pablo2

Blog: Perfecte timing. Nog 7 minuten en dan is de opstellingendag voorbij. Tenminste, dat dacht ik...

 03/03/2022

Op zondag 27 februari woonde ik een Opstellingendag van Centrum Open Mind in België. Van tien tot vijf uur zou de dag plaatsvinden. Ik was erg nieuwsgierig want de begeleiders zijn, net als ik, intuïtief. Aan het begin mogen de 20 deelnemers hun naam noemen en in één woord hun vraag. Op basis van urgentie wordt dan bepaald wie die dag een opstelling mag. Ik heb er zin in!

Serge, de begeleider begint met de eerste opstelling

Ik word meegesleurd op de energie, ik ervaar mijn lijf, ik voel emoties. En weet: ik zit erin. Een heerlijk gevoel ook omdat ik er op dat moment niks mee moest. Ik mocht observeren, kijken, ervaren.

In de middag raakt de begeleider op stoom

De een na de andere vraag wordt opgesteld. Vragen waarvan ik bij de introductie dacht “die zijn heftig” waren dat ook maar konden soms in slechts tien minuten worden neergezet. Ik zat met open mond toe te kijken! Een humor, een respect, een veiligheid dat er heerste. Als ik ergens gevoelig voor ben dan is het wel veiligheid. Dat werd zeker geborgd.

In de middag passeerden misschien wel tien verschillende opstellingen de revue. Ook was er een opstelling waarbij de representanten zelf hun eigen vraag beantwoord kregen: je wordt immers niet voor niks gevraagd om iets of iemand te representeren. Dus zowel de representanten als de vraaginbrenger kregen wat ze nodig hadden.

Vanuit haar eigen historie wilde deze dame haar zoon beschermen

Vanuit haar verleden had deze dame behoorlijk wat meegemaakt, wat echt niet door de beugel kon. Ze had hard gewerkt om het allemaal een plek te geven maar het bleef groot. Het werd weer getriggerd op het moment dat ze zag wat speelde in het leven van haar zoon. Zij voelde weer de dreiging, het gevaar en wilde niks anders doen dan haar zoon beschermen. Uit de opstelling bleek echter dat haar zoon dat heel anders beleefde. Dat zij degene was die haar eigen trauma herbeleefde. Wat gebeurde was, dat de begeleider dit heel respectvol teruggaf aan de vraaginbrenger. Het was ook echt te zien: met zoonlief was niks aan de hand! Ik vond het prachtig om dit proces te zien; natuurlijk niet haar verdriet en onmacht. Wel hoe de begeleider dit met luchtigheid, respect en de juiste woorden aan de vraaginbrenger kon laten weten. En voelen!

Perfecte timing. Nog 7 minuten en dan is de opstellingendag voorbij. Dat dacht ik tenminste…

Want op dat moment kijkt de begeleider mij aan. “Gij had ook nog unne vraag”… Op dat moment had ik al geaccepteerd dat ik niet meer aan bod kwam. Met rode wangen en lichtelijk opgewonden, nam ik mijn plaats in naast de begeleider en mocht ik toekijken. Eerst nog even een grap maken. Want toen hij stelde “jij komt uit een groot gezin” en ik dat mocht toelichten: ik kom uit een gezin van zes, euh vijf, kinderen (zie onderstaande link voor een toelichting). Zei ik grappend “en jij dacht dat je het ff snel kon doen". De opstelling duurde iets langer dan 7 minuten maar gaven mij het grootste inzicht ever!

Een blog over mijn grote, kleine broer

Moe maar voldaan!

Kroop ik ’s avonds in bed. De dag had mij energie gegeven en hoe! Ook voelde ik nog het verdriet van mijn eigen opstelling. Die bleef ik voelen en mijn hoofd wilde daar in de nacht ook de oplossing voor bedenken. Niet nodig hoofd, de ziel heeft tijd nodig, laten we die maar pakken.

Contact?

Heb je een vraag en wil je die ook intuitief laten opstellen, dan kan dat! Ik begeleid opstellingen intuitief en maandelijks vindt een Opstellingsavond plaats. Check de agenda voor de data en mogelijkheden. Heb je vragen, dan kunnen we altijd bellen! 

Check hier de data en opties voor de Opstellingsavonden

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier