agenda_en_nieuws_dahlia13-min.jpg

Uniek in Nederland: coaching voor regenboogbaby's

Voortdurend een gevoel van onveiligheid ervaren. Niet goed je lijf kunnen voelen en emoties voelen. Veel in het hoofd zitten. Rationeel zijn. Hard werken. Het goede in het leven, dat jij iets goeds doet, dat is iets wat je niet kunt aannemen. Ontvangen is een grote no-go. Geven aan een ander ken je wel. Beter dan de ander weten hoe deze erbij zit. Jezelf wegcijferen. Een gevoel van grote verantwoordelijkheid ervaren (die vaak niet bij jou hoort). Bezig zijn, altijd maar bezig zijn. Niet kunnen ontspannen. Dat is wat een volwassen regenboogbaby ervaart in haar leven. Herkenbaar?

Elviskinderen, vlinderbaby's, sterrenkindjes en regenboogbaby's...

Wat is nu precies wat?

 • Een vlinderbaby of een sterrenkindje is een baby die dit leven niet heeft gehaald. Ofwel in de buik ofwel net voor of na de bevalling.
 • Elviskinderen zijn baby's die bij de geboorte een broertje of zusje zijn verloren. Een van de twee- of meerling heeft het niet gehaald. Net als bij Elvis gebeurde. 

Wat zijn regenboogbaby's?

Mijn coachpraktijk richt zich op de volwassen regenboogbaby. Een regenboogbaby is een baby die wordt geboren nadat eerder een broertje of zusje dit leven niet heeft gehaald. Door een miskraam of net voor of na de geboorte is overleden.

De term regenboogbaby heeft te maken met het feit dat na regen de zon weer gaat schijnen en dat dan een regenboog tevoorschijn komt. Iets moois na iets verdrietigs. 

Uit eigen ervaring weet ik dat een volwassen regenboogbaby veel meemaakt en dat dit samenhangt met allerlei dynamieken. Dat het nodig is daar aandacht, tijd en energie in te steken. 

Waar loop je tegenaan?

Deze pagina begint met een opsomming van zaken wat regenboogbaby's kunnen ervaren. Ik kan je vertellen; de lijst is niet eens compleet:

 • Moeizame relatie met moeder 
 • Moeder was vaak emotioneel afwezig
 • Je was beste vriendjes met je vader
 • Als volwassene heb je geen fijne relatie
 • Je voelt je alleen, en tegelijkertijd wil je alleen zijn want dan weet je wat je aan jezelf hebt
 • Een gespannen lijf (schouders, nek, rug, kaken etc)
 • Een gemis/ verlies ervaren
 • Jij bent de enige van het gezin die bewust bezig is met het broertje of zusje dat er niet meer is
 • Etc


Door deze zaken aan te kijken, het proces aan te gaan, transformeer je. Wellicht is transformeren niet het goede woord. Veranderen ook niet. Je wordt wie je in de kern altijd al was. Je gaat terug naar je roots en weet wie je bent, wat je wil en wat je nodig hebt. Dat kun je dan ook -op een volwassen wijze- aangeven. 

Wat levert dit op?

 • Je leert jezelf nog beter kennen en accepteren
 • Meer rust in je lijf en hoofd
 • Je herkent en erkent je emoties
 • Je voelt wat je wil en handelt ernaar (ja is ja, nee is nee)
 • Je voelt meer en meer wat jouw behoeften zijn en zorgt ervoor dat je dit jezelf geeft
 • Je focus is meer gericht op jezelf dan op je omgeving


Wil je dit ook? Plan dan een vrijblijvende kennismaking in en dan gaan we aan de slag!

Plan een kennismaking in

Alleengeboren tweeling

De overgebleven helft van een tweeling of meerling wordt ook een Elviskind of Regenboogbaby genoemd. De "vanishing twin" en de overgebleven helft hebben op biologisch-emotioneel vlak een ruimte met elkaar gedeeld. De baarmoeder. En zijn enorm met elkaar verbonden. Kijk maar naar tweelingen, hoe zij in sommige gevallen bijzonder op elkaar zijn afgestemd. Een alleengeboren tweeling voelt zich incompleet, de helft van het geheel. Dat komt door deze diepe verbondenheid. 

Wat klanten zeggen over een traject bij Sprankelend aan de Slag

"Als alleengeboren tweeling zocht ik naar een manier om zelf meer ín het leven te staan. Jacqueline zorgde er meteen voor dat die spannende zoektocht ook veilig voelde. Ze voelt je goed aan, haar humor is fijn, ze weet je te prikkelen en kan feilloos de vinger op de zere plek leggen. Ik ben heel dankbaar voor de mooie inzichten tijdens mijn reis. En de opstellingen vergeet ik nooit meer, zo bijzonder! Hoe het zich voor je ogen ontvouwt... en alles klopt. Inmiddels is er evenwicht. Mijn tweelingzus is daar en ik ben hier, en dat is oké. Ook mijn broers die niet in dit leven zijn, kregen een plek. Ik voel me dankbaar dat ons hele gezin nu in het licht mag staan."

Snel hulp nodig?

Kortom: het loopt momenteel op een aantal vlakken niet lekker. En daar wil je wat aan veranderen. Het liefste met hulp van een coach. Ik kan me ook voorstellen dat je tijd nodig hebt om te besluiten of je dat met mij wil doen (jaja een van de signalen is ook uitstelgedrag...). Tevens wil je gewoon eerst weleens kijken of je het niet zelf kan doen (ook herkenbaar). 

In dat geval... heb je NU snel hulp nodig? Hierbij wat "quick wins":

 • Meld je aan voor de speciale nieuwsbrief (zie link onderaan deze alinea) voor volwassen regenboogbaby's
 • Meld je aan bij de (prive) community op Facebook voor volwassen regenboogbaby's (zie link)
 • Meld je aan voor het gratis webinar dat ik organiseer op 21 & 22 mei 2024 (zie link), waarin ik je meer vertel over wat regenboogbaby's zijn, wat typische kenmerken en aandachtspunten zijn. Ik vertel over de driehoeksrelatie: regenboogbaby, verloren kindje en moeder. Tot slot geef ik je 3 tips om hiermee aan de slag te gaan
Meld je hier aan voor de speciale nieuwsbrief voor Regenboog baby's

Nog wat extra inspiratie

 • Teken je gezin van herkomst (= genogram) inclusief die personen die dit leven niet hebben gehaald. Kijk eens welke plek je feitelijk inneemt in het gezin en neem je die rol ook op je? Wil je hierbij hulp? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan automatisch een werkboek die je helpt bij het opstellen van zo'n genogram.
 • Bekijk de video van mijn story worth sharing dat ik presenteerde op 25 september 2020. Hierin deel ik mijn verhaal over mijn broer en mijn eerste kennismaking met opstellingen. 
 • Geef je overleden broer of zus een plek in je huis. Als er geen foto's zijn dan kun je dit bijvoorbeeld doen met een symbool. Ga hier niet teveel over nadenken. Voel welk symbool passend is. Ik heb een steen, versteend hout, dat voor mij symbool staat voor mijn broer (zie ook mijn video; ik open met de steen).
 • Deel je verhaal: met anderen, met je gezinsleden, met jezelf door het inspreken van een spraakbericht of audio-opname. Houd een dagboek bij of morning pages. Van belang is dat je dit niet opkropt en het alleen verwerkt. Hoe meer je deelt (al is het met jezelf) hoe minder (fysieke danwel mentale) klachten je ervaart (bio-logisch zeg maar).
 • Kijk wat jij nodig hebt om jouw verhaal te verwerken, om zielsrust te mogen gaan ervaren. Voor mij is het verwerken van de inzichten, gedachten en gevoelens via verf een prachtige uitlaatklep! Abstract, expressief, betekenisvol. 

Tot slot nog wat interessante links

 • Stichting sterrenouders (zie link)
 • Krantenartikel (zie link) over weer zwanger zijn na een miskraam
 • Krantenartikel over Elviskinderen dan wel vervangkinderen genoemd (zie link)
 • In de film Elvis (2022) wordt duidelijk dat hij zich "nooit genoeg kan voelen" (zie onderstaande link)
 • Stichting Nooit Voorbij (zie link)
Bezoek de website van Warner Bros over de film Elvis

Waarom ik?

Ik wilde bijna zeggen "waarom niet?" en zo voel ik het ook.

Naast dat ik ervaringsdeskundige ben, ben ik ook gecertificeerd coach en ben ik voortdurend bezig om klanten te helpen zichzelf te zijn. Zonder maskers. Of: met een masker maar omdat je er op dat moment bewust voor kiest.

Nog meer redenen voor "waarom ik" zijn:

 • Vanwege mijn humor
 • Vanwege mijn manier van coachen: tot de kern, op identiteitsniveau en lichaamsgericht
 • Vanwege de vele methodieken die ik kan inzetten: van PSYCH-K®, energetisch werk, bio-logische consulten tot aan (familie)opstellingen toe. Binnenkort kan ik ook therapeut "inherited family trauma" noemen (n.a.v. de opleiding die ik volg bij Mark Wolynn, auteur van het boek It didn't start with you)


Wil je meer over mij weten? Check mijn pagina over Jacqueline op de website of bekijk de social media kanalen eens.

Lees hier meer over mij en wat mij beweegt

Plan een afspraak in!

 • Herken je je in het bovenstaande?
 • Wil je onderzoeken wat dit voor jou betekent?


Maak dan vrijblijvend kennis en boek een kennismakingsgesprek in. Makkelijk want je kiest zelf de dag en tijd die voor jou passen. Ook kan het gesprek online plaatsvinden.

We maken kennis, jij deelt je verhaal en wat je wil onderzoeken. We ervaren of we een klik hebben en ik ga voelen wat voor jou nodig/ passend is. Dit verschilt per persoon: van een opstelling tot aan een op-maat coachtraject. 

Plan hier direct je kennismakingsgesprek in!

Start jouw reis naar kleurrijk zelfontdekken!

Naast coaching biedt Sprankelend aan de Slag nog meer diensten aan voor nog meer zelfontdekking. Laat jezelf verrassen tijdens een Opstellingsavond (maandelijks), workshops, bio-logische consulten en nog meer!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier