pablo2

Blog: Ik keek mezelf ineens recht in de ogen. En was stil.

 14/11/2016

Een blog waarin wordt verwezen naar de positie die kinderen innemen ten aanzien van broers en zussen en hun ouders. In opstellingen sta je tegenover je ouders. Hoe zit dat met tekeningen?

Het was stil

Ondanks dat ik een jochie van 3,5 jaar op mijn schoot had zitten. Ik bladerde in een oude multomap, die ik van mijn ouders had gekregen. Hij zat lekker te babbelen en te kletsen. En wees naar alle werkjes van school en tekeningen in de map. Hij vond het uitermate boeiend. En ineens… Ik keek recht naar een tekening van mezelf. En ik was stil. 

Ik was geraakt door de blik in mijn eigen ogen
Als meisje van 5 jaar oud. En die blik van dat meisje deed wat met me. 

Jacqueline van den Bergh, getekend door haar zus, als klein meisje

Verdriet. Eenzaamheid. Rust
Dit alles zag en voelde ik. En Luuk maar doorpraten. Hij had even niet door dat zijn mama met iets anders bezig was. En toen zag ik het … de weerborstels! 

Dat ik ze vergeten was?!?
Voor mijn gevoel had ik mijn HELE JEUGD (ja ja hoofdletters) last van deze weerborstels gehad. Ik kon niks met mijn haar! Alles vloog alle kanten op. Twee staartjes aan de zijkant was nog wel mogelijk… 

En laat ik zo staan op de volgende tekening die ik vond
Eentje van het gezin. De mannen zijn makkelijk te herleiden (dat waren er maar twee). De vrouwen ook makkelijk maar wie nu wie is? Qua zussen dan… Want ik sta pontificaal naast mijn vader en moeder. En de rest “onder” ons. En de bovenste rij is in kleur.

Ons gezin getekend door Jacqueline van den Bergh als kind

Vanochtend had ik een afspraak met een coach. En besprak de tekening. Is dat nou de “positie” van een kind? Naast de ouders? I.p.v. bij de rest van de kinderen tegenover de ouders? Zo “hoort” het in opstellingen. Anders bestaat de kans dat je als kind de positie van ouders aanneemt. En dat is niet de bedoeling. 

En soms is het wat het is
In mijn geval: een tekening van toen ik klein was. Van ons gezin. Een momentopname. Getekend zoals ik het zag. Of te laat beseffend dat we met z’n allen niet naast elkaar op het papier passen. Dat zou ook nog wel eens kunnen. Mezelf kennende. En dan maar onderop verder tekenen ;)

Wat is jouw plek binnen je gezin van herkomst? Kom je dat eens onderzoeken met me?

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier