pablo2

Blog: Spreken is zilver, zwijgen is goud

 25/10/2018

Na mijn laatste opstelling was het stil. Ik vertelde niks aan anderen en hield mijn opstelling dichtbij mij. En dat leverde mij veel op! Vertrouwen allereerst.

Een opstelling doen over angst voor verlies

In mijn vorige blog sprak ik over nieuwe inzichten, of oude patronen die weer even zichtbaar werden. En dat ik -gelukkig- over mijn angst voor verlies een opstelling mocht doen. Voor iedereen is dat anders maar voor mij voelde de noodzaak hoog. En “moest en zou” ik een opstelling doen over dit thema. Voor mijn gevoel speelde het al een groot deel van mijn leven een rol, zeker de laatste vijf/ zes jaar.

Na de opstelling merkte niet alleen ik het verschil
Meerdere deelnemers maakten opmerkingen dat ik weer aan het lachen was en actief meedeed met de groep. Er was letterlijk een last van mijn schouders gevallen. Door hetgeen ik heb mogen aanschouwen en voelen.

En waar ik me nog steeds over verbaas
Is dat ik niemand over de inhoud van de opstelling heb verteld. En nog steeds verbaas ik me daarover. En nog steeds voelt dat zo ontzettend goed. Dat ik dat ook heb verteld aan de deelnemers van mijn Opstellingsavond.

Hoe het bij mij ging -en dat zegt ook genoeg-
Na de workshop reed ik terug vanuit Utrecht naar Breda. Op vrijdagmiddag is dat een leuke route die langer duurt dan normaal, dus ik dacht “ik ga lekker mijn zus bellen”. Ik belde haar. Geen reactie. Even later nog een poging. Geen reactie. In de avond nog geprobeerd. Ja, ik kan aanhoudend zijn. Niks. Zij belde me terug. Ik lag toen in bed. We spraken elkaar uiteindelijk zondagavond ofzo. En waar ik op vrijdagmiddag nog de behoefte had om haar deelgenoot te maken van de opstelling, was die behoefte toen weg. En ik heb het zo gelaten.

Ook mijn partner was nieuwsgierig. En ook dat moment ging voorbij. En ook zo gelaten.

Dat klinkt misschien een beetje raar
Maar voor mij voelde het goed en viel alles op zijn plaats. Een opstelling is een intern proces, is het werk van de ziel en de ziel heeft tijd en ruimte nodig. Door te vertellen ga je hetgeen je ziet gebeuren toch een beetje verklaren. Beredeneren. En dat is juist NIET wat nodig is.

Een voorbeeld
Een moeder ervaart dat haar dochter sinds het vertrek van haar partner onbewust zijn rol heeft overgenomen en naast haar staat. Tijdens de opstelling ziet ze dit fenomeen gebeuren en geeft het veld aan dat dochter weer de kindrol mag innemen. En staan ze weer tegenover elkaar (de grote en de kleine). In plaats van naast elkaar. Na de opstelling belt moeder de dochter op en vertelt over de opstelling. Wat gebeurt doordat moeder dit aan dochter verteld? Juist!

Dus mijn advies is tegenwoordig…
Dat je natuurlijk anderen over jouw opstelling mag vertellen, dat is volledig aan jou. Maar neem even een moment, voordat je het vertelt, of het echt nodig is en of het jouw ontwikkeling en proces dient. Dat is niet teveel gevraagd, toch?

#systemischwerk

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Ontdek de kracht van Compassionate Inquiry

Lees dit bericht

De ongeborenen een plek geven. Hun plek!

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier