pablo2

Blog: 3 tips om van een stappenplan af te komen!

 13/06/2017

Tegenwoordig zie je veel artikelen met 3, 5 of 7 stappen in een stappenplan. Om een switch te maken of ergens vanaf te komen. De drie obstakels etc. En daar krijg ik jeuk van! Hoezo?

Afgelopen weekend was ik op het internet aan het zoeken naar relevante artikelen voor mijn Facebook pagina en nieuwsbrief (aanmelden? dat kan hier). En vond een leuke post op LinkedIn over een stappenplan om van je rot-gevoel af te komen. Echt een leuk artikel. Vervolgens kreeg ik in mijn mailbox een nieuwsbrief met 5 stappen om van je hoofd in je lijf te komen. Ook een super leuk artikel! Zag ik een aankondiging voor een webinar waarin ik 3 obstakels kon overwinnen. Kortom: waar ik ook keek, ik zag voortdurend stappenplannen voorbij komen.

En toen...kreeg ik jeuk.
Want ik had de stappenplannen gelezen en vond het -echt- leuke artikelen. Ook gedeeld via social media, omdat ze zich bevinden in mijn thema (coachen op identiteit). Maar ik kreeg jeuk. En goed ook. Waarom eigenlijk? Drie redenen:

  • Ik was de verschillende stappen na het lezen van het artikel al vergeten. Wat was nu nummer 1 en wat was 3?
  • Ik de praktische toepasbaarheid miste. Want wat als je je rot voelt? Moet je dan -in mijn geval- eerst het artikel erbij pakken en dan het stappenplan stap voor stap uitvoeren? En wat als ik vergeten ben waar ik het heb gevonden? Daar zou ik me dan ook gelijk rot over voelen ;)
  • Ik van de 3, 5 of 7 stappen meestal maar een stap onthoudt! 


Waar gaat het om?
Het gaat om de stap die blijft hangen, die resoneert! En dat is ook meteen de bottleneck. Want voor mij is het punt 1 of 3. Maar wat is het voor jou? Zoveel mensen, zoveel manieren. 

Maar misschien bedoelen ze dat ook wel.
Door meerdere stappen te geven, is er altijd wel een stap die resoneert. En die bij jou aansluit.

Wat maak ik me druk eigenlijk?!?
En dat is ook weer nergens voor nodig. Even op mijn ademhaling letten en weer doorgaan! Ik ben geen mens van de lijstjes en stappen. Heb het ooit wel eens geprobeerd. En als ik een ezelsbruggetje had, dan kon ik ze ook onthouden. Misschien mag ik gewoon concluderen dat stappenplannen en ik geen match zijn. En voor anderen weer wel. En zij schrijven daar mooie artikelen over. Die ik weer deel :)

Drie tips!
Bij deze drie tips om van stappenplannen af te komen:

  • Vergeet de stappen.
  • Vergeet de stappen.
  • Vergeet de stappen.


Met een knipoog natuurlijk ;) 
Kijk gewoon wat bij jou past en hoe het voor jou voelt! Dat is belangrijker dan alle stappen volgen. 

Je eigen stappenplan creëren?
Dat past dan weer wel bij mij. In de coaching werk ik volgens de methode "wat is nu de volgende eerste stap?". En hoe klein deze stap ook is, dat maakt niet uit. Een stap is een stap, nietwaar? En de volgende stap kondigt zich vanzelf aan. Daar heb ik geen stappenplan voor nodig. De klant bepaalt namelijk zelf zijn eigen stap, niet ik. En die is elke keer weer anders. gelukkig maar. Want anders had ik de stappen (weer) niet kunnen onthouden! 

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier