Menu

Uit je hoofd, in je lijf (buik, hart) (3).

3 februari 2017

Ik heb een keer een opstelling meegemaakt waarbij iemand zijn lijf (gevoel) werd opgesteld. In eerste instantie was ik verwonderd. Wat is de reden dat de begeleider dat zo doet? Totdat ik het effect ervan zag in de opstelling zelf. De vraaginbrenger was alles aan het beredeneren, analyseren, hardop aan het onderzoeken. Op het moment dat de vraaginbrenger (even) stil was, niet aan het praten was, kwam Gevoel dichterbij. Ging de vraaginbrenger praten, rationaliseren, dan was Gevoel even snel weer weg! Een mooi inzicht voor de vraaginbrenger…

Waarom vertel ik dit? 

Als het gaat om (familie)opstellingen. 
Is me wel eens gevraagd het concreter te maken. Het is voor sommigen lastig om een -concrete- voorstelling te maken van een (familie)opstelling en wat daar gebeurt. Met een vraaginbrenger. Representanten. En het begint allemaal natuurlijk met de vraag die de vraaginbrenger inbrengt. 

Een reeks. 
Om die reden heb ik bedacht om een reeks blogs te schrijven, die mogelijke onderwerpen/ thema’s voor een opstelling aandragen. En, wees daarvan overtuigd, deze reeks is zeker niet compleet! Bedoeld ter inspiratie. 

En dit keer gaat het over de balans vinden tussen ratio en gevoel. 
En dat dat niet zo makkelijk is, weet ik uit eigen ervaring. De laatste jaren, sinds mijn eigen plotselinge vertrek bij een zakelijke dienstverlener, heb ik mijn gevoel steeds meer ontwikkeld. En luister ik meer daarnaar. Neem ik besluiten op basis van mijn gevoel. Maar dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad. En nog steeds! Het begon met een opleiding tot coach. Daar begon het voelen. Bewustwording. Het besef van het vele denken, in mijn hoofd zitten. 

Bij mijn vorige werkgever had ik de mannelijke kwaliteiten enorm ontwikkeld (mezelf profileren, resultaatgericht, actiegericht en doelmatig, relativeren). Als iemand mij iets verdrietigs vertelde of vervelend nieuws gaf, dan kon ik daar gevoelsmatig niet eens op reageren. Dan nam mijn hoofd het al over en kwam er een rationele reactie. Ik kon het niet en wist ook niet hoe. Voor de ander niet fijn want die voelde zich niet begrepen. 

Gedurende de jaren had ik een verlangen naar meer gevoelsmatig mogen leven. En dat verlangen gevolgd. Door heel veel te doen (cursussen volgen, gesprekken voeren, mijn intuïtie verder ontwikkelen) en ook door op mijn neus te gaan. Leuk een besluit nemen met je verstand, maar daar moest ik dan later wel op terugkomen. Paste het toch niet. Een proces van vallen en opstaan. In balans zijn! 

Op mijn Youtube kanaal heb ik een aantal filmpjes toegevoegd inzake dit thema. Een VLOG over verstand versus intuïtie, een interview met auteur Lisette Thooft over haar boek Kom uit je hoofd en een meditatie om meer in je hart te komen. Enjoy! 

En nu: concreet! 
In 2017 organiseer ik maandelijks een opstellingsavond. Met verschillende thema's. 

En…

  • Ervaar je dat je veel besluiten neemt op basis van je ratio. En dat dit schuurt? Niet meer klopt?
  • Wat heb je nodig om je verstand rust te geven en je gevoel meer de kans te geven?
  • Ben je nieuwsgierig wat er gebeurt als je je gevoel meer ruimte biedt?


Dan kun je dit als vraag inbrengen tijdens de avond. We gaan dan zien wat jouw opstelling op maat brengt aan inzichten. En kijken we wat jouw eerste stap is! 

Meer weten? 
Neem gerust contact met me op om te bespreken of jouw vraag kan worden neergezet in een opstelling. 

Links.