pablo2

Boekreview: Big Magic. Door: Elizabeth Gilbert

 18/10/2018

Wat zijn de plus- en minpunten van Big Magic en waar ligt de overeenkomst met mediumschap? Lees hier mijn blog over dit boek.

Waarom dit boek?

Voor mijn opleiding Mediumschap moesten we medio oktober een boek gelezen hebben en deze presenteren. Uiteraard moest het boek een link hebben met mediumschap. Ik ben een creatief persoon. Is heel wat dat ik dit van mezelf zeg. En ik ben het. Ik verzin leuke nieuwe dingen! Ik kan zaken bedenken en vervolgens in mijn enthousiasme stoppen met het ene en volledig voor het andere gaan. Gevolg: ik maak niks af! Kun je wel creatief zijn maar daar kan geen creativiteit tegenop! En een lieve vriendin kwam met deze suggestie. De auteur van het boek, Elizabeth Gilbert, gaf ooit een lezing en gaf daarbij de tip om een IDEE-dagboek bij te houden. Op het moment dat je een nieuw idee hebt, schrijf je het op, en als er weer ruimte is om een nieuw idee op te pakken, dan weet je ze te vinden! Dus kocht ik een ideeën boek en het boek zelf.

Ik was dit boek al aan het lezen. En dacht ineens “dit ga ik ook voor mijn opleiding gebruiken”. Waarop mijn docente zei dat er wel linken met mediumschap moesten zijn. Ik heb niet eerder een boek gehad met zoveel ezelsoren. En of er linken waren met mediumschap! Daarover later meer.

Plus- en minpunten

Gelukkig zijn er meer pluspunten. Zie ook de Infographic. Wat ik geweldig vond was het volgende:

 • Ritselaar versus martelaar. Ze vindt dat er voldoende martelaars zijn onder de creatievelingen en kunstenaars onder ons. Martelaars zijn eigenlijk slachtoffer van de situatie en zo gedragen ze zich ook. Wees liever een ritselaar. Op die manier kun je er ook nog van genieten!
 • Begin een verhouding met je creativiteit. Kleed je mooi aan, verzorg jezelf en maak werk van jezelf! Als je de hele dag rondloopt in een joggingpak, tsja, wie wordt daar nu vrolijk van? Daarbij geeft ze ook aan dat het -volgens haar- niet slim is om je creativiteit/ je idee “je kind” te noemen. Deze lading is veel te zwaar en kan niet met elkaar worden vergeleken.
 • Ook besteedt ze een hoofdstuk aan klagen. Blijkbaar is het als creatieveling/ kunstenaar “normaal” om te klagen. Ze geeft vier redenen waarom dat niet zo is:
  • Klagen is irritant.
  • Als het niet moeilijk was, zou iedereen het doen.
  • Niemand luistert naar je klachten.
  • Je jaagt de inspiratie hiermee weg! 

Overeenkomsten met mediumschap 

Elizabeth praat over creativiteit of inspiratie alsof het mediumschap betreft. Enkele voorbeelden (oordeel daarnaast ook gerust voor jezelf):

 • Het gaat om een roeping, verbinding en liefde.
 • Het gaat om authenticiteit en niet originaliteit. Doordat je jouw “sausje” erover laat gaan, is het authentiek en uniek.
 • Het betreft volharding, leren en doen!
 • Je bent en blijft ook gewoon mens.
 • Creatievelingen en mensen die zich bezighouden met mediumschap zijn perfectionisten. En Elizabeth noemt perfectionisme “angst op hoge hakken”. Want sommigen zeggen dat prefectionisme een deugd is, maar wij weten inmiddels beter…
 • Succes hangt af van talent (je DNA, kun je niet veel aan veranderen), mazzel hebben (het lot, heb je niet veel invloed op) en discipline en dat laatste betekent gewoon: keihard werken!


Met misschien als enige het volgende verschil: je schrijft een boek of maakt een kunstwerk niet voor een ander, maar voor jezelf. Omdat het jou plezier schaft om te doen (geeft het geen plezier, kun je net zo goed stoppen), om te maken. Je maakt of schrijft het niet voor de wereld, zodat ze je boek gaan kopen. Als men je boek koopt, dan is dat mooi meegenomen. In mijn ogen is mediumschap ook een staat van zijn (niet alleen een staat van doen) en doe je dit voor jezelf. Daarnaast is mediumschap wat mij betreft ook juist iets waarmee je de medemens kunt helpen, verlichten.

Kortom

Zeker een aanrader. En wees dan een lefgozer en lees dan alleen de hoofdstukken die je op het eerste gezicht aanspreken.

Relevante links:

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier