pablo2

Blog: Een (familie) opstelling... Een quick-fix voor je problemen?!?

 13/09/2016

Een blog over opstellingen en of je bepaalde problemen snel de baas kunt met een opstelling. Of werkt het zo niet? Ik help je uit de droom!

Droom
Laat ik je maar gelijk uit de droom helpen... Dat is het namelijk niet. Waarom? De ziel heeft gewoon zijn tijd nodig. Dus als je een opstelling wilt doen en je denkt dat je leven daarna er ineens anders uit ziet, een "quick-fix”, zo werkt het helaas niet. Word maar snel weer wakker! 

Opstelling met klant
Zo heb ik eens als coach een opstelling van mijn klant (laten we deze klant maar eens Anna noemen) bijgewoond. Ik observeerde. Ik noteerde. Iemand anders begeleidde Anna tijdens de opstelling. Wat mij opviel, is dat het voor Anna heel erg lastig was om met een helicopterview boven de eigen materie, de opstelling te gaan staan. En hoewel de opstelling allerlei tools aanreikte om Anna dit te laten zien, iedereen zag: het komt niet aan. 

En dat is het proces van Anna. De opstelling deed Anna, emotioneel gezien, erg veel. Maar mijn klant was ook erg bezig om alles te analyseren. En dat werkt niet bij een opstelling. Maar, dit was precies wat ze nodig had! Zo werkt het ook met een opstelling.

Na de opstelling hebben we e.e.a. geëvalueerd (niet te diep want alles beredeneren maakt het weer “stuk”). En een paar maanden verder -we waren inmiddels al bij de afsluitende sessie van het traject beland- gaf Anna aan dat ze bepaalde thema's aan het oppakken was. In kleine stappen. Voor mijn klant niet te herleiden naar de opstelling wellicht. Maar het was voor haar wel de tijd om ermee aan de slag te gaan. In het tempo dat past bij haar en de situatie. Daar heeft de omgeving geen invloed op. 

Wat dan wel?
Een opstelling geeft je direct inzicht, dat dan weer wel. In je eigen patronen. In interactie met anderen. Als er anderen zijn opgesteld. Het kan je ook duidelijk maken hoe je je eigen verlangen, het verlangen van de ziel, bijvoorbeeld saboteert. En wat je daarbij te leren hebt, of wellicht mag loslaten. Of het geeft inzicht in een stuk historie. Vanuit energetisch perspectief dan. En altijd met jezelf als middelpunt. Niet de ander. Het geeft overigens geen letterlijke antwoorden op een vraag die je stelt.

Eigen opstellingen 
Zoals ik eens eerder aangaf, ontmoette ik vlak na mijn eerste familieopstelling mijn partner. Een kado.

En sindsdien vele opstellingen gedaan: als vraag-inbrenger en/ of als representant. En ook hoe machtig mooi het werk als representant is. Je staat daar op je plek, of je wordt op een plek gezet, en onmiddellijk gebeurt er wat. In mijn lijf. Voelen. Zo werd ik ooit gevraagd om als representant te staan voor “niet-alleen”. En “niet-alleen” is echt anders dan “samen”. Ik werd bij wijze van spreken gek van mezelf. Wilde overall bij horen, zocht iedereen op, om maar niet alleen te zijn. Maar het voelde ook niet als samen. Er was geen daadwerkelijke verbinding met de ander. Voor mijzelf een mooi inzicht maar voor de vraag-inbrenger ook!

Zo werkt het ook met observeren: in elke opstelling zit wel iets waarin jij (of ik natuurlijk) jezelf herkent. En dat doet -in meerdere of mindere- mate iets met jou. En mij... 

Nieuwsgierig geworden?
Ik organiseer diverse (Familie)opstellingsavonden. Een mooie manier om als vraaginbrenger, representant of als observator de opstellingen bij te wonen. Wees welkom!

Ervaar, neem waar en voel tijdens een Opstellingsavond

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier