pablo2

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

 13/06/2024

Tijdens de opleiding Inherited Family Trauma is er aandacht voor hechtingsproblematiek. Met name tussen moeder en kind. Waarom niet vader? Moeder en kind zijn bijna voor tien jaar met elkaar in symbiose. Het kind voelt en ervaart de stress, zorgen & angsten van de moeder. Mocht vader weggaan dan is de impact relatief laag (sorry vaders). Waarom kinderen daar dan last van hebben? Omdat moeder stress ervaart van zijn vertrek dat weer door de kinderen wordt opgemerkt & gevoeld. We kregen een bijzonder filmpje te zien dat ik graag met jullie deel.

In mijn vorige blog gaf ik al een voorbeeld

Ik herhaal het even hier: Een man die te vroeg is geboren en met spoed naar het ziekenhuis wordt vervoerd. Kilometers ver van zijn huis. Die daar weken moet verblijven. Als volwassen man is hij voortdurend bang dat zijn partner hem verlaat. 

Zo wil ik graag nog wat voorbeelden noemen: 

  • Een klant die vertelt dat hij na zijn geboorte slechts twee dagen in de couveuse moest liggen.
  • Een klant die vertelt dat haar geboorte werd opgewekt omdat haar oma zou komen te overlijden.
  • Een klant die vertelt dat haar moeder ernstig ziek was toen zij zwanger was van mijn klant en vader moest besluiten wie er mocht blijven leven.
  • Een klant die vertelt dat haar moeder na de bevalling ziek werd en zij een paar weken bij een oom en tante moest logeren.


In al deze gevallen is sprake van een "break in the bond" met moeder. Soms start dat proces al in de baarmoeder: er is zoveel stress bij moeder dat er al -ongewild en zeker ongewenst- een break ontstaat. Moeder en baby zijn uit contact door de zorgen en stress van moeder. 

Vanuit mijn opleiding Inherited Family Trauma kijken we ook naar de band met moeder. Was deze band al vroeg (in de buik, na de bevalling) verbroken dan is het van belang deze eerst te helen. Daarna kan eventueel ruimte worden gemaakt voor andere thema's die spelen vanuit eerdere genreaties. 

In de voorbeelden die ik noem, is sprake van een break in the bond met moeder. Voor een baby is uit contact zijn  met moeder al ondraaglijk. Laat staan een paar dagen of weken en soms maanden of jaren!

Natuurlijk kan een moeder niet 24/7 in contact staan met de babay. Wat wel kan: is dat moeder het contact hierna hersteld zodat er weer veiligheid wordt ervaren door de baby.

Still-face experiment

Tijdens de opleiding Inherited Family Trauma werd onderstaand filmpje getoond waarin een baby contact heeft met moeder. Vervolgens zie je dat moeder afhaakt en geen contact meer maakt. De baby doet verwoede pogingen om het contact te herstellen maar slaagt er niet in. Na een aantal minuten haakt moeder weer aan.

Als dit al gebeurt bij een baby na twee minuten. Wat gebeurt er dan na een uur of een dag?

hqdefault

Meer weten over het traject inzake Inherited Family Trauma?

In een paar sessies gaan we onderzoeken wat de oorsprong is van jouw (fysieke/ mentale klacht) en wat hiervan hoort bij eerdere generaties. Een onderdeel van dit traject is, dat we gaan onderzoeken welk onderbewuste thema op ons van toepassing is: 

  • We zijn samengesmolten met een ouder
  • We hebben een ouder afgewezen
  • We hebben een vroege breuk in de band met moeder ervaren
  • We hebben ons geidentificeerd met een lid van de familie anders dan onze ouders


Een enorm boeiend proces. Tip van de sluier: in bijna 80% van de gevallen wordt een breuk in de band met moeder geconstateerd. Van belang is dit te weten zodat we -indien nodig- eerst de band met moeder herstellen, daarna kunnen we onderzoeken wat speelde bij eerdere generaties. 

Interesse? Meer weten? Neem gerust contact op of plan een gratis kennismakingsgesprek in. 

Neem gerust contact op met me Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier