pablo2

Blog: Delen, delen, delen...

 04/03/2022

Een inzicht die ik verkreeg naar aanleiding van de Opstellingendag in België. Deel uw historie en die van degene die voor u leefden met de (klein)kinderen!

Het is zo heftig voor mij geweest

En dat maakt dat we niet delen. Want als het voor mij heftig is, intens, wat zal het dan doen met de generatie na mij? 

Tijdens de Opstellingendag waren er meerdere vragen die werden opgesteld, waarbij het familiesysteem van vader en/ of moeder erg getraumatiseerd was. Oorlog, (sexueel) misbruik, failissementen etc. Kenmerkend was dat de ouders, veelal de vraaginbrengers, deze informatie niet deelden met hun kinderen vanuit alle goede bedoelingen. Namelijk bescherming! 

Ze vulden in dat de (klein) kinderen het nieuws niet aan konden. Het teveel was. Niet te bevatten. Zoals duidelijk werd uit de opstellingen, stonden de kinderen er sowieso al op een andere manier in, zij hadden er natuurlijk een gevoel bij maar op een ander level dan hun ouders. Door de informatie niet te delen, hadden de kinderen niet alle informatie en dat was zelfs "schadelijker". Want ze konden met die paar puzzelstukjes die ze kregen, niet de hele puzzel maken. 

Het advies is: geef ze alle puzzelstukjes, geef ze alle informatie, en laat ze komen met de vragen die ze hebben.

Ik wil graag meer lezen over de Opstellingendag

Zo heb ik onze zoon Luuk ook verteld van zijn oom

Ik heb een stuk versteend hout dat symbool staat voor mijn overleden broertje Sjaak. Ik heb Luuk verteld van zijn oom, dat ik hem nooit heb gekend maar wel heel graag had gewild. Toen ik mijn story hield over Sjaak en familieopstellingen, waren mijn partner en Luuk er ook bij, wat ik erg spannend vond! Na de presentatie kwam Luuk naar me toe en zei "Goed gedaan mama". Waar ik veel emotie, verdriet en gemis, ervoer was Luuk juist trots op me! 

Een blog over mijn grote, kleine broer

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier