pablo2

Blog: Beweging tijdens opstellingen

 10/04/2016

Wat zijn opstellingen en wat kunnen ze voor je betekenen?

Dierenkaarten
Met Pasen waren we op Ameland. Lekker uitwaaien… En, ik had mijn dierenkaarten meegenomen. Om de beurt trokken we een kaart. En zoals het werkt, paste de kaart precies bij de persoon of bij zijn/ haar situatie. Iemand trok de kwal… En dan denk je, bah, wat moet hij/ zij nou met een kwal! Totdat je het gaat lezen en dan blijkt dat de kwal in het water met de stroming mee zwemt. En dat is precies wat hij/ zij wat meer mag gaan doen! En voor de rest ‘moet’ je er niks mee doen. Laat het maar even bezinken.

En zo is het ook bij opstellingen
Zoals mijn opleider bij de Alba-Academie het altijd zei: De ziel heeft zijn tijd nodig. Je krijgt het inzicht en dan ‘even niks moeten’ maar het laten gaan. En vooral niet gaan beredeneren of rationaliseren of relativeren. Want dan ga je in je hoofd. En dan ga je ‘bedenken’ wat je zou moeten doen. Voelen wat de volgende stap is, is veel belangrijker! En die stap kan ook even op zich laten wachten. Prima toch?

Opstellingen: een machtig mooi iets! 
Inmiddels heb ik zelf meerdere keren een opstelling meegemaakt. Als representant (je wordt dan door degene die een vraag inbrengt, op een plaats in het systeem gezet) en als vraag inbrenger. En elke keer geeft het mooie inzichten die aankomen en me raken. Mijn eerste opstelling bij Phoenix Opleidingen zal ik ook nooit vergeten. Ik kom uit een groot gezin: 5 kinderen. En iedereen van mijn gezin werd opgesteld. In een rij. Op geboortedatum. Ik stond heerlijk tussen mijn broer en jongste zus in. En toch miste ik wat. Het klopte niet. Mijn broertje, die helaas in de buik is overleden, was er niet bij. En hij is vóór mij geboren dus hoort tussen mijn broer en mij in te staan. Zo ontzettend mooi was het dat hij in de rij ook zijn plaats kreeg. Dat hij gezien werd. En ik daardoor ook. En dat werkt nog steeds door. Het was zelfs zo dat ik na deze eerste opstelling mijn vriend ontmoette. Net alsof ik daar ineens voor open stond!

Vanaf dat moment heb ik opstellingen in mijn hart gesloten. En werk ik er graag mee. Ook in mijn praktijk. En ben ik regelmatig te vinden bij een workshop, cursus of avond waar met opstellingen wordt gewerkt. Als representant, observeerder en als vraag inbrenger.

Hoe het werkt? 
Tsja, hoe leg je zoiets iets moois in een paar woorden uit? Er zijn meerdere instellingen die opstellingen organiseren (Rupert/ Hellinger etc.). En de grondlegger van de opstellingen is Hellinger. Op de website van dit Instituut staat mooi omschreven wat er gebeurt en hoe het werkt. En vooral ook: laat het gebeuren, zonder oordeel, en ervaar het. 

Nieuwsgierig geworden?
In 2020 organiseer ik diverse (Familie)opstellingen. Wees welkom! 

Data opstellingsavonden 2020

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier