pablo2

Blog: Don’t let your mind bully your body

 11/06/2019

Welke signalen mag jij (weer) oppakken van je lijf? Mijn blog gaat over het lichaam en welke belangrijke rol deze speelt bij o.a. keuzes maken. Een belangrijke onderdeel van de coaching.

Deze blog gaat over ons lijf

In de baarmoeder waren we alleen maar lijf, pas later kwamen onze hersenen en onze mind erbij kijken*. Echt veel later dan we ons beseffen. Ons lijf “weet” het gewoon. Als in een helder weten. Of helder voelen. Door de waan van de dag, de drukte, stress, overal bereikbaar moeten zijn, zijn we het contact met ons lijf kwijt geraakt. En bepaalt onze “mind” heel veel. 

*De documentaire “In utero” geeft mooi weer hoe dat proces verloopt. Nieuwsgierig? Kijk gerust of je de docu nog ergens kunt zien. 

Daar zat ik: bij iemand die ik niet kende en in tranen 
Ik zat daar. In 2009, een paar maanden voordat ik ineens besloot mijn veilige baan op te zeggen, zat ik bij een loopbaancoach. Tijdens ons kennismakingsgesprek vertelde ik over mijn functie als Projectmanager bij een zakelijke dienstverlener in Rotterdam. Ze luisterde. Hoorde mij aan. Deed niet veel. Totdat ze zei: Ik voel dat jij daar helemaal niet past. Voordat ik het besefte, was mijn lijf aan het huilen. Kwam er verdriet uit. Terwijl ik dat helemaal niet van plan was. Mijn lijf was geraakt door haar woorden. 

Inmiddels kan ik niet anders dan beamen, dat ze gelijk had
Na mijn vertrek ben ik nog een paar keer terug gegaan naar mijn (ex) werkgever. Ik was inmiddels coach, had een opleiding afgerond en had een mooie “niche” voor mijn praktijk bedacht. Ik wilde vrouwen, die werkten in een mannencultuur wel coachen. En hoewel heel veel mensen mijn marketing hadden opgemerkt, leverden het geen klanten op. Ook de netwerkgesprekken bij mijn ex-werkgever niet. Totdat ik me ineens realiseerde, dat ik een niche voor mijn praktijk had bedacht. Ik had deze beredeneerd: daar ben ik expert in. Alleen was ik niet voor niks vertrokken natuurlijk.

Je lijf en je hoofd: twee bijzondere aspecten
Je lijf weet al wat je wil, voordat je hoofd het kan bedenken. En dan nog willen we bij belangrijke besluiten een voor- en nadelen lijstje opmaken. Terwijl, als we onszelf serieus nemen, dat lijstje allang niet meer nodig is! We weten dan al wat we willen! Als we maar luisteren naar ons lijf.

We weten helaas alleen niet meer HOE we moeten luisteren
We worden dagelijks zoveel en zo vaak afgeleid, dat we eigenlijk alleen in contact staan met ons hoofd. Ons brein, onze mind. Die we ook nodig hebben. Maar niet voor (alle) belangrijke beslissingen. Dus willen we weten wat ons lijf vindt, dan is stilte nodig! Hoe zoeken we dan stilte op? 

In de tuin werken, yoga, meditatie, wandelen…
Dat werkt voor mij! Wat werkt voor jou? 

Wat gebeurt er als het stil is?
Dan voel je je lijf beter en leer je de signalen te herkennen.

  • Buikpijn als je iets ga doen waar je eigenlijk niet achter staat.
  • Spanning in de borst als je wordt begrenst.
  • Rugpijn als je je passie niet naleeft.
  • Vlinders in je buik als je iets doet waar je plezier van beleeft. 
  • Tintelingen in je handen als je je ergens in vastbijt.


Kortom: heel veel informatie! Er zijn nog legio voorbeelden te noemen. Welke weet jij? 

Een voorbeeld
Laatst was ik aan het mediteren vlak voordat een klant voor een afspraak bij mij zou komen. Ik bereid me dan in stilte voor op wat nodig is. Ik voelde dat deze afspraak in stilte mocht beginnen. Dat ze in stilte een drietal vragen mocht beantwoorden, die ik voor haar had opgeschreven. En één van de vragen was “wat wil je vandaag bespreken tijdens de afspraak?”. Terwijl ze de antwoorden op schreef, bleef het stil in de ruimte. Toen ze klaar was, vertelde ze dat de avond ervoor haar partner vroeg wat ze zou bespreken tijdens de afspraak. Dat ze het nog niet wist, maar dat ik haar wel zou helpen daarbij. Door de stilte en de vragen werd ze “gedwongen” te voelen naar wat zij wilde inbrengen. In plaats van dat ik iets zou bedenken wat zou passen. 

Als ik deze stilte niet had opgezocht, dan had mijn lijf dit niet kunnen doorgeven. Want als ik iets dergelijks doorkrijg, dan is het zaak om bij mijn gevoel te blijven. Want mijn “hoofd” die vindt er wat van. Vertrouwen & overgave: prachtig! En soms ook een worsteling…

Net als een munt: met twee kanten
Zo is het leven ook. Elke gebeurtenis, worsteling, confrontatie heeft ook een andere kant. Hoe mooi is het als we die ook kunnen en mogen zien. Net als een munt die twee kanten heeft. Beide kanten vertellen je wat. Als je die twee kanten kunt blijven zien, prachtig! 

Don’t let your mind bully your body 
Wil je meer leren naar je lijf te luisteren? Wat dacht je van mijn (gratis) online vijf-dagen-plan "Je intuïtie is dichterbij dan je denkt". Gedurende vijf dagen ontvang je dagelijks een e-mail met daarin oefeningen die je helpen je intuïtie weer te ontmoeten, te ontdekken. Zodat je weer keuzes leert maken op basis van je gevoel.

#coaching

Meld je aan voor het 5-dagen-plan

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier