Wat vinden anderen van een Opstellingsavond?

Tijdens een Opstellingsavond worden meerdere rollen vervuld. Vraaginbrenger. Representant. Observant. Begeleidster... 

Nathalie, vaste representant in de representantenpool

“Ik prijs me gelukkig dat ik representant bij Jacqueline mag zijn. Heb nu een aantal keer een opstellingsavond bij Jacqueline mogen meemaken. Wat maakt dat ik me gelukkig prijs? Ik ga dat proberen te verwoorden.

In de eerste plaats weet Jacqueline een veilige sfeer te creëren. Er worden serieuze onderwerpen besproken, maar de humor ontbreekt zeker niet!

Van tevoren worden er duidelijke afspraken gemaakt. Onder andere over dat als je een rol krijgt toebedeeld maar hij voor jou niet goed voelt, je deze rol kan weigeren zonder hierbij uitleg te hoeven geven. Verder is het zeer belangrijk dat alles wat er tijdens een avond besproken wordt, ook daar blijft.

Iedere avond loopt anders. Knap hoe Jacqueline de inbrengers hun eigen proces laat doorlopen op hun eigen tempo. Ze heeft hierbij oog voor detail, niets ontgaat haar (bijvoorbeeld als iemand op een bepaalde manier beweegt). Voor de een is het wat makkelijker om bij zijn gevoel te komen dan voor de ander, ook hier is ruimte voor en zo worden er tijdens een opstellingsavond zaadjes geplant zodat de inbrenger ermee verder kan. Ik vind het altijd weer een cadeautje om daar een bijdrage aan te mogen leveren.

Wat mij ook heel erg aanspreekt, is dat Jacqueline nazorg biedt aan de inbrengers van een vraag. Worstel je met een vraagstuk en is vooral je hoofd hierin tot nu toe leidend, stel je vraag dan eens op bij Jacqueline en luister naar wat je gevoel erover vertelt!”

Overige ervaringen van deelnemers

  • Het was een hele "happening".
  • Jacqueline is kundig, professioneel en weet naadloos te schakelen tussen proces en inhoud.
  • Het was weer een aparte avond en heb er later regelmatig naar terug gekeken.
  • Het is wonderbaarlijk dat met een vreemde groep mensen er zoveel gebeurt en los komt. Allemaal op gevoel en intuïtie. 
  • De opstellingen zijn een goed middel om meer te voelen en minder te denken. 
  • Een opstelling kan je echt meer inzicht geven in je verleden.

Hennie, woonde een opstelling bij van Sprankelend aan de Slag

“Onlangs woonde ik als observant een opstellingsavond bij van Sprankelend aan de Slag. Tijdens die avond werd ik gevraagd om representant te zijn. Het voelde goed, dus ik zei ja. Ik was de verbeelding van de zesjarige ik van de vraaginbrenger. De vraaginbrenger gaf aan het moeilijk te vinden om haar emoties te tonen. Zij wilde meer weten over wat er voor haar zevende levensjaar gebeurd zou kunnen zijn.

Ik zocht een plek in de ruimte en voelde. Fysiek was ik nog steeds ‘mezelf’, maar mijn gedrag werd anders. Zo keerde ik me aanvankelijk af van de groep, ging er met mijn rug naar toe staan. Iets wat ik in het dagelijks leven niet zou doen.

Als representant kom je in de energie van de ander terecht. Vraag me niet hoe het werkt, want snappen doe ik het niet. Wat ik wel kan vertellen, is dat Jacqueline op een rustige manier de juiste vragen stelde aan de vraaginbrenger en aan de representanten. Op die manier kwam zij tot de kern; het punt waar het bij deze vraaginbrenger om draaide.

Wat ik zag, was dat de uitstraling van de vraaginbrenger tijdens en na de opstelling veranderde. Zij zocht oogcontact, werd krachtiger, toonde haar emoties; het was alsof er een last van haar afviel. Ondanks dat ik haar niet kende, raakte het mij dat een opstelling zo’n impact kan hebben. Daarom denk ik dat een opstelling je kan helpen om meer begrip te krijgen voor je verleden, zónder dat je daar over hoeft te praten met de mensen die direct betrekking hebben op de situatie. Werkelijk bijzonder.”