pablo2

Blog: Wat ik leerde van de documentaire In Utero! Lees hier mijn 7 lessen.

 01/06/2023

Ongeveer 7 jaar geleden kwam de documentaire In Utero uit. Over hoe belangrijk niet alleen de genen zijn maar ook de omgeving. En wat is nu de eerste omgeving waar jij terecht komt? Juist! De baarmoeder. Aan de hand van experts, waaronder Gabor Maté, wordt duidelijk wat en hoe groot de impact is van ons leven in de baarmoeder.

Een overzicht van wat ik leerde

Ik keek de documentaire recent nog een keer. Gevolgd door een webinar met boeiende panelleden. Ik maakte een verslag ervan: van zowel de docu als het webinar. In deze blog ga ik dieper in op wat de documentaire mij leerde.

Namelijk:

  • Herhaling is goed!
  • Hoe films bepaalde thema’s (indirect) kunnen weergeven
  • Dopamine is een belangrijke stof
  • Medicijnen maken ons rustig maar zorgen niet voor begrip
  • Een volwassen trauma is een foetus trauma
  • Trauma heeft een lange geschiedenis
  • Ziekten/ fysieke of mentale klachten geven inzicht


Deze lessen schrijf ik hieronder verder uit. Mis je een les, die jij zelf na het bekijken van de documentaire hebt ervaren, laat het me weten. Ik voeg deze dan aan de lijst toe.

Heb je vragen? Wil je een les toevoegen? Neem gerust contact op!

Herhaling is goed!

Ondanks dat ik de film een paar jaar geleden heb gezien, ik zag weer nieuwe dingen die mijn aandacht trokken. Mijn focus lag ook elders. Waarom? Destijds was mijn zoon pas drie jaar en keek ik heel anders naar de docu dan nu hij tien jaar is.

Hoe films bepaalde thema’s (indirect) kunnen weergeven

In de docu worden een aantal films aangehaald waarbij de vergelijking is gemaakt met jezelf zijn en het kind in de baarmoeder. Dat zijn Aliens, Alice in Wonderland en The Matrix. Kijk de film om te kijken wat de link is met de docu.

Dopamine is een belangrijke stof

Het Herseninstituut legt het volgende uit over Dopamine. “Dopamine is een boodschapper in de hersenen die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om met elkaar te communiceren. Het is belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie.”

Als baby stijgen de Dopamine levels als er contact is met moeder (en vader). Als moeder (emotioneel) afwezig is dan daalt het dopamine level van het kind.

Als je praat over verslaving; dan zijn er natuurlijk meerdere vormen:

  • Drugs
  • Alcohol
  • Macht
  • Seks
  • Geld
  • Gokken
  • Shoppen
  • Cafeïne


Deze “activiteiten” verhogen tijdelijk het dopamine level in ons lichaam. Ze bieden dus tijdelijk plezier en genot. In de film vertelt Gabor Maté dat een drugsverslaafde hem het inzicht gaf dat een shot voelt als een “warm, soft hug” van moeder. We mogen om die reden dan ook met compassie naar verslaving kijken. 

Kijktip: the trauma of wisdom!

De documentaire van Gabor Mate over trauma heet The wisdom of trauma

Medicijnen maken ons rustig maar zorgen niet voor begrip

In de samenleving van nu is het verdienmodel op ziekte erg groot. Overal is wel een medicijn voor dat ook verdoofd of rustig maakt. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen tegen ADHD of depressie. Ze zorgen echter niet voor een oplossing. Want waarom voelt deze persoon zich depressief?

Een volwassen trauma is een foetus trauma

Stel je voor dat je als kind niet gewenst bent. Wellicht door een verkrachting ontstaan of de timing is niet helemaal gunstig. Ondanks dat moet je je als kind innestelen in de baarmoeder. Je wil om te overleven is dus groot. Of juist niet.

Heb je het idee dat bepaalde thema’s steeds terugkeren in je leven? Maak deze thema’s dan eens inzichtelijk en probeer te achterhalen wat er is gebeurd in de baarmoeder o.a. Kijk de thema’s aan, doe innerlijk werk, accepteer ze en laat ze vervolgens in liefde los. Het zijn overlevingsmechanismen die zich laten zien, totdat jij het aankijkt.

Wat echter ook gaande is, is dat het wel lijkt alsof je niet naar binnen mag en kan keren. Men wil niet meer alleen zijn. De telefoon is natuurlijk een bekende afleider. Wat zijn nog meer zaken die afleiden? Mensen gaan ervan weg want willen geen pijn, verdriet, boosheid voelen.

Trauma heeft een lange geschiedenis

Het gaat niet alleen om wat wij meemaken in de baarmoeder. Ook vorige generaties spelen een rol. Totdat iemand is die het aankijkt, kan het worden losgelaten. Vrouwen zijn altijd op een bepaalde manier behandeld in deze mannenmaatschappij (patriarchale maatschappij). Dat geven zij ook weer door aan hun kinderen. Leestip: Het helen van de moederwond

Tevens zijn vroeger tijdens de geboorte veel vrouwen en ook kinderen overleden. Er rust dus een “angst” op geboorte. Als het maar goed gaat. Dat nemen we allemaal mee.

Idee! Maak eens een familiestamboom om te kijken wat zich zoal heeft voorgedaan in jouw familie:

  • Welke ziekten komen voor?
  • Hoe zit het met overledenen? Worden zij erkend of niet?
  • Welke geheimen zijn er omtrent misdaden?
  • Zijn er gemeenschappelijke namen en/ of data?

Zo zijn er nog heel veel vragen te stellen… Wil je hierover meer weten, stuur me gerust een contactbericht.

Neem gerust contact met me op!

Ziekten/ fysieke of mentale klachten geven inzicht

Gabor Maté zegt het in de docu zelf… “Ik raad het niemand aan om ziek te worden maar het is een manier om ervoor te zorgen dat je jezelf mag zijn." Vaak gaan mensen, wanneer ze een diagnose krijgen, kijken naar hun leven. Waarbij de ziekte hen leerde bij zichzelf te blijven. Nee te zeggen bijvoorbeeld. Of het werk te stoppen en te doen waar hun hart ligt. De relatie te beëindigen waarbij mensen niet zichzelf mochten zijn.

De uitnodiging is om de klachten te gaan onderzoeken: waar komt dit vandaan? Wat zegt het lichaam?

Leestip: When the body says no van Gabor Maté.

Wil je weten wat jouw lijf jou vertelt? Kijk dan eens bij een bio-logisch consult

Overige zaken die mij bij blijven

  • Als foetus/ baby word je gemarineerd in de gevoelens van moeder: zowel positief als negatief.
  • De kinderen in de buik zijn de ontvangers van zowel geluk als angsten van de ouders.
  • Als moeder tijdens de zwangerschap stress ervaart, dan ervaart de baby deze ook. Door haar hoge ademhaling, versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk. Het kind kan geen woorden geven aan de stress maar voelt het des te meer in zijn lijf.
  • Als je als baby veel stress hebt ervaren dan leer je hiermee omgaan (coping mechanisme). Het coping mechanisme wordt een nieuwe karaktereigenschap. Bijvoorbeeld ADHD.
  • Waarom er nu veel meer kinderen zijn met deze diagnoses heeft diverse oorzaken. De kinderen worden meer onder stress opgevoed. Ouders werken beiden en meer. Er is minder hulp want de “extended” familie verdwijnt meer en meer. Er is minder samenhang van mensen. Opa’s en oma’s krijgen meer en meer een andere rol.
  • Stress maakt dat je jezelf onvoldoende kunt afstemmen op je kind en wat hij nodig heeft. Niet omdat je niet van hem houdt, daar gaat het niet om.
  • Hoe gaan we om met moeder en (ongeboren) kind? In de docu wordt verteld dat procedures bij baby’s in de jaren zestig vaak niet verdoofd plaatsvonden. Redenatie was dat mensen op latere leeftijd niet meer wisten dat ze een procedure hadden ondergaan en dus werd gesteld dat baby’s geen pijn konden voelen.

Absolute aanrader

Wat mij betreft is deze film een absolute aanrader!

Wil je sparren of meer informatie naar aanleiding van deze blog, neem dan gerust contact met me op! 

Bekijk hier de documentaire

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Vijf inzichten die de lezing van Gabor Maté mij gaf

Lees dit bericht

Bloemlezing met dahlia's

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier