pablo2

Boekreview: Vrouwen bluffen niet. En 14 andere onmisbare inzichten voor mannen.

 26/10/2015

Een review van het boek Vrouwen bluffen niet. Herken je dat? Dat je wil solliciteren naar een functie maar het niet doet omdat je niet 100% voldoet aan de gevraagde capaciteiten? Vrouwen doen dat dus niet. Mannen solliciteren gerust. Over deze verschillen gaat het boek.

Vrouwelijke ondernemer

Wij zien werk als serious business.
@Monic Bührs en Elisa de Groot

Na een zakelijk gesprek met een vrouwelijke ondernemer en mijn vriend, kijkt mijn vriend me aan met ietwat ongeloof in zijn ogen. ‘Gebeurde dat nu echt? Dat was helemaal niet nodig!’ En ik weet precies wat hij bedoelt. De vrouwelijke ondernemer vertelde tijdens het gesprek precies wat ze wel kan en wat je absoluut niet van haar moet verwachten. Daar was ze gewoon eerlijk over. Dit is wat je kunt krijgen, meer niet. Ze heeft ontzettend veel kennis en ervaring op haar vakgebied, en wij zijn dat niet dus wat zou haar tegenhouden… Maar nee, ze vertelt precies datgene wat je als (potentiële) klant misschien niet eens wil horen. Namelijk, de waarheid.

Gelukkig
Gelukkig had ik net dit boek gelezen van Monic Bührs en Elisa de Groot van In Touch Women Resource Management. Want wat blijkt? Hetgeen deze vrouwelijke ondernemer doet, is niets anders dan ‘zichzelf open en bescheiden opstellen’ en ‘altijd de waarheid spreken’. Twee van de in totaal 15 regels, die vrouwen altijd toepassen. Dit gaf ik mijn vriend gelijk mee. Misschien ook iets voor hem, dit boek?

Had ik dit boek niet gelezen, dan had ik me natuurlijk wel in deze vrouwelijke ondernemer kunnen verplaatsen. Door te kijken hoe ik zou reageren in bepaalde situaties. Zie ook mijn eerdere blog over Benoemen, waarin ik ook eerlijk benoem dat ik ‘starter’ ben. Die ander beseft het niet eens, totdat je het benoemt! En dat is precies wat deze ondernemer deed. Terwijl mijn vriend en ik hartstikke blij waren met haar toegevoegde waarde.

Meer situaties die me doen beseffen dat …
Sindsdien kom ik in meer situaties terecht waarin ik ineens besef wat de ‘andere vrouw’ -of ikzelf natuurlijk- aan het doen is. En elke keer valt het binnen één van de regels. Het is net alsof het lezen van dit boek het allemaal concreet maakt. Zichtbaar maakt. Bewustwording creëren. Leuk! Een mooi boek voor vrouwen dus…

Boek voor mannen
Zoals de auteurs aangeven, is het boek bedoeld voor de mannelijke collega. Aangezien op het werk nog steeds de masculiene spelregels het meeste gelden, en mannen die als geen ander kennen, laat dit boek de vrouwelijke spelregels zien.

Ooooh…. Niet voor vrouwen dus?

Om inzicht te krijgen in de vrouwelijke collega. Hoe zij werkt, denkt, acteert. En daarmee de verschillen tussen mannen en vrouwen te benadrukken. Alleen dat. Het een is niet beter dan het andere. Ze hebben beiden hun sterktes en zwaktes. Maar samen … is het ontzettend krachtig! Want zoals in de inleiding staat: ‘Wie weet hoe de masculiene en feminiene spelregels werken, kan hier immers bewust op sturen en daarmee betere persoonlijke en bedrijfseconomische resultaten boeken’.

Overzichtelijk
Dus ondanks het feit dat het geschreven is voor mannelijke collega’s, heb ik ervan genoten! En ben ik blij met mijn inzichten. En met de twee overzichtelijke lijsten van spelregels: de mannelijke en de vrouwelijke. Zodat ik soms even terug kan kijken hoe mannen dat ook alweer doen. En hoe ik het misschien een volgende keer net anders kan aanpakken. Met een wellicht ander resultaat tot gevolg. Ik kan niet wachten!

Bekijk gerust de Kennisbank voor nog meer interessante informatie

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier