pablo2

Boekreview: Ik moest doodgaan om mezelf te genezen.

 27/12/2015

Een review van het boek Ik moest doodgaan om mezelf te genezen. Een boek over een bijna dood ervaring (BDE). En wat een dergelijke ervaring met je als mens kan doen.

Zusje

Mijn zusje gaf me dit boek. Ze was op bezoek, haalde nonchalant dit boek uit haar tas en zei ‘Dat is een leuk boek voor jou. Om te lezen op vakantie ofzo.’ Geen vraag, gewoon een mededeling. Er schoot nog door mijn hoofd “weet je niet hoeveel boeken nog in mijn kast staan, die ook gelezen willen worden?”… De kaft intrigeerde mij wel. Alleen een bloem. En dan die tekst: Ik moest doodgaan om mezelf te genezen. Hmmm.

Kanker
Totdat ik de achterkant las. En gelijk weer angst en schrik voelde opkomen. Want het boek beschrijft het waargebeurde verhaal van Anita, die een bijna-dood-ervaring (bde) meemaakte. Na een vierjarig ziekbed. Van kanker.

Of “K” zoals ik ook wel geleerd heb te zeggen (we spreken het woord namelijk niet uit…). Want mijn zusje kreeg in de zomer van 2012 de diagnose borstkanker. Gelukkig nu schoon of in remissie, zoals dat heet. Maar de angst zit er nog. De schrik. Een beetje. En dan krijg ik zo’n boek in handen!

Coma
Amper een week later is het boek uit. Ademloos gelezen. Het boek beschrijft de periode voor de bde, tijdens en erna. Tijdens de bde bevindt de auteur zich in coma. En wordt beschreven wat er gebeurde.

Van binnen naar buiten
Het deel na de bde is mooi geschreven doordat de auteur iedereen in zijn waarde laat. Het gaat erom dat wat voor jou werkt, je vooral moet doen. En met vertrouwen! Het boek is geen leidraad over hoe je je leven moet leven en dat zij bepaalt wat goed is voor jou. Nee, dat is namelijk voor iedereen verschillend. De een bidt tot God en de ander houdt zich bezig met Ayurveda. Als dat voor jou werkt, dan is dat goed. Respect voor elkaar. Streven naar een staat van zijn i.p.v. een staat van doen. Gevoel & spiritualiteit versus ratio & fysiek. De omgeving. Inclusie.

Zo beschrijft de auteur ook dat zij bij iedereen om advies vroeg. Toetste bij anderen wat zij ervan vonden. En dan volgde ze dat advies. Maar het kwam niet van haar zelf uit. Van buiten naar binnen. Met vertrouwen in jezelf, luister je naar jezelf. Voel je wat jij voelt, ervaart en met welke emoties. En op basis daarvan een besluit nemen. Niet op basis van wat anderen zeggen of vinden. Van binnen naar buiten. Voor haar lag daar de link met haar ziekte én genezing.

Dat deel raakte mij erg. Tijdens mijn tweejarige opleiding tot coach werk je voornamelijk aan je eigen thema’s. Om deze te herkennen -maar ook om los te laten- zodra je in contact bent met een klant. En één van mijn thema’s was ook het vele toetsen bij de ander. Het vragen aan de ander (wat zou jij doen?). Niet luisteren naar mezelf: wat vind ik ervan en hoe wil ik hierop anticiperen. Zo moeilijk was dat! Om op mezelf te vertrouwen. Nu voel ik al meer dan toen wat ik nodig heb en wil. En handel daar (meer) naar. Met vallen en opstaan. Stap voor stap.

Angst
In het boek wordt ook veel over angst gesproken. De angst van de auteur bijvoorbeeld voor de ziekte kanker. En dan vervolgens zelf kanker krijgen. Angst voor de dood maar ook angst voor het leven. Ik zag mijn angst ook weer even tevoorschijn komen. En besloot deze even ‘weg te ademen’. Dat deed het boek met name voor mij… Even reflecteren over mijn eigen leven: of ik wel naar mezelf luister. En wat ik voel.

Een minpuntje
Een klein minpunt aan het boek: tegen het einde van het boek ervaar ik de woorden van de auteur een beetje als herhalend: ze bedoelt hetzelfde maar zegt het net anders. 

Een aanrader vanuit mijn hart!

maxresdefault

Filmpje van Anita zelf

Een inspirerend filmpje (TedX) waarin Anita over haar BDE vertelt.

Andere relevante links:

Een luisterend oor nodig?

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier