pablo2

Blog: Het beste recept tegen angst!

 18/01/2020

Ik kan er niet meer tegen. Waar ik ook kom, waar ik ook kijk, wordt (indirect) angst gecreëerd. En ik merk aan mezelf dat ik daartegen ageer. Een blog over bij jezelf blijven, vertrouwen hebben en je eigen keuzes maken!

Een aantal voorbeelden

Dan weten we tenminste waar we het over hebben.

 • Tijdens een (spirituele) bijeenkomst werd gesproken over straling en gevoelige mensen. Het was werkelijk interessant want op basis van experimenten werd de stelling onderzocht of straling invloed heeft op ons lichaam. Wat niet interessant was, waren de goedbedoelde tips. Niet je telefoon in je broekzak of BH steken. Niet naast je telefoon of een stopcontact slapen. Niet in de buurt van een zendmast gaan wonen.
 • Ik ken een stel dat al meer dan 40 jaar is getrouwd en beiden ouder zijn dan 80 jaar (respect). De man heeft last van zijn ruggewervels en heeft uitstralingspijn in zijn benen. De vrouw zegt dat hij niks meer mag ondernemen, op sportief niveau, want anders belandt hij in een rolstoel.
 • De reclames tijdens series of films op TV. Heb jij het ook ontdekt? In elk reclameblok zitten wel een aantal reclames voor medicijnen, tegen verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn. Als je er maar voor zorgt dat je deze medicijnen in huis hebt, dan kan je niks overkomen.
 • Van een gezondheidsgoeroe ontvang ik wekelijks emails met als titel bijvoorbeeld “wist je dat je van een zonnebril dragen en zonnebrand smeren kanker kan krijgen?”. Of “de magnetron; een groot gevaar voor de gezondheid”.
 • Als iemand iets vertelt over een ziekte die zij hebben of iemand kennen die is gediagnosticeerd met een erge ziekte, wat doet de aanhoorder dan meestal? Vertellen over iemand die ook zo’n ziekte had. En … daaraan is overleden! Of niet meer lang te overleven heeft.

Je hoort het al aan mijn taalgebruik

Ik ben nog net niet gefrustreerd. Maar ik vind dit leven in angst zo ontzettend jammer!

Ik weet wat angst is

Toen mijn jongste zus en maatje borstkanker kreeg, leefde ik in angst. Verschrikkelijk. Want wat – als – zij – dood – gaat… Daar kon ik niet bij. In de beginfase, toen we het nieuws net hadden gehoord, rende ik letterlijk weg van de realiteit. Als ik er nog maar aan dacht, werd ik onrustig, gingen de gedachten van dood niet uit mijn hoofd, dus ging ik er van weg. Dan maar dingen doen, niet de angst willen voelen! Ook als ik het vertelde aan mensen dan hoorde ik “mijn vrouw had dat ook en is er aan overleden”. Of “de vrouw van mijn zakenpartner heeft dat ook en is opgegeven”. Wat denk je? Dat ik dat wilde horen?

Wat ik me niet realiseerde was dat angst in de toekomst afspeelt

Wat als mijn zus doodgaat aan kanker? Ik vergat daardoor in het hier & nu te zijn en te blijven. Want in het hier & nu had ze wel degelijk kanker maar …

 • ze voelde zich niet ziek
 • ze pakte de kanker holistisch aan
 • ze wilde positief in het leven staan en bekeek elke cabaretier die er maar was en koos voor een pruik met stijl haar want dat kon ze door de krullen nooit krijgen


Kortom: ze was niet aan het doodgaan! Ze leefde. In tegenstelling tot mijzelf. Ik dook weg.

Bij de voorbeelden geldt hetzelfde

 • Wat als straling ongezond is voor je lichaam?
 • Wat als sporten ervoor zorgt dat je in een rolstoel terecht komt?
 • Wat als je ziek wordt?
 • Wat als je een magnetron in huis hebt?
 • Wat als iemand in je omgeving ziek is?


Wat – als … twee dodelijke woorden die zorgen voor angst. Dat je nu angst ervaart voor wat EVENTUEEL in de toekomst kan plaatsvinden.

Wat als je ervoor kiest??

Ja, je hebt een keuze. Elke dag en elk moment weer. Wat als je ervoor kiest om gezond te zijn, wat als je ervoor kiest om te sporten en daarvan geniet? Wat als je bewust voor iets kiest en daar NU vertrouwen in hebt. Op het moment dat je aandacht naar de toekomst vliegt, je weer angst ervaart, dan weet je… ik ben NIET in het hier & nu. Ik ben daar & dan. Ik mag weer terug…

Hoe je dat doet?

Daar zijn verschillende methoden voor. Jouw taak is ervoor te zorgen dat je weet welke voor jou werkt. Dat kan zijn...

 • focus op je ademhaling,
 • een mantra opzeggen,
 • mediteren,
 • aan yoga doen,
 • wandelen met de hond of
 • in de tuin werken


Bewustwording is de sleutel. Jezelf bewust zijn van het feit dat je daar bent. Als je dan eenmaal weet wat jouw neiging is, dan herken je het aanpraten van angst ook veel beter. Dan neem je een besluit en heb je vertrouwen. In jezelf, in je kunnen, in het voelen. En gaan de woorden van “angst creëren” zo langs je heen.

Jouw recept tegen angst is dus...

 • Doen wat voor jou werkt om in het hier & nu te blijven
 • Je schouders op te halen als men angst aanwakkert en weet "je hebt altijd een keuze"
 • Vertrouwen hebben in jouw keuzes


#coaching

Wil je meer weten over mijn diensten

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier