pablo2

Blog: Een opstelling, een boost voor je onderneming

 19/10/2021

Vitaminen, mineralen, extra veel groenten. Een boost voor je onderneming? Nee, dat natuurlijk niet, maar een opstelling wel! In deze blog vertel ik je meer over (familie)opstellingen en waarom je deze juist ook kan inzetten voor je onderneming en/ of zakelijke vraag.

Ik zie het dagelijks om me heen

Als ondernemer is het leven soms best een uitdaging. Niet alleen heb je in sommige gevallen meerdere gezinnen te voeden (stel je hebt een organisatie met meerdere medewerkers in dienst), voelt die verantwoordelijkheid zwaar, soms lukt het ook gewoon niet om vooruit te komen. Een beetje lichtheid is dan wel fijn. Om die reden heb ik een Opstellingsavond gewijd aan het speciale thema "vragen van ondernemers".

Ook heb ik gemerkt, juist ook omdat ik aangesloten ben bij een zakelijk netwerk, dat het soms niet eens de bedoeling is dat je uitspreekt dat je het zwaar hebt als ondernemer. Ik zie het zo vaak voorbij komen. Het lijkt wel alsof deze maatschappij steeds harder en zakelijker wordt. In de zin van "niet zeuren maar doorgaan". Alsmaar doorgaan. Ook als het even niet lekker loopt.

Maar kennen we dat niet al goed genoeg? Wat als we eens gaan doen wat ons niet is aangeleerd maar wel de sleutel kan zijn tot verandering? Namelijk... achterover leunen, rust pakken, de stilte opzoeken?

Wat zou er dan gebeuren?

Ik kan je voorspellen dat je in het begin niks merkt. Geen verschil. Je moet natuurlijk eerst afkicken van die "rush" van altijd doorgaan, altijd maar sterk zijn, altijd maar hard werken. Dus in het begin is het erg lastig om je te ontspannen in de rust, het sporten/ wandelen/ bewegen, een boek lezen, mediteren, in de tuin werken, strijken, Netflix kijken. Wat ook werkt voor jou!

>> Voor mij werkt het juist de stilte op te zoeken, te gaan mediteren. Als ik daarmee klaar ben, dan bruist het van de creaties. Mijn partner echter gaat niet goed op stilte. Hij moet juist bewegen om dezelfde creaties te krijgen. Hij gaat dan dus graag hardlopen! <<

Op een gegeven moment echter ga je verschil ervaren. Dan komen tijdens die momenten van stilte (bijvoorbeeld als je met jezelf afspreekt om niet meer te gaan bellen in de auto maar te genieten van de weg naar je bestemming) ineens nieuwe ingevingen naar boven. Onstaan nieuwe ideeën. Door deze vervolgens hardop te melden (in een audiorecorder bijvoorbeeld) blijven deze nieuwe, inspirerende creaties ook beter in je bewustzijn plakken en duiken ze niet gelijk onder in je onderbewustzijn. Dan ga je over naar actie; de ideeën omzetten naar concrete acties. 

Ik heb lange tijd het volgende gedaan: ik kreeg dan nieuwe, inspirerende ideeën voor mijn bedrijf. Wat deed ik bij de acties? Ik gebruikte deze energie niet om zaken te promoten, onder de aandacht te brengen. Ik gebruikte ze om praktische zaken te regelen. Een voorbeeld. Ik wilde een webinar organiseren over mijn online training Word een intuïtie tijger. In plaats van dat ik ging sparren om de inhoud te bepalen (waar lopen mensen tegen aan, wat levert het hen op enz.) ging ik aan de slag om het webinar te organiseren: datum plannen, Webinargeek organiseren, vermelden op mijn website etc. Terwijl ik met de eerste actie meer deelnemers had kunnen werven! Nu ik dit weet, kan ik het ook omdraaien en de aandacht geven aan wat wel nodig is en de praktische zaken op een later tijdstip te regelen!

Het onbewuste bewust maken! 

Zo werkt het ook bij opstellingen

Tijdens een opstelling kan iets wat je onbewust doet, denkt en/ of voelt bewust worden gemaakt. Als het eenmaal bewust geworden is, dan kan het echt niet meer wegzakken in je onderbewustzijn. Mede hierom vind ik het werken met opstellingen zo interessant. Want een representant voelt op zijn of haar plek wat er gebeurt en laat zien welke beweging nodig is om het doel te halen. Het gebeurt voor je ogen! En dat beeld kun je altijd weer terughalen, wanneer je dat nodig hebt. Zo werkt het ook met zakelijke opstellingen en opstellingen voor ondernemers.

Enkele voorbeelden van (zakelijke) vragen die kunnen worden opgesteld

Alles is op te stellen. Ook al is de vraag niet super concreet maar heb je een soort van "gevoel". Ik weet inmiddels dat het systeem toch laat zien wat nodig is. Wat je aan kan!

Hieronder tref je een aantal voorbeelden aan:

 • Hoe houd ik het vertrouwen erin dat ik op de juiste weg zit/ dat ik het juiste doe?
 • Hoe houd ik het allemaal vol in mijn eentje?
 • Waarom maak ik me in contact met collega-ondernemers kleiner dan zij?
 • Hoe ga ik als man om met die enorme verantwoordelijkheden die ik voel voor mijn gezin?
 • Wat maakt dat ik geen plannen heb voor de komende jaren?
 • Wat maakt dat ik niet overga tot acties als ik mijn plannen heb gemaakt?
 • Wat is mijn doel voor het komende jaar?
 • Waarom doe ik wat ik doe (mijn WHY)?
 • Wat is mijn blinde vlek?
 • Waar krijg ik nu de meeste energie van in mijn werk?
 • Wat blokkeert mij nu?
 • Wat maakt dat ik altijd met dezelfde collega/ maat conflicten ervaar?
 • Waarom speelt geld zo'n grote rol in mijn werk/ leven?
 • Waarom neem ik geen initiatief voor promotie?

En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen!

Een Opstellingsavond met alleen zakelijke vragen

Op 10 november 2021 organiseer ik om deze reden een avond met alleen zakelijke vragen. Juist voor zakelijke vragen kan een opstelling opheldering bieden. Vaak krijg ik te horen dat "opstellingen" zweverig zijn en mensen niet zo goed weten wat ze ermee aan moeten. Een zakelijke vraag is juist concreet en werkt ook privé door. Weet je nog? Mijn blog over jouw zakelijke en persoonlijke ik? Die is er naar mijn mening niet! Dus dat het doorwerkt, daar ben ik van overtuigd.

Er zijn drie opties om je aan te melden:

 • Als deelnemer: je observeert en representeert. Mocht er geloot worden dan maak je kans op een opstelling.
 • Als vraaginbrenger (gegarandeerd): je krijgt een opstelling.
 • Als vraaginbrenger inclusief intake (vooraf) en/ of coaching (achteraf).


Bekijk de opties via onderstaande link en meld je gerust aan. Er vindt altijd een telefonisch overleg over je vraag plaats. Heb je vragen, bel of mail me gerust.

Meld je hier aan voor de Opstellingsavonden

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier