pablo2

Blog: Potato potahto, tomato tomahto

 03/04/2023

Aansluiten bij de klant versus wat wil ik als coach in een klant? En hoe je het ook noemt, een aardappel blijft een aardappel.

Ik herinner mij een gesprek met een businesscoach jaren geleden

Ik gaf aan dat ik in mijn coaching zowel mijn rationele als gevoelsmatige kwaliteiten inzet. En dat werd me vervolgens sterk afgeraden!

Pardon? Er kwam een voorzichtig “ja, maar…” uit mijn mond.

Het ging om het woord “gevoelsmatig”. Professionals die werken in de zakelijke dienstverlening hebben weerstand tegen dit soort woorden. Zij vinden dat zweverig. Zacht. Te vrouwelijk. Coaching mag best meerdere aspecten bevatten maar noem het dan “intuïtief”. Ahaaaaa.

Potato potahto, tomato tomahto dus. Hoe je het ook noemt, de betekenis blijft hetzelfde. Een aardappel blijft een aardappel

Dit verschijnsel wordt mooi geïllustreerd door dit lied van Ella Fitzgerald and Louis Armstrong - Let's Call the Whole Thing Off. Waarin zij meerdere woorden noemen die je op een andere manier kunt uitspreken, maar die gewoon hetzelfde betekenen.

Aansluiten bij de klant

Tuurlijk. Ik snap zeker wat deze businesscoach bedoelde. En door het intuïtie te noemen voorkom je dat de potentiële klant al bij voorbaat je praktijk voorbij loopt. Maar aan de andere kant: deze professionals zijn toch ook niet gek? Ze kennen toch ook de betekenis van intuïtie en gevoel?

Het is daarbij natuurlijk ook de vraag: wat voor soort klanten wil ik? Wil ik klanten die weerstand ervaren bij het gebruik van het woord gevoel? Of wil ik klanten die naar zichzelf (durven) kijken en willen benoemen wat zij nodig hebben? Wat zij willen? Welk woord ook wordt gebruikt?

En wat te doen met het woord “spiritueel”?

Want dat is het volgende woord dat ik op mijn website wil zetten en via social media wil uiten. Moet ik hiervoor ook een synoniem gaan bedenken? Er zijn er overigens zat: geestelijk, geestig, gevat, immaterieel, onlichamelijk, onstoffelijk, scherpzinnig, snedig, geestrijk en zinrijk.

Wat betekent spiritueel eigenlijk? Volgens Van Dale:

spi·ri·tu·eel (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord). 
de geest, het niet-stoffelijke betreffend
(van personen) openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft

Ook las ik ergens: tot de ziel behorende. Iedereen heeft een ziel. Maar luisteren naar de ziel. Aandacht besteden hieraan. Voelen, intuïtief weten. Besluiten nemen met je buik, je hart i.p.v. je hoofd. Dat alles is een stuk lastiger. Luister maar eens naar wat Lenny Kuhr hierover zingt.

Ik hoor het de businesscoach al zeggen…

Ziel? Geest? Spiritueel? Ik zou daarvoor een ander woord kiezen.

Ik denk niet dat zij mijn nieuwe klant wordt. Durf jij het wel aan?

Ik wil graag Sprankelnieuws ontvangen en verrast worden met activiteiten van Sprankelend aan de Slag

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier