pablo2

Wat brengt deze afwijzing mij?

 26/06/2024

Een paar weken terug ontving ik een mail van een potentiele klant. Ze vertelde me in de mail waar ze zo al tegenaan liep en gaf daarbij ook aan dat ze via de huisarts en de praktijkondersteuner bij mij terecht was gekomen. Want … de praktijkondersteuner had systemisch werk geadviseerd voor het probleem van deze dame. Er werd een kennismaking ingepland en tijdens het gesprek werd mondeling bevestigd dat ze graag een prive opstellingsavond wilde boeken.

Er was urgentie

Dus ging ik in de actiestand en ging in overleg met mijn klant kijken voor data, tijden & representanten. Tijdens zo’n prive opstellingsavond werken we met maximaal 4 representanten, dus echt in een kleine, veilige setting. Huiswerk gemaild! Alles was in gang gezet!

Bekijk hier welke opties er zijn voor systemisch werk

Tijdens het gesprek sprak ze al over een psycholoog

Want na de opstelling wilde ze dan verder gaan met een psycholoog. Of ik er nog eentje wist? Ik ken wel een paar psychologen maar niet iedere psycholoog werkt met (familie)opstellingen. Ik vond het eigenlijk al een bijzondere vraag want ik begeleid ook mensen. Na een opstelling. Door middel van coaching. Maar besteedde er verder niet veel aandacht aan.

Tot de volgende ochtend

Want in mijn mailbox zat een reactie van mijn klant dat ze toch afzag van de prive opstellingsavond. He! Wat jammer en ook een beetje balen want ik had immers al e.e.a. in gang gezet. Reden was dat ze toch graag een andere weg in wilde slaan. Oke, dat kan natuurlijk. Ze gaf ook nog aan dat het gesprek haar wat rust had gegeven en dat de aandacht haar goed had gedaan.

Oke dus daar lag het niet aan

Maar aan wat dan wel?

  • Ging het te snel?
  • Had ze meer bedenktijd nodig gehad?
  • Was het toch niet zo dringend als dat ze zelf aangaf?
  • Vond ze iets van mijn aanpak?


Ik besloot dat dit geen zin had want ik weet gewoon niet wat in het hoofd van mijn klant omgaat. Ik besloot de representanten te annuleren en van het weekend te gaan genieten. Even de knop omzetten en dat lukte, fijn!

Tot de volgende ochtend

Wederom een mailtje van deze klant in mijn mailbox. In dit bericht stond dat ze het toch graag even wilde toelichten. Op mijn website had ze gezien dat ik spiritueel ben en ook mediamieke opleidingen heb gehad. Tevens dat ik natuurlijk mediamieke “technieken” toepas. Tijdens de coaching, de (familie)opstellingen maar ook de andere afspraken. Dat vond ze net iets te ver van haarzelf af staan, waardoor ze had besloten een psycholoog in de arm te nemen.

Ik bedankte haar voor de toelichting want hier kan ik wat mee. Niet zozeer richting deze klant, want zij had haar besluit al genomen, wat prima is. Maar wel voor toekomstige klanten.

Ik licht het toe

  • Ik zet mijn mediamieke gaven op een nuchtere manier in. Dat betekent dat ik me op jou afstem en dat ik voel wat er bij jou gebeurt en voel wat nodig is.
  • Naar mijn mening is het inzetten van mijn intuïtie, de voelsprieten, tijdens een (familie)opstelling ook broodnodig. Zonder afstemming op het veld, het systeem, is dit werk niet uit te voeren. Het behoort namelijk tot de fenomenologische gebeurtenis: het is niet (altijd) vanuit het ratio te benaderen. 
  • Dus ook als je naar een psycholoog gaat, zal er afstemming plaatsvinden en zet deze psycholoog bij systemisch werk ook haar intuïtie en voelen in. Wellicht benoemt men het dan wel anders.
  • Een (familie)opstelling is voelen! Niet denken, analyseren, beredeneren, rationaliseren! Voelen! Natuurlijk is ons denken een wezenlijk onderdeel van ons systeem en wordt het denken ook regelmatig opgesteld. Echter zonder het voelen doet een opstelling niks.
  • De wachttijden bij de reguliere gezondheid, GGZ, psychologen & psychiaters is niet gering. Ik hoor tussen de drie en zes maanden tijd. Dat betekent dus dat je in de tussentijd niet pro-actief met je probleem of uitdaging aan de slag kan. En moet wachten. Wat doe je dan in de tussentijd? Wat als het voor jou urgent aanvoelt?


Ik zeg hiermee natuurlijk niet dat psychologen geen goede hulpverleners zijn. Als laatste tip geef ik je mee dat je altijd een (gratis) kennismakingsgesprek kan boeken bij coaches of therapeuten. Op deze manier ervaar je of je een klik hebt met de coach/ therapeut en kun je gelijk voelen of deze persoon op dit moment in jouw leven met jou een match is.

Bekijk hier de diensten van Sprankelend aan de Slag Boek makkelijk je vrijblijvende kennismaking

Deze dame gaat op zoek

Naar een goede psycholoog. En ik ben blij dat ik (toekomstige) klanten mag helpen met mijn mediamieke begaafdheid.

Neem gerust contact op met me

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier