pablo2

Blog: Maar … daarvoor deed je toch geen opstelling?

 29/08/2022

Een dag na haar opstelling kwam mijn klant op haar werk. Daar had ze een aantal collega’s verteld dat ze de avond ervoor een vraag ging neerzetten door middel van een opstelling. De volgende dag kreeg ze natuurlijk direct de vraag “En? Hoe ging het?”

Vreemd genoeg zat ze niet (meer) op die vraag te wachten

Dat vertelde ze me toen ik haar een paar weken na de avond aan de telefoon sprak. Het voelde namelijk kwetsbaar en spannend om haar vraag in de groep neer te zetten. Plus… ze had het zelf nog niet helemaal een plaatsje gegeven en dan moest ze het gelijk al delen met een collega.

Ze vertelde over haar opstelling en hetgeen zich afspeelde aan haar collega

Toen kreeg ze de reactie van haar collega “Maar nu heb je toch nog geen antwoord op je vraag gekregen? Daarvoor deed je toch geen opstelling?” Mijn klant voelde op dat moment dat ze voldoende gedeeld had met deze collega en gaf aan dat ze er niet meer over wilde praten.

Ze vertelde aan de telefoon tegen mij dat ze voorafgaande de opstelling veel onrust en spanning voelde

En ondanks het feit dat de opstelling feitelijk niet over haar concrete situatie ging, dat zij NA de opstelling ineens RUST ervoer. Dit was voor haar het signaal dat het oké was; dat ze had gekregen wat ze nodig had.

Je krijgt wat je nodig hebt!

Dat is niet altijd antwoord op de concrete vraag die is gesteld. Dat kan ook de vraag zijn die eronder ligt. Die moet dan eerst beantwoord worden voordat een volgende stap kan worden gezet. In het geval van mijn klant mocht zij eerst gaan voelen wat zij zelf wilde en nodig had alvorens te kijken naar de concrete situatie.

De vraag die niet wordt gesteld

Tijdens Opstellingsavonden leg ik het altijd uit als zijnde de vraag onder de vraag of de stroom van het water versus de onderstroom. De onderstroom kun je niet negeren want dan drijf je af. Weet je de onderstroom dan kun je de route bepalen aan de hand van de stroom.

Het kan dus zijn dat de opstelling een andere vraag lijkt te behandelen en onderzoeken dan die concreet is gesteld. En dat klopt dus ook! Het is echter niet aan ons: representanten, begeleiders en/ of observanten daar een oordeel over te hebben. Het veld laat het gewoon zien! Wij hebben met de stroom mee te gaan. Wat voor een omstander, die er niet bij was, nog extra lastig kan zijn.

Ik voelde mij vervuld van trots!

Want mijn klant “voelde” namelijk dat ze verder niks meer wilde delen met haar collega. En laat dat voelen nu een belangrijk deel van haar opstelling zijn geweest! Voor haar misschien onbewust, voor mij duidelijk dat de opstelling haar werk had gedaan.

Tip voor jou!

Doe jij binnenkort een opstelling? Voel dan vooral goed erna of je het wil delen en zo ja, met wie? Jij bepaalt dit namelijk helemaal zelf!

Als geen ander begrijp ik dat je voorafgaande een opstelling veel deelt met anderen. Maar erna? Tsja…, dat is echt een ander verhaal. Dus voel je een nee qua delen, dan niet doen!

Ik geef je zelfs een zin die je kunt meegeven aan de ander:

“Het was een bijzondere avond. Ik vond het erg indrukwekkend en ben het nog aan het verwerken. Het lukt me ook niet om er nu de juiste woorden aan te geven. Ik deel het graag met je op het moment dat dat voor mij goed voelt. Nu hou ik het nog even voor mezelf.”

Wil je ook een concrete situatie onderzoeken of een vraag inbrengen?

Meld je dan gerust aan voor de Opstellingsavonden van Sprankelend aan de Slag.

Kenmerkend voor deze avonden zijn:

  • de laagdrempeligheid
  • de veiligheid
  • het vertrouwen
  • het werken met intuitie 
  • de uitnodiging om te voelen


Zie de Agenda op mijn website voor data, investering en aanmelden.

Meld je aan voor de Opstellingsavonden!

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier