pablo2

Blog: Een opstelling kan magisch zijn maar is geen wondermiddel! Wat is een opstelling dan wel?

 12/05/2023

Mensen komen weleens bij me met een concrete situatie die ze willen uitpluizen en oplossen aan de hand van een opstelling. Super mooi dat ze openstaan voor een middel als een opstelling. Ze zeggen het dan niet direct, maar ik voel duidelijk dat ze hopen dat de opstelling duidelijkheid gaat geven omtrent deze situatie. En dat ze daarna weten wat ze (niet) moeten doen.

Helaas werkt het zo niet

Ik zal je ook uitleggen waarom. Maar eerst een voorbeeld.

Haar beste vriendin en broer hadden ineens een relatie

Ze kwam bij mij want ze zat met een bepaalde situatie in haar maag. Haar broer en beste vriendin hadden een relatie met elkaar en dat was voor mijn klant best verwarrend. Ineens zag ze haar beste vriendin bij hun thuis, at ze mee en was ze daar duidelijk voor haar broer. Haar positie werd ineens onduidelijk.

Uit de opstelling bleek echter dat de verwarring omtrent de relatie helemaal niet zo’n grote rol speelde. Iets anders had meer aandacht nodig. Een kinddeel werd opgesteld en dit deel voelde heel jong aan. Misschien pas twee jaar oud.

Ik vroeg aan haar of ze wist wat er was gebeurd op deze leeftijd. Dat wist ze niet meer. Geluk bij een ongeluk. Haar moeder was die avond ook aanwezig en vertelde dat haar vader was overleden toen zij twee jaar oud was. Ze was de enige die niet bij de uitvaart mocht zijn. Haar broers en zussen wel. En moeder herinnerde zich nog dat zij daar erg boos om was. Zo klein en al zo boos.

Opa werd opgesteld en je voelde (en zag) direct verandering! Liefde was voelbaar en ook verdriet om het verlies van opa. Het kleine meisje werd gezien. Dit was nodig om de volgende stap in haar leven te zetten. De opstelling maakte het duidelijk!

Loslaten versus vastklampen

In de bovenstroom laten we allerlei gedrag en patronen zien die uiting geven aan wat in de onderstroom gebeurt. Maar als we de “symptomen” uit de bovenstroom gaan opstellen dan kan het zomaar zijn dat we deze oplossen maar datgene waar het werkelijk om gaat, niet. En dat is de onderstroom. Dus dan kan het zomaar gebeuren dat over een aantal maanden een soortgelijke situatie zich weer voordoet. Datgene wat aangekeken moet worden, laat zich weer zien.

Vergelijk de boven- en onderstroom maar eens met het topje van de ijsberg: datgene wat we zien en niet zien wat onder water is.

In het voorbeeld zien we dat er iets speelt omtrent loslaten en vastklampen. Door opa te zien, nog even zijn liefde te voelen, de dode aankijken, werd het makkelijker voor haar om opa los te laten. Niet te vergeten maar aan te kijken! Dat had ze nodig. Door deze onderstroom aan te gaan, kan het ook zijn dat in de bovenstroom zaken anders gaan lopen. Niet direct wellicht, soms wel. Wat maakt dat de relatie van haar broer en beste vriendin ineens niet meer zo verwarrend is of dat ze er veel minder aandacht aan besteed.

Een ander voorbeeld: ze dient een belangrijk besluit te nemen

De klant staat voor een belangrijk besluit: blijf ik hier wonen of ga ik verhuizen naar een andere stad. Bijna een uur rijden vanaf de huidige plek. Twijfel, twijfel. Ze weet niet waar ze goed aan doet. En het lukt ook niet om een keuze te maken. Deze stelt ze uit of gaat ze uit de weg.

Ik leg haar voor dat ze kan kiezen voor een opstelling met muziek of een “standaard” opstelling. Ze geeft me terug dat ze niet weet waar ze voor moet kiezen. Ohja, het zit diep…

Tijdens de opstelling grijpt het me figuurlijk naar de keel. Ik merk dat ik erg onrustig word in mijn lijf, vooral in mijn borst. Ik word er moe van. Ze regisseert en houdt de controle over alles. Haar hoofd maakt overuren, werkt zo verschrikkelijk hard en gaat maar door. Ik besluit mijn gevoel te volgen.

Ik stel haar “hardwerkende hoofd” op en deze maakt zich direct heel groot. Is heel druk. Wil alles meekrijgen en geeft tegelijkertijd aan dat ze zo ontzettend moe is van altijd maar AAN staan. Ze wil zo graag een keertje UIT staan. Even niks moeten. De vraaginbrenger doet op mijn verzoek haar ogen dicht. Ze mag de hand op haar schouder gaan voelen. Daar met haar aandacht naartoe gaan. Terwijl ze voelt, wordt het hoofd rustiger, minder groot, kan zichzelf zelfs een beetje ontspannen. Een eerste stap is gevoeld en gezet.

Keuzes maken doe je niet met je hoofd, maar met je lijf, het voelen! De onderstroom liet het duidelijk zien. De bovenstroom is de letterlijke situatie met het besluit dat ze te nemen heeft.

Een opstelling is geen wondermiddel, geen medicijn dat je inneemt waardoor het probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt

Wat het wel is:

  • Het laat de onderstroom zien (wat nodig is in plaats van wat men wil)
  • Het laat zien wat aandacht nodig heeft
  • Het laat zien wat relevant is (waar is dit gedrag een oplossing voor)
  • Het laat de eerste stap(pen) zien die nodig zijn om weer heel te worden

Opstellingen werk is zielswerk en dat heeft vaak tijd nodig.

Wil je ook een Opstellingsavond bijwonen en ervaren wat de onderstroom laat zien?

Tijdens Opstellingsavonden krijg ik regelmatig de vraag waarom datgene niet is opgesteld wat werd gevraagd? Het verhaal over de onder-en bovenstroom is dus de reden! Ik zeg tijdens zo'n avond ook vaak dat je krijgt wat je nodig hebt en niet wat je wil. 

Ook geven vraaginbrengers weleens achteraf aan dat ze daarna nog steeds het gevoel hebben dat hun vraag niet is beantwoord. Zij beseffen dan niet dat het nodig was om eerst die laag te helen alvorens de volgende laag aangepakt kon worden. 

Een bijzondere manier van werken, met opstellingen!

  • Wil je eens ervaren wat zo'n Opstellingsavond doet dan nodig ik je uit om als deelnemer aanwezig te zijn.
  • Wil je een vraag inbrengen dan kun je kiezen uit twee opties waarbij een van de twee opties een coachingsafspraak achteraf heeft. Lees hoe mijn klant dit heeft ervaren.


Op mijn website bij Agenda vind je de data voor de Opstellingsavonden terug. Zie ik je dan?

Boek hier je ticket voor een Opstellingsavond

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier