pablo2

Blog: Perfectionistisch. De lat hoog leggen. Je "hoofd" in control. Herkenbaar?

 27/06/2017

Wat is de eerste stap naar verandering? Juist! Bewustwording, herkenning en erkenning. Daarna kun je er wat mee! Op jouw manier. Wat bij jou past. Wat jij wil en nodig hebt.

Je krijgt wat je nodig hebt, niet wat je wil.
Dat lijkt de laatste maanden mijn motto tijdens de gesprekken die ik voer met klanten. De klant krijgt wat hij nodig heeft. En dat staat los (meestal) van wat de klant wil. Dit geldt overigens niet alleen voor de klant. Maar ook voor mij als coach. Want ik kan alleen maar teruggeven aan de klant wat ik zelf herken/ heb meegemaakt. En in die zin krijg ik ook wat ik nodig heb als coach. Om te groeien.

En de gemeenschappelijke factor is...
Dat mijn klanten allemaal de lat hoog leggen, perfectionistisch zijn. Ik hoor in hun verhaal de volgende woorden voorbij komen: moeten, weten, vinden, denken. En ook stellen ze veel vragen die beginnen met de woorden:

  • hoe?
  • welke?
  • wat?
  • waarom?

Voor mij tekenen dat zij veel in hun "hoofd" zitten. En natuurlijk is de ontwikkeling die zij doormaken voor ieder verschillend. En ik zeg wel "ze zitten in hun hoofd", maar het kan ook zo zijn dat zij al een hele ontwikkeling hebben doorgemaakt op dat gebied. Dat het al veel minder is dan "vroeger".

Ik herken het zelf natuurlijk!
Anders kan ik het niet teruggeven. Zo schreef ik al eerder in het kader van opstellingen over de balans tussen ratio en gevoel. En tijdens mijn cursus/ opleiding mediumschap kreeg ik steevast te horen -bij het op elkaar oefenen- dat ik zo in mijn hoofd zat. En dat irriteerde me een beetje. Want voor mijn gevoel had ik op dat vlak al een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En als ik mezelf vergelijk met twee jaar geleden, dan is dat al een wereld van verschil. Veel meer rust. Bewustwording. En herkenning.

Want ik ben me er gelijk van bewust als ik een hoofd vol gedachten heb, die me niet helpen. Ik herken het als mijn gedachten in een vicieuze -verleden-toekomst-cirkel rondgaan. En dan weet ik inmiddels ook wat ik nodig hebt om dat te veranderen. Puur ademhalen. 

Ik wil het namelijk niet meer.
Wat ik wel wil? Rust! Vrijheid. Ruimte. En dat bereik ik door de focus te verleggen naar (o.a.) mijn ademhaling.

Dus wat wil jij op zo'n moment? Wat heb jij nodig?
Herken jij dat perfectionische in je? Dat je hoofd wat te zeggen wil hebben? Zeg zo'n 80% van de tijd? ;)

Kijk dan eens naar wat je wil en wat je nodig hebt om dat te bereiken. En wat dat vervolgens doet met je moeten, denken, weten en vinden. Is het wat milder geworden of is het nog steeds keihard aanwezig? En als het er nog steeds is, mag je jezelf dan wat gunnen? Wat dan?

Zomaar wat vragen ter reflectie. Is wellicht niet direct dé oplossing. Maar kan je wat meer naar je gevoel brengen. Wat meer in balans brengen. En mocht je er hulp bij willen, dan kan dat natuurlijk!

Hierbij wat suggesties:

  • Onderzoek deze (dis)balans eens tijdens een opstellingsavond. Observeer wat deze avond gebeurt. Mag je je vraag neerzetten? Word je gevraagd als representant en zo ja, welke "rol" vervul je dan? Word je geraakt door een opstelling, een representant, de vraag die iemand neerzet? Observeer, zonder oordeel, en laat het bezinken. De ziel en de energie doen hun werk.
  • Laat je energie eens lezen; een mooie manier van ervaren hoe jij in het hier & nu in je vel zit. Niet gisteren. Niet morgen. Vandaag. Nu.
  • Tijdens een Kennismakingsgesprek kunnen we bespreken waar je tegenaan loopt, waar je verlangen ligt en wat je wil veranderen. Als klap op de vuurpijl gaan we in het uur na deze (half uur durende gratis) kennismaking gelijk aan de slag met je vraag en mag je de diepte in. 


Meer weten?
Bel (M 06-115 110 90) of mail me gerust.

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier