pablo2

Blog: Regels van een ander werken niet voor mij. Wat dan wel?

 04/07/2017

Een blog over regels, structuren, en dat ik die nodig heb. Maar niet als ze van een ander zijn. Wat werkt dan wel? Een zoektocht naar mezelf inzake regels en structuur. Herkenbaar?

Waar ik het over heb? Over yoga! Ja, je leest het goed. Elke paar jaar verander ik van yoga-school. Om verschillende redenen. Eerst in de stad, toen wilde ik dichterbij huis, teveel vrijheid, dan weer structureel elke donderdagavond. DVD’s (want thuis is lekker praktisch). En nu sta ik weer op het punt om mentaal (daar begint het bij mij mee) te veranderen. Want ook nu is er weer “iets” niet goed. En merk ik dat ik afwijk van mijn eigen opgelegde regels.

Dat heeft natuurlijk niks met de yoga-school te maken. Of de kwaliteit van lessen.
Maar juist alles met mij. Laatst besprak ik dit met iemand tijdens een netwerkgesprek. Dat ik een hekel heb aan het feit dat anderen hun regels aan mij opleggen. En dat dat voor mij niet werkt. Als iemand tegen mij zegt “maar dat doen wij al jaren zo…” dan heb je mijn allergie te pakken, zeg maar. En kan ik niet wachten om “onze” eigen nieuwe regels te bedenken en toe te passen. Vooral als men niet meer weet waarom ze het al jaren zo doen.

En dat gebeurt precies ook bij mijn yogalessen.
Hoe dan? Hoor ik je denken… Ik “bedenk” nieuwe regels die “goed” voor mij zijn. Zoals een yoga-school in de buurt, want dan kan ik ernaartoe fietsen. Ik bedenk dat een andere yoga-school, die weer wat verder weg ligt, beter is omdat ik dan “verplicht” elke donderdag naar de les moet. En nu ervaar ik dat ik die structuur ook weer aan het saboteren ben. Wat is dat toch?? 

En die “iemand” kon het zo mooi samenvatten:

  • Ik leg mezelf nieuwe regels op.
  • Dan verbreek ik bewust deze regels.
  • Om dan weer op zoek te gaan naar een nieuwe structuur.
  • (Die vervolgens ook weer niet werkt) 


En ik merk … ik ben eraan toe om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Echt! 
Weet jij hoe? Ik nog niet namelijk… In mijn vorige blog sprak ik over dat de sleutel ligt in het willen en wat je nodig hebt om dat te bereiken. Ik wil yoga beoefenen. Ik wil mijn lichaam op deze manier laten werken. Ik wil een manier vinden waarop ik yoga kan integreren in mijn dagelijkse way of life. Samen met het mediteren. En de focus op mijn ademhaling. Want ik voel: dat brengt me verder (op meerdere vlakken). En wat heb ik daarvoor nodig dan? Discipline, focus en aandacht. Aandacht voor mezelf. In voelen wat ik nodig hebt. 

En dan vindt “mijn hoofd” het alweer genoeg…
Die onderbreekt me en zegt me in de vorm van gedachten: voelen wat ik nodig heb??!! Yeah right! Een ander me laten adviseren, helpt me ook niet, want dat zijn weer “regels van een ander”. Wat dan wel? 

Voor nu: ik ben er nog niet aan uit! De oplossing is er nog niet.
En dat mag! Het schuurt. Ik ben me er bewust van. En de oplossing hoeft er nog niet te zijn. Die komt vanzelf wel. En dan voelt het ook gelijk als “JA, DAT IS HET!” Dus ik leg mezelf geen druk op. Ik laat het even zo. En met de bewustwording heb ik de eerste stap al gezet. 

Dus … schuurt er iets bij jou? Maar weet je nog niet wat?
En wil je daar graag met een ander over sparren? Waarbij de ander vragen stelt en je geen adviezen geeft over wat je moet doen? Maar je bewust maakt van je eigen patronen, je dat spiegelt (leuke “coach” term). En je kan het spiegelen ook aan? Neem dan gerust contact met me op en we nemen de opties samen door.

Denk aan:


Opties te over!

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier