. Ze wilde de representanten niet teveel beinvloeden door haar verhaal vooraf te delen met hen, waarop we besloten om dat dan ook niet te doen.

De opstelling was anders dan anders

Ik had het volste vertrouwen in de representanten, want zonder een inleiding werd nog meer een beroep gedaan op hun gevoel. 

Ik legde een kleed op de vloer en mijn klant mocht daarop zitten. Ik legde nog een kleed neer. Daarna vroeg ik de representanten hun ogen te sluiten en te voelen of zij verbinding ervoeren met de vraaginbrenger. Zo ja, dan mochten zij ten aanzien van haar hun positie innemen. Een ging bij de vraaginbrenger op het kleed liggen, twee gingen op het andere kleed zitten en een paar anderen waren er als steun en vertrouwen voor de vraaginbrenger maar zij zaten niet op het kleed. 

Wat als ik je vertel dat het kleed de baarmoeder van haar moeder representeerde?

Degene die bij mijn klant op het kleed lag, gaf aan dat ze echt heel jong was. Ze voelde ook aan dat ze niet lang op het kleed bij mijn klant mocht blijven. Dat was niet meer haar plek.

Kippevel...

Ook het andere kleedje representeerde de baarmoeder. Uit de opstelling bleek dat mijn klant niet alleen een verloren tweelinghelft had terug gevonden. Maar ook dat de miskraam, tussen haar en haar oudere zus, een tweeling bleek te zijn. Twee zusjes. 

De opstelling eindigde met alle kinderen van het gezin op een rijtje: van oud naar jong. Inclusief de tweelingzusjes en haar verloren tweelinghelft. Een prachtig beeld waar een praatplaat van is gemaakt; een mooie herinnering voor deze vraaginbrenger.

1 op de 10 zwangerschappen begint als twee- of meerling

Dat is de eerste zin van een flyer van de Stichting Alleengeboren Tweelingen Nederland (zie link hieronder). Waarschijnlijk ligt dit aantal in werkelijkheid nog hoger.

Inmiddels zijn al veel kenmerken vastgesteld:

 • bij de moeder
 • rondom de bevalling
 • fysieke kenmerken bij de persoon zelf 


Alsook emotionele, mentale en gedragsmatige kenmerken. Zoals het feit dat afscheid nemen je moeilijk gaat, dat je in een partner een soulmate zoekt en dat je vaker in je leven dingen en mensen/ dieren heb moeten loslaten. Dit ervoer mijn klant ook in haar relatie(s). 

Stichting Alleengeboren Tweelingen Nederland

Een paar jaar terug begeleidde ik ook een bijzondere opstelling

Deze klant had moeite met relaties aangaan: op het werk en daarbuiten. Het voelde aan als heel hard werken en ze voelde zich voortdurend schuldig. Ze snapte er niks van! Ze wist dat in haar jeugd -tussen geboorte en haar zevende levensjaar in- iets was gebeurd, dat dit zou verklaren. Maar wat? Terwijl ze me dit vertelde, voelde ik dat ze een belangrijke periode achterwege liet. Namelijk de periode die zij in de buik heeft doorgebracht. Dat raakte haar, ze werd emotioneel, maar waarom wist ze niet. Bij de opstelling hadden we representanten voor elk levensjaar neergezet, inclusief de periode in de buik. Het was voor iedereen voelbaar: om die periode gaat het! Ook hier bleek dat zij een tweelinghelft had verloren.

Verwar overigens de term tweelinghelft niet met tweelingziel, dat is een heel ander thema!

Een van de representanten die een levensjaar mocht representeren, schreef daar een referentie over (zie link hieronder).

Werkelijk bijzonder; het gezicht van de vraaginbrenger na de opstelling

De eerste stap

Is het ontdekken van een verloren tweelinghelft danwel de bevestiging van het vermoeden. Zeker voor mijn klanten. Het gaf hen herkenning en erkenning. Dat geeft al rust en ruimte. 

Want dingen vallen op z'n plek:

 • je snapt ineens waarom je zo hard werkt (voor twee)
 • dat je je schuldig voelt (ik wel, zij niet)
 • dat je boos bent (waarom liet je me alleen?)


Om een paar voorbeelden te noemen. Met deze ontdekking/ bevestiging kun je de volgende stap weer gaan zetten. Naar een autonoom en authentiek leven.

Regelmatig organiseer ik Opstellingsavonden

Wil je iets onderzoeken, wil je sparren hierover, neem dan gerust contact op! Via de link heb je toegang tot de data van de Opstellingsavonden (de data voor 2023 volgen binnenkort), de verschillende opties en een aanmeldknop. 

Check hier de data en opties voor de Opstellingsavonden

Links

 • https://www.stichtingatn.nl/
 • https://www.stichtingatn.nl/boekenlijst :
  • Het drama in de moederschoot - Alfred & Bettina Austermann
  • De verloren tweelinghelft - Alfred & Bettina Austermann
  • Het verlangen - Herman Pieter de Boer
  • Het tweelingenboek (H13) - Lenny Duijvelaar & Anjo Geluk
  • Sterre of de twee vlindertjes - Jenny Maas (geschikt voor kinderen)
  • Ik wou dat ik twee hondjes was - Aranka Reeuwijk-Willems
  • Alleen en toch samen - Aranka Reeuwijk-Willems
  • Straal Stella Straal - Veerle Wauters (geschikt voor kinderen)
  • Het meisje met de twee hartjes - Saskya Wiegel (geschikt voor kinderen)
 • https://www.lifewithoutgrace.nl/ (zie ook de blog over het boekreview van dit boek)
 • Ben je een VTS (Vanished Twin Syndrome)? Doe de test op de website van het Kenniscentrum Open Mind in Belgie. Zie link.
 • Wil je mensen begeleiden met VTS? Dan biedt dit centrum ook opleidingen daarvoor aan.

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier