Menu

Potato potahto, tomato tomahto.

15 oktober 2016

Ik herinner mij een gesprek met een businesscoach. Ik gaf aan dat ik in mijn coaching zowel mijn rationele als gevoelsmatige kwaliteiten inzet. En dat werd me vervolgens sterk afgeraden!

Pardon? Er kwam een voorzichtig “ja, maar…” uit mijn mond.

Het ging om het woord “gevoelsmatig”. Professionals die werken in de zakelijke dienstverlening hebben weerstand tegen dit soort woorden. Zij vinden dat zweverig. Zacht. Te vrouwelijk. Coaching mag best meerdere aspecten bevatten maar noem het dan “intuïtief”. Ahaaaaa.

Potato potahto, tomato tomahto dus. Hoe je het ook noemt, de betekenis blijft hetzelfde. Een aardappel blijft een aardappel.

“Dit verschijnsel wordt mooi geïllustreerd door dit lied van Ella Fitzgerald and Louis Armstrong - Let's Call the Whole Thing Off. Waarin zij meerdere woorden noemen die je op een andere manier kunt uitspreken, maar die gewoon hetzelfde betekenen.” 

Aansluiten bij de klant.
Tuurlijk. Ik snap zeker wat deze businesscoach bedoelde. En door het intuïtie te noemen voorkom je dat de potentiële klant al bij voorbaat je praktijk voorbij loopt. Maar aan de andere kant: deze professionals zijn toch ook niet gek? Ze kennen toch ook de betekenis van intuïtie en gevoel?

Het is daarbij natuurlijk ook de vraag: wat voor soort klanten wil ik? Wil ik klanten die weerstand ervaren bij het gebruik van het woord gevoel? Of wil ik klanten die naar zichzelf (durven) kijken en willen benoemen wat zij nodig hebben? Wat zij willen? Welk woord ook wordt gebruikt?

En wat te doen met het woord “spiritueel”?
Want dat is het volgende woord dat ik op mijn website wil zetten en via social media wil uiten. Moet ik hiervoor ook een synoniem gaan bedenken? Er zijn er overigens zat: geestelijk, geestig, gevat, immaterieel, onlichamelijk, onstoffelijk, scherpzinnig, snedig, geestrijk en zinrijk.

Wat betekent spiritueel eigenlijk? Volgens Van Dale:

spi·ri·tu·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord). 
de geest, het niet-stoffelijke betreffend
(van personen) openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft

Ook las ik ergens: tot de ziel behorende. Iedereen heeft een ziel. Maar luisteren naar de ziel. Aandacht besteden hieraan. Voelen, intuïtief weten. Besluiten nemen met je buik, je hart i.p.v. je hoofd. Dat alles is een stuk lastiger. Luister maar eens naar wat Lenny Kuhr hierover zingt.

Ik hoor het de businesscoach al zeggen…
Ziel? Geest? Spiritueel? Ik zou daarvoor een ander woord kiezen.

Ik denk niet dat zij mijn nieuwe klant wordt. Durf jij het wel aan?