pablo2

Blog: Ik saboteer mezelf maar weet het niet. Echt niet!

 13/05/2019

Onderzoek je interne en externe saboteurs. Wat zijn onbewuste patronen geworden die weer gezien mogen worden? Zodat je bewust keuzes kan maken!

Onze onbewuste gedragspatronen

Door de jaren heen hebben we allemaal patronen aangeleerd, die -als we niet oppassen- er juist voor zorgen dat we ons graag gestelde doel niet bereiken. Ik zie het dagelijks in mijn praktijk bij mijn klanten. Daarnaast: zie en ervaar ik het natuurlijk ook bij mezelf. 

Het zijn patronen die ons helemaal niet meer opvallen 
Ze zijn zo geïntegreerd in ons leven. In de dingen die we (niet) doen. Onbewust. Wil je ze herkennen dan moet je ze weer even bewust maken. Zodat je je doel kunt halen. 

Want… 
Hoe vaak heb je niet gehad dat je een doel wil halen en tot de conclusie komt dat je het doel never-nooit-niet gehaald heb??!! Juist! Onbewust. 

Marieke, een klant van mij, had dat ook 
Ik zie, voel, neem het al waar tijdens de kennismaking. Ik laat het rusten. Tijdens de eerste afspraak ga ik er dieper op in. Marieke heeft mooie coachdoelen gesteld. Hoe zorgen we ervoor dat ze haar eigen doelen niet saboteert? Door deze bewust te maken door ze te benoemen. Waarbij zij haar eigen saboteurs benoemt en ik benoem wat ik bij haar zie. Zo heb je ook je blinde vlek te pakken. 

Want Marieke kan pas aan iets beginnen als het huis schoon is, aan kant. Als alle klussen zijn geklaard, dan pas voelt ze de ruimte om aan zichzelf te werken. Maar wanneer is het huis opgeruimd? Wat is acceptabel en wat niet? 

Dit is zogezegd een “externe” saboteur 
Je maakt jezelf afhankelijk van zaken buiten jezelf. Om nog een paar voorbeelden te noemen:

  • we zijn bezig met een verbouwing; dan kan ik moeilijk aan mezelf gaan werken of tijd voor mezelf nemen
  • als mijn dochters thuis zijn en ik hoor ze de hele tijd dan vind ik het lastig om iets voor mezelf te doen
  • het moet helemaal stil zijn in huis, of ik moet alleen thuis zijn, dan lukt het mij om me te concentreren
  • mijn partner vindt dat ik te assertief ben (geworden) 


Daarnaast zijn er ook de interne saboteurs 
Dat kunnen gedachten zijn die opkomen of bepaalde fysieke gedragingen. Waar ik dan aan denk?

Marieke deed dat ook tijdens haar kennismaking. Ik geef mijn klanten dan natuurlijk de gelegenheid te vertellen wat maakt dat ze coaching willen. Wat is de aanleiding? Marieke vertelde over haar werk, dat ze dit al een paar jaar doet en dat -eigenlijk- de uitdaging weg is. Wat ze wel leuk vindt om te doen, weet ze eigenlijk niet. Daarnaast is ze de verzorger in het gezin, van de kinderen, haar man en haar ouders, die veelvuldig hulp nodig hebben. Me-time is er voor haar niet bij. Dat vindt ze erg jammer. Maar zo gaat het al jaren. Waarna ze begint te lachen. Ik ben dan verward, want ze vertelt iets wat niet leuk is, maar lacht erbij. Ze lacht het letterlijk weg! 

Ook deze klant Ilse, die tijdens de kennismaking haar tranen laat zien, en aan het einde van het gesprek iets zegt, wat dezelfde verwarring geeft. Lees het hier in mijn blog. 

Een kleine opsomming van interne saboteurs:

  • tranen wegvegen voordat ze kunnen rollen
  • de emotie laten zien en dan gelijk gaan praten, beredeneren
  • de ademhaling laten stokken, vastzetten
  • gedachten die door je heen gaan zoals “ik kan het toch niet”, “ik heb er geen tijd voor dus laat ik het maar gaan”, “laat maar”, “ik kan het niet alleen” etc. 


Door ze bewust te maken, te benoemen 
Kun je er tijdens de coaching aandacht aan geven. Een keuze maken: ik ga door of ik laat me nu even afleiden van mijn doel. Op deze manier echt commitment geven! Zeker mag je dan weleens ervoor kiezen om het niet te doen. Maar kijk jijzelf dan ook recht in de ogen als blijkt dat het vaker een nee is dan een ja. Maak dat bespreekbaar. Wie weet zit er een saboteur onder die je nog niet kent. Mooi is dat als je dan met deze nieuwe saboteur kan kennismaken. Leer je jezelf nog beter kennen! 

Wil je meer in contact komen met je blinde kant? 
En ervaren wat maakt dat je bepaalde zaken niet kan volhouden? Ga dan eens op onderzoek uit naar je saboteurs. En weet… als je een paar in- en externe saboteurs hebt opgeschreven, dan zijn er nog zeker vijf waar je nog geen rekening mee hebt gehouden. Neem die vooral ook mee in je lijst! 

Benieuwd wat ik verder doe met mijn klanten zoals Marieke?  
Neem dan contact op en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meld je aan voor het coachingstraject "Van hard naar hart". 

Minder in je hoofd, meer voelen? Neem contact op voor dit coach traject

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier