Blog: Van taboe naar traumabewust. Waarom iedereen dit boek zou moeten lezen!
21/11/2023
Ik las het boek Van taboe naar traumabewust geschreven door Kassandra Goddijn en kwam tot de conclusie dat iedereen eigenlijk dit boek moet lezen. Of op z’n minst: alle coaches! Dat is nogal een uitspraak, dat besef ik. In deze blog ga ik natuurlijk ook aangeven waarom. Iedereen heeft namelijk met trauma te maken, echt iedereen! Waarbij iedereen denkt “dit betreft mij niet”. Ik dacht het ook want ik heb een gelukkige jeugd gehad. Check! En daarbij… ik heb geen verschrikkelijke zaken (ongelukken, mishandeling etc) meegemaakt toen ik klein was. Check! Geen trauma toch? Dacht het wel!
Trauma: een groot woord, een kleine daad
Het woord trauma voelt ook gelijk zo groot aan. Als je verhalen hoort van mensen die al op jonge leeftijd hun ouders hebben verloren, te maken hebben gehad met verwaarlozing, mishandeling (welke vorm dan ook), verschrikkelijke ongelukken, de oorlog of de watersnoodramp hebben doorstaan. Ja, dan past het woord trauma.
Maar wat als je als klein meisje aandacht van je moeder wilde en zij niet beschikbaar was voor je? Net even wegkeek als jij haar nodig had? Of dat zij -als moeder van 4 kinderen- keihard moest werken om voor iedereen te zorgen en daarbij ook moest werken? Ze geen fut meer had om jou te helpen met huiswerk en elke avond op de bank in slaap viel. Of dat jij gesust werd elke keer als je iets wilde zeggen, iets wilde toevoegen aan de discussie? Of dat jouw broertje of zusje om wat voor reden dan ook meer aandacht en zorg nodig had dan jij? Of dat je je moeder moest helpen het huis te runnen terwijl je daarvoor veel te jong was?
Kortom: talloze situaties die ervoor kunnen zorgen dat een kleine daad zorgt voor trauma. En dat mag uit de taboesfeer komen vindt de auteur.
Kinderen t/m 7 jaar hebben nog geen volgroeid brein
Wat gebeurt dan met het trauma? Zij hebben immers geen actieve herinnering aan het trauma. Het slaat zich op in het lijf, want dat lijf weet alles, herinnert zich alles! Maar als je ze vraagt wat er is gebeurd dan weten ze het vaak niet. Bepaalde situaties, die zich in het hier & nu voordoen, kunnen echter wel triggeren omdat het op een onbewust niveau aan het trauma doet herinneren.
Zo kan ik bijvoorbeeld onbewust achteruit deinzen als iemand mij streng aankijkt en gevoelsmatig op me neer kijkt. Ik maak me dan direct klein, terwijl ik niet eens weet waarom ik dat doe. Het grappige is: de ander doet dat niet eens bewust!
Of een voorbeeld dat wordt genoemd in het boek. Stel je bent geboren met je navelstreng om je nek. Wat zijn dan de gevolgen van dit trauma op latere leeftijd? Hoe groot is de kans dat jij geen koltrui of een hooggesloten shirt aantrekt? Vrij groot! Het lichaam voelt instinctief aan dat die kledingstukken -op die plek- niet fijn aanvoelen. Of dat je angst hebt om te gaan zwemmen met je hoofd onder water (aangezien dat op een onderbewust niveau je doet herinneren aan de navelstreng om je nek).
In bijgevoegd artikel staan nog wat meer gevolgen op latere leeftijd van de geboorte.
Op welke manier je bent geboren heeft invloed op jouw leven op latere leeftijdIntegreren en niet afzonderen is het advies
Volgens Franz Ruppert creëert de mens na een trauma, hoe klein dus ook, naast het Gezonde deel een Trauma deel en Overlevingsdeel. Vooral de Overleving is hard aan het werk want die beschermt het Trauma. Dit kan zich in allerlei gedrag uiten: terugtrekken, klein maken, nog harder werken, controle willen, zelfspot, lachen om je eigen verdriet, gaan babbelen als je het moeilijk hebt. En nog veel meer! Elke keer als onbewust het Trauma wordt getriggerd, is daar de helpende hand: de Overleving.
Echter, die Overleving was super handig toen je klein was. Als volwassenen, nah…
Zie je het al voor je? Vertel je in een zakelijke meeting dat het resultaat tegenvalt, begin je na het mededelen van dit bericht te lachen. Ik denk dat je collega’s dan raar opkijken!
Dus als we die Overleving wat minder hard willen laten werken, het Gezonde deel meer willen laten floreren, zullen we aan de slag moeten met het Trauma. Om deze te integreren in het Gezonde deel en zo het Trauma en de Overleving “kleiner” te maken.
Echter… vaak wordt “gecoacht” op het Overlevingsdeel. We zien gedrag dat ons niet bevalt, dus pakken we het gedrag aan en veranderen dat. Gaan dus onvoldoende diep in op het trauma. Met als gevolg een groter overlevingsdeel i.p.v. kleiner. Snap je nu waarom coaches het boek moeten lezen?
De grap is dat het wat en waarom van trauma niet eens belangrijk is
Als het op jonge leeftijd is gebeurd dan weten we dat niet eens. Dus gaat een goede (trauma)coach aan de slag met het lijf, het lichaam, waarin alle antwoorden zitten! De ratio laten ze wijselijk met rust met als doel integratie van de verschillende delen.
Waarom dus iedereen dit boek moet lezen?
Omdat het -met praktische voorbeelden- ingaat op trauma en wat trauma op latere leeftijd voor gevolgen kan hebben. Gevolgen voor jou en je omgeving. Het boek geeft inzicht in je eigen situatie, in die van je partner of wellicht ook van vrienden/ familie. De auteur is duidelijk: jij bent de enige die de verantwoordelijkheid kan nemen om het trauma te verwerken, weer heel te worden, maar dat mag wel met hulp natuurlijk!
Het boek lezen, herkenning ervaren, kan een eerste stap zijn.
Te koop o.a. bij bol.comAndere literatuur over trauma
Enkele voorbeelden:
- Coachen waar het pijn doet, Ien van der Pol
- De tijger ontwaakt, Peter Levine
- When the body says no, Gabor Mate
- The wisdom of trauma, documentaire Gabor Mate (aanrader!)
- Bevrijding van trauma, angst en onmacht, Franz Ruppert
Heb je een vermoeden van trauma maar wil je dit even checken?
De conclusie "ik heb een trauma" trekken we niet zo snel. Het Trauma is ook diep verstopt en de Overleving is hard aan het werk om het Trauma te beschermen.
Een aantal signalen kunnen zijn:
- Volg je bijvoorbeeld een traject bij een coach maar stagneert de vooruitgang?
- Heb je diverse coaches, therapieen, trajecten geprobeerd maar hebben allen geen of nauwelijks effect?
Dan is het zaak om de ui een laag verder af te pellen en zo nodig nog een laag. Daarvoor kun je het beste terecht bij een traumacoach. Uiteraard ben je ook van harte welkom om dit vrijblijvend te bespreken met me. Stuur me een bericht en ik neem contact met je op.
Meer nieuws artikelen en blogs
Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.
Ook wat aanscherping nodig?
Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!