pablo2

Boekreview: Na dit leven. Van Eben Alexander

 01/05/2017

Een blog over het boek van Eben Alexander: Na dit leven. Eben vertelt in zijn boek over zijn Bijna Dood Ervaring (BDE). Waar hij in zijn beroep vaak genoeg van BDE's hoorde, geloofde hij het niet, totdat hij het zelf meemaakte.

Hoe zal ik beginnen?

Ik kocht dit boek in een spontane opwelling begin maart. En op vakantie uitgelezen. Wat wil je met een (enkele) reis van zeven uur. Na een paar uur lezen was ik al over de helft!

Wat vond ik er dan zo mooi aan?
Ik weet niet of "mooi" het juiste woord is. Het intrigeerde mij dat de auteur een neurochirurg is. En dat hij juist een Bijna Dood Ervaring (= BDE) heeft! Iemand die jaren heeft gestudeerd, zijn werkbare leven aan het "brein" heeft gegeven, krijgt een bacterie en daardoor hersenvliesontsteking. De toevalligheid is te groot, lijkt wel (of hoort gewoon zo te zijn).

Na zijn BDE zoekt Eben (de auteur) een manier om de eerdere ervaringen van zijn eigen patienten (die hij gek genoeg een soort van naast zich neerlegde), zijn eigen (wetenschappelijke) kennis en zijn eigen BDE ervaring te verbinden met elkaar. En dat is (deels) gelukt! Deels omdat het zoeken naar de antwoorden nooit klaar is.

In het laatste hoofdstuk, het nawoord, geeft hij tien zaken waarvan hij hoopt dat wij ze onthouden. En dit hoofdstuk maakte het "kloppend" voor mij. Kloppend in de zin dat het overeenkomt met wat ik leer tijdens mijn oefenconsulten en mijn opleiding. Wil je weten wat je mag onthouden? Lees dan maar eens het boek! Je mag het ook van me lenen :)

Gedicht

Ook vond ik het gedicht waar Eben naar verwijst schitterend. Het is van David M. Romano en heet "When tomorrow starts without me". Wederom ... ik weet niet of het woord "schitterend" voldoet. Ik voel het gedicht gewoon. En laat het afscheid nemen zowel vanuit de kant van de achterblijvers als de overledene zien. Lees het maar eens. Vertel je me wat jij ervan vindt?

When tomorrow starts without me
And I’m not here to see
If the sun should rise and find your eyes
All filled with tears for me

I wish you wouldn’t cry
The Way you did today
While thinking of the many things
We did not get to say

I know how much you love me
As much as I love you
Each time that you think of me
I know you will miss me too

When tomorrow starts with out me
Please try to understand
That an angel came and called my name
And took me by the hand

The angel said my place was ready
In heaven far above
And That I would have to leave behind
All those I Dearly Love

But When I walked through Heaven’s Gates
I felt so much at home
When GOD looked down and smiled at me
From his golden throne

He said This Is Eternity
And All I promised you
Today for life on earth is done
But Here it starts a new

I promise no tomorrow
For today will always last
And Since each day’s the exact same way
There is no longing for the past

So When Tomorrow starts without me
Do not think we’re apart
For every time you think of me
Remember I’m right here in your heart

Wat ik miste?

Eerder las ik ook een boek over een BDE. En schreef daar een boekreview over. Tijdens haar coma en dus BDE ontmoette zij o.a. haar overleden vader. Die haar onder meer troost bood. In het boek van Eben miste ik dat onderdeel. Hij ontmoette wel een vrouw/ meisje maar er was geen link tussen beiden. En dat miste ik... En toen las ik verder en werd dat "goed" gemaakt. Het werd een bijzondere wending in het boek en in het leven van Eben. 

Ik miste dus eigenlijk niks. Alhoewel ik wel vind dat de tien zaken die we mogen onthouden, wat mij betreft niet in het nawoord maar eerder "behandeld" mochten worden. Geen nawoord, gewoon een extra hoofdstuk! Juist omdat ik ze als belangrijk ervaar. En hoeveel mensen lezen het nawoord niet? Maar ja, dat is ook weer slechts mijn mening.

Kortom! 

Heb je interesse in het leven na de dood, in BDE(en), dan is dit boek zeker een aanrader. Juist door de koppeling van een persoonlijke ervaring met wetenschap. Ook is het mogelijk om dit soort zaken te bespreken, bijvoorbeeld in een "energetische" sessie . 

Interessante links:

Via de link kun je direct een afspraak voor een energetische afspraak inplannen. Een half of een heel uur, wat jou past!

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier