pablo2

Boekreview: WOW! Diversiteit werkt.

 13/07/2015

Een blog over het boek Wow! Diversiteit werkt. In het boek worden de inclusieprincipes genoemd. Naast uitleg over diversiteit en wat het oplevert, staan er veel inspirerende teksten en afbeeldingen in.

Verrast

De kracht van diversiteit zit in het uitdagen van bestaande werkelijkheden.
@JitskeKramer

Begin juni was ik op de Dag van de Coach (2015) in Ede. Op deze bijzondere dag werd ik tweemaal verrast. De eerste keer tijdens één van de plenaire sessies aan het begin van de dag. Er werden voor de plenaire sessies een aantal inspirerende sprekers uitgenodigd. Waaronder Danielle Braun. Zij inspireerde me daadwerkelijk met haar verhaal over de cultuur van een organisatie gecombineerd met de lessen die we leren uit de antropologie. Zo noemde zij het volgende. Hoe ziet de totempaal van jouw organisatie eruit? En ben jij er nog mee verbonden? 

De tweede keer was tijdens de borrel aan het einde van de dag. Er was een informele markt met aanbieders van testen, coachingsopleidingen, trainingen etc. Zo was er ook een stand van THEMA (Uitgeverij van Schouten & Nelissen). Hier zag ik het boek van Danielle Braun liggen (De corporate tribe). Daarnaast lag een klein, fel geel boekje met daarop de woorden ‘WOW!’. Het trok me direct. Even erin gebladerd. Uiteindelijk liep ik met beide boeken de deur uit. Terwijl ik beide boeken al anderhalve maand op mijn bureau heb liggen, kwam ik er deze week pas achter dat de co-auteur van het boek van Danielle Braun … Jitske Kramer is. De auteur van “WOW!”. Hoe het kan lopen…

De principes

Inmiddels heb ik het boekje ‘WOW! Diversiteit werkt.” gelezen. In dit boekje worden de acht inclusieprincipes kort toegelicht. In zeg maar 30 pagina’s. In de overige 150 pagina’s wordt de lezer geprikkeld met quotes, testen, modellen en inzichten op het gebied van diversiteit, inclusiviteit. Het boekje leest makkelijk, spreekt aan, komt met duidelijke voorbeelden, laat je nadenken/ overpeinzen ‘hoe doe ik het eigenlijk?’… Het boek is handig om een goed begrip van diversiteit te krijgen. Hoe diversiteit en inclusiviteit werken in een organisatie. 

Jitske geeft acht inclusieprincipes:

  • Kloon niet
  • Zie de macht van de macht
  • Daag de waarheid uit
  • Geniet van het onbekende
  • Niet of/ of maar en/ en
  • Zoek actief naar het alternatief
  • Varieer in ruimte
  • Doe het samen

Een leuke doe-tip voor jou?

Het eerste wat ik deed, is aangeven welke principes mij bij voorbaat al wat deden. Mijn triggers waren de nummers 1, 4, 6 en 7. Over nummer 1 (Kloon niet) wil ik graag wat zeggen. Met een voorbeeld uit mijn eigen werkervaring. De realiteit is dat je mensen zoekt die op jezelf lijken. Het voelt goed en vertrouwd. Het heeft echter ook een nadeel want als ik als ‘doener’ in een team zit met alleen maar ‘doeners’ dan missen we de ‘denkers’. Mensen met net andere kwaliteiten! Die broodnodig zijn.

Zo gebeurde het ook dat toen ik voor de tweede keer een lease-auto mocht uitkiezen … ik een auto koos die paste binnen het beeld dat binnen de organisatie heerste. Groter, donker gekleurd en veilig (niet teveel afwijken van de norm). Terwijl ik een testrit had gemaakt in een azuurblauwe cabriolet! De auto -nog steeds- van mijn dromen! En uiteindelijk koos ik voor de grijs/zwart variant waarvan het dak er niet automatisch af kon. De reden: de cabriolet was iets duurder dan de andere auto. Wat ik me nu afvraag: was dat de werkelijke reden? Of wilde ik niet teveel opvallen? Commentaar krijgen? Buiten de norm vallen? Ik was gekloond. Ik was onderdeel van de cultuur of ik het nu wilde of niet…

Dat deed het lezen van dit boek ook met mij: reflecteren. Wat deed ik en waarom? Wat herken ik uit werksituaties en hoe zou ik daar nu mee omgaan, na het lezen van dit boek? Niet alleen toen maar ook nu! Heel erg boeiend om te ervaren!

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier