pablo2

Blog: Omdenken: wat als we praten over wat het ons oplevert in plaats van wat het ons kost?

 16/12/2022

Regelmatig ontmoet ik mensen die een sterk verlangen hebben. De vrijheid willen voelen om volledig zichzelf te mogen zijn. Een verlangen om relaties, die stroef verlopen, te onderzoeken. Wat speelt daar nu? Wat is mijn rol daarin? Die willen weten wat de volgende stap is: thuis of op het werk. Zij komen met dit verlangen bij mij en willen dit verder onderzoeken. Ze komen er zelf niet helemaal aan uit en vragen hulp aan een coach. Nadat zij dit verlangen openlijk en hardop hebben uitgesproken, volgt het nadenken over welke investering daarbij nodig is. In tijd en geld. Welke prioriteit daarbij hoort. En of een vergoeding van de kosten aan de orde is.

Wat levert coaching op?

Een paar weken terug had ik een intake met een dame. Vanuit het werk hadden ze haar aangeraden om naar een coach te gaan. Zij voelt zich gesteund door haar werkgever om dit proces aan te gaan: een voordeel voor de werkgever en voor haarzelf!  Het was verwonderlijk: aan het begin van de intake zat ze er als een zielig vogeltje bij. Ze keek me wel aan maar het was alsof ze van onder een afdakje naar me moest kijken. Aan het einde van de intake zat ze rechtop, keek me recht in de ogen aan. Ze was er. 

DIT precies doet coaching met je!

Ook heb ik een klant gehad die tijdens een coachafspraak de ruimte voelde om haar emoties te laten gaan. Met wat steun van mijn kant, en het feit dat het veilig en vertrouwd voelde, kon ze de oude emoties doorvoelen en vervolgens van zich af laten glijden. Ondanks dat het doorvoelen intens kan zijn, ging deze dame (zoals ze het zelf zei) weg met meer opluchting. Ze voelde de spanning, die op haar borst zat, niet meer. 

Ik zie dit vaak nadat iemand een opstelling heeft gedaan. Voor de opstelling ervaren de vraaginbrengers spanning, druk, zien ze alle ogen op zich gericht. Na de opstelling veert iemand op. Zien we lichtjes in de ogen. Is er ook vermoeidheid waaraan mag worden toegegeven. Net alsof er ineens meer contact is. 

Het voordeel van coaching is ook dat je het niet meer alleen hoeft te doen. Dat je je verhaal kan en mag delen met een ander. Vanuit Biologika (Germaanse Geneeskunde) raden we dat ook ten zeerste aan! Delen is ook dat je het toevertrouwt aan papier, een voice-recorder inspreekt of er een tekening van maakt. Zodat je het eerder (emotioneel) kan verwerken en je eerder (zielen)rust ervaart.

Lees hier meer over Biologika en mijn ervaring ermee

Natuurlijk kan ik voor de ander niet prioriteiten stellen of individuele mogelijkheden inschatten voor dat moment

Een klant van mij zei eens: “Ik ga er volledig voor. Ik kies voor de duurste optie. Ik kan namelijk ook de stad ingaan en voor hetzelfde geld een leuke jurk kopen. Maar dat gevoel dat ik nu heb, is dan niet weg. Ik kies voor mezelf.” 

Dus mocht je even geen of minder tijd en/ of geld (over) hebben voor coaching dan heb je misschien wel wat aan deze tips:

  • Informeer eens bij je werkgever of zij werken met een “Persoonlijk Keuzebudget” (PKB). Dit is een budget dat een medewerker zelf jaarlijks opbouwt en kan besteden aan wat hij wil. Meer of minder vakantiedagen, het volgen van trainingen of een coach inschakelen en nog veel meer. Zie link voor meer info.
  • Heeft de werkgever een opleidingsbudget voor medewerkers? Zo ja, je kan eens informeren of coaching daartoe ook behoort.
  • Ik ben voorstander van een coachtraject van minimaal vier afspraken. Is dat niet opportuun voor je, dan kun je er ook voor kiezen om elke afspraak separaat in te plannen, op momenten dat het financieel en qua tijd voor jou past.
  • Kijk naar het laaghangend fruit dat je makkelijk kunt plukken. Is een coachtraject nu niet haalbaar, kijk dan naar wat wel haalbaar & betaalbaar is. Bijvoorbeeld jezelf voor een Opstellingsavond aanmelden. Zo kan je  een gratis kennismakingsgesprek plannen, een gratis e-book met tips & tricks downloaden en kun je op Youtube, Netflix en Spotify interessante filmpjes, documentaires en podcasts vinden waar je veel van kunt opsteken. 
  • Sommige coaches/ therapeuten worden vergoed door de ziektekostenverzekering. Dat geldt ook voor coaches/ therapeuten die familieopstellingen en begeleiden. Vraag altijd even na of de investering van een coaching of begeleiding van een familieopstelling wordt vergoed. Investeringen van Sprankelend aan de Slag worden niet door de ziektekostenverzekering vergoed.


Nog wat out-of-the-box ideeën:

  • Kijk of je bij goede vrienden/ familie wat geld mag/ kan lenen
  • Vraag voor je verjaardag/ sinterklaas/ kerst of een jubileum een geldbedrag zodat je dit kan investeren in coaching
  • Spaar elke maand een klein bedrag zodat je na bijvoorbeeld een jaar een of meerdere coachafspraken bij elkaar hebt gespaard. Denk bijvoorbeeld aan 25 euro (of minder of meer) per maand
  • Geef jezelf coaching als verjaardagscadeau ;)


Heb jij nog wat leuke suggesties? Stuur ze me gerust door, leuk!

Bekijk hier wat laaghangend fruit in de Kennisbank

Ben je ook benieuwd wat coaching jou kan opleveren?

Boek dan via deze link een (gratis) Kennismakingsgesprek. Gedurende een half uur maken we kennis, deel jij je verhaal waarom je graag gecoacht wil worden en ga ik voelen wat voor jou nodig is. Dat resulteert in een coachvoorstel met een op-maat plan inclusief een “light”-versie. Zodat jij kan kiezen wat voor jou op dit moment financieel en in tijd past.

Boek direct een (gratis) kennismaking in

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

De band met je moeder: een relatie die het voorbeeld is voor al je relaties!

Lees dit bericht

Webinar (gratis) inzake regenboogbaby's in mei

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier