Menu

Ik krijg vaak de opmerking: Maak het eens concreter! (1)

19 januari 2017

Als het gaat om (familie)opstellingen. 
Het is voor sommigen lastig om een -concrete- voorstelling te maken van een (familie)opstelling en wat daar gebeurt. Met een vraaginbrenger. Representanten. En het begint allemaal natuurlijk met de vraag die de vraaginbrenger inbrengt. 

Een reeks. 
Om die reden heb ik bedacht om een reeks blogs te schrijven, die mogelijke onderwerpen/ thema’s voor een opstelling aandragen. En, wees daarvan overtuigd, deze reeks is zeker niet compleet! Bedoeld ter inspiratie: op welke gebieden, thema's en onderwerpen kun je een opstelling neerzetten? 

Waar ik de reeks mee wil beginnen? Het lichamelijk zelfbeeld. 
De discussie rondom Fajah Lourens en haar nieuwe boek Killerbody 2 is een actueel thema. Er wordt gesuggereerd dat het boek zou aanzetten tot eetstoornissen. En dat het een dagtaak is om zo’n lijf te hebben. Niet zozeer deze discussie wil ik bespreken als wel daaraan gelinkt het negatieve zelfbeeld dat vrouwen en mannen kunnen hebben over hun eigen lijf. 

Wat vind je mooi? 
Mijn zus is (imago)styliste. En ze vraagt vaak aan haar klanten “Wat vind je mooi aan jezelf? Noem eens drie punten?”. Als ze de vraag niet op deze manier stelt, dan krijgt ze alleen antwoorden in de trant van (bijvoorbeeld):

  • ik vind mijn benen te dik
  • ik vind mijn buik niet mooi
  • ik mag wel wat afvallen…


Ze stelt de vraag bewust op deze manier, zodat haar klanten hun positieve kanten meer ervaren en die gaan inzetten. In plaats van zich te richten op lichaamsdelen waar ze ontevreden over zijn.

Body Image Movement. 
Vergelijkbaar is de Body Image Movement van Taryn Brumfitt. Zij heeft een beweging opgericht om een einde te maken aan de “global body-hate epidemic”. Ze heeft ook een film waarin ze haar kruistocht toelicht. 

Wat heeft dat met opstellingen te maken? 
Ik hoor vaak en ervaar het ook, nu ik een zoontje heb, dat kinderen (onbewust) de spiegels van hun ouders zijn. Als ik vaak tegen mezelf zeg, dat ik vind dat mijn buik wel wat strakker mag, dan pikt hij daar ook iets van op. Wat vindt hij dan later van (delen van) zijn lijf? Precies zoals Taryn Brumfitt dat ook benoemt in haar film! Wat neem je dus onbewust mee van je vader? Of je moeder? 

Even relativeren... natuurlijk heeft iedereen wel iets dat ze minder mooi vinden. Zolang het je niet beperkt, het voor jou oke voelt, niks aan de hand!

En nu: concreet!
In 2017 organiseer ik maandelijks een opstellingsavond. Met verschillende thema's.

En…

  • Ervaar je dat je je lichaam niet (volledig) kunt accepteren?
  • Merk je dat het (on)bewust een bepaalde stempel op je leven drukt?


Dan kun je dit als vraag inbrengen tijdens de avond. We kunnen dan samen onderzoeken waar de oorsprong ligt (bijvoorbeeld in het gezin van herkomst) dan wel wat maakt dat het zo belangrijk voor je is. En je van dat proces bewust maken. Dat is al een eerste stap! 

Meer weten? 
Neem gerust contact met me op om te bespreken of jouw vraag kan worden neergezet in een opstelling. 

Links.