Menu

Aan het eind van haar opstelling was de muur er nog steeds

6 december 2018

Een muur voor haar eigen bescherming
Stond direct voor haar en klaar in vechtershouding. Wist snel te reageren. Nog voordat zij dat kon! De muur had hier en daar wat deuken opgelopen. Was beschadigd. Van de klappen die waren uitgedeeld. Aan het einde van haar opstelling was de muur er nog steeds, maar had wat meer afstand genomen. Was zachter geworden. Meer geopend. Gaf kleur. Was er, indien nodig, indien gevraagd.

Vroeger... 
Zorgde de muur voor haar. En op dit punt in haar leven beschermde hij haar nog steeds. Maar teveel. Ze ervoer het als een druk, een last.

Tijdens de opstelling... 
Nam de muur steeds meer afstand, ging rustig zitten. Er werd immers gezien dat wat gezien mocht worden! En dat wil niet zeggen dat ze nooit meer een muur zal opzetten. Het betekent alleen maar dat ze zich bewust is van de muur, weet wat de muur haar brengt en dat ze de muur kan inzetten, als ze deze nodig heeft. En doordat zij steeds meer haar verantwoordelijkheid neemt, bewust keuzes maakt, leert ze achter haar besluiten te staan. In plaats van dat voor haar wordt gekozen.

Als representant of observant... 
Kunnen zaken uit de opstelling je raken. Je in jouw thema raken. Niet zozeer met de bedoeling je emotioneel te raken. Wel met de bedoeling je bewust te maken en inzicht te geven.

Een observant vertelde me “dat zij de muur heel herkenbaar vond. Ook al was de muur op een ander gericht dan bij de vragensteller het geval was”. 

Ben je daar ook van? 
Van alle kennis, informatie en hetgeen gebeurt in je opnemen en kijken welk voordeel jij ermee kan doen? Dan kan ik je de hand schudden! En wens ik je van harte welkom op de eerstvolgende Opstellingsavond op 19 december 2018. Zie ik je daar? 

Meer info? 
Wil je meer weten/ lezen over systemisch werk en opstellingen, kijk dan eens hier. Wil je je aanmelden voor de volgende Opstellingsavond op woensdag 19 december a.s., klik dan hier.