pablo2

Blog: Wat doet een opstelling met je als representant? (4 van 5)

 13/02/2017

Hoe is het om als representant aan een opstelling mee te doen? De vierde blog uit een reeks.

De laatste paar jaren heb ik meerdere keren een opstelling bijgewoond. Een hele dag met opstellingen, waarbij elke deelnemer van de workshop aan bod kwam. Of tijdens een opstellingsavond. En ik weet al niet meer hoe vaak ik als representant ben gevraagd. Niet dat het er zoveel waren. Maar de keren die ertoe deden, herinner ik me nog erg goed! Ik ben er dus van overtuigd, dat de keren dat ik als representant ben gevraagd en het mij raakte, dat ik me die nog als de dag van gisteren herinner. 

Waarom vertel ik dit? 

Als het gaat om (familie)opstellingen. 
Is me wel eens gevraagd het concreter te maken. Het is voor sommigen lastig om een -concrete- voorstelling te maken van een (familie)opstelling en wat daar gebeurt. Met een vraaginbrenger. Representanten. Observanten. En het begint allemaal natuurlijk met de vraag die de vraaginbrenger inbrengt. 

Een reeks. 
Om die reden heb ik bedacht om een reeks blogs te schrijven, die mogelijke onderwerpen/ thema’s voor een opstelling aandragen. En, wees daarvan overtuigd, deze reeks is zeker niet compleet! Bedoeld ter inspiratie. 

En deze keer gaat het niet over een vraag inbrengen. Maar wat een opstelling je kan brengen als je als representant wordt gevraagd. Of als deelnemer aan de avond de opstelling observeert. Wat doet een representant eigenlijk? Als vraaginbrenger wil je een bepaalde situatie, vraag, wens opstellen. D.m.v. het gebruik van representanten krijg je een ruimtelijke voorstelling van jouw situatie. 

Een representant kan worden ingezet als:

 • Een deel van jezelf. Denk eens aan al je kwaliteiten die je kunnen helpen bij een confrontatie bijvoorbeeld. Of de schaduwkanten.
 • Een norm of waarde.
 • Een familielid, vriend, kennis, collega. Ook overleden mensen kunnen worden opgesteld. Een ex-partner. Kinderen. Ouders. 
 • Een deel van het lichaam.
 • De oer-moeder, de dood, het leven, het lot.


Resoneren (vertaling: weerklinken).  
Als representant ben ik o.a. gevraagd om te staan voor:

 • heupen
 • controle
 • niet-alleen zijn


En het resoneerde bij me. Soms ook pas na de opstelling. Bijvoorbeeld bij de heupen. In die periode was ik erg bezig met mijn kindwens. En pas achteraf snapte ik de link met de “heupen”. Ook de controle herkende ik. Tijdens de opstelling maakte ik me erg groot, wilde alles overzien en was letterlijk “in control”. Dat herkende ik zeker uit mijn leven want als iets anders gebeurde dan ik had verwacht, dan was ik van slag. En als laatste het “niet-alleen” zijn. Dat was een bizarre belevenis, want maakt niet uit wie in de opstelling stond, ik wilde niet-alleen zijn en zocht iedereen op. Maar er was geen verbinding, geen aansluiting. Alleen-zijn is ook totaal anders dan “samen”. De vraaginbrenger herkende het. Ik ook. 

De vraaginbrenger kiest iemand uit op gevoel, niet op uiterlijk. Weet niet altijd dat er ook bij de representant iets speelt dat kan resoneren. En toch mooi als dat juist wel gebeurd! 

Wat zijn de voordelen van een opstelling voor een representant/ stand-in?

 • het voelen van de verbinding met de andere deelnemers/ representanten in de opstelling/ vraaginbrenger.
 • het kennismaken met het 'wetende' veld. Als representant weet je niet wat er gaat gebeuren. Zodra je op je plek staat, "weet" je het.
 • getuige zijn van een bijzondere avond.
 • op een laagdrempelige manier kennismaken met opstellingen.
 • erachter komen hoe jouw gevoel/ intuitïe werkt.


En nu: concreet! 
In 2020 organiseer ik regelmatig een opstellingsavond. Met verschillende thema's. En… wil je ervaren wat een (familie)opstelling kan brengen? Of hoe een opstelling werkt? Maar wil je (nog) geen vraag inbrengen? Meld je dan aan voor de (familie)opstelling. Je mag namelijk altijd “nee zeggen” als je wordt geloot voor een opstelling of als representant wordt gevraagd. Het is volledig aan jou -en hoe het voelt- om een bijdrage te leveren aan de vraag van een ander. En hoe dat dan vervolgens op jou weerklinkt. Als representant of observant. Dat maakt niet uit! 

Relevante links:  

 • Deel 1 van de blogreeks (zelfbeeld).
 • Deel 2 van de blogreeks (liefde).
 • Deel 3 van de blogreeks (balans ratio en gevoel).
 • Deel 4 van de blogreeks (representant).
 • Deel 5 van de blogreeks (I don’t want to be my boss). 
Ik wil graag contact

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier