Menu

Beweging tijdens opstellingen

10 april 2016

Dierenkaarten. 
Met Pasen waren we op Ameland. Lekker uitwaaien… En, ik had mijn dierenkaarten meegenomen. Om de beurt trokken we een kaart. En zoals het werkt, paste de kaart precies bij de persoon of bij zijn/ haar situatie. Iemand trok de kwal… En dan denk je, bah, wat moet hij/ zij nou met een kwal! Totdat je het gaat lezen en dan blijkt dat de kwal in het water met de stroming mee zwemt. En dat is precies wat hij/ zij wat meer mag gaan doen! En voor de rest ‘moet’ je er niks mee doen. Laat het maar even bezinken.

En zo is het ook bij opstellingen.
Zoals mijn opleider bij de Alba-Academie het altijd zei: De ziel heeft zijn tijd nodig. Je krijgt het inzicht en dan ‘even niks moeten’ maar het laten gaan. En vooral niet gaan beredeneren of rationaliseren of relativeren. Want dan ga je in je hoofd. En dan ga je ‘bedenken’ wat je zou moeten doen. Voelen wat de volgende stap is, is veel belangrijker! En die stap kan ook even op zich laten wachten. Prima toch?

Opstellingen: een machtig mooi iets! 
Inmiddels heb ik zelf meerdere keren een opstelling meegemaakt. Als representant (je wordt dan door degene die een vraag inbrengt, op een plaats in het systeem gezet) en als vraag inbrenger. En elke keer geeft het mooie inzichten die aankomen en me raken. Mijn eerste opstelling bij Phoenix Opleidingen zal ik ook nooit vergeten. Ik kom uit een groot gezin: 5 kinderen. En iedereen van mijn gezin werd opgesteld. In een rij. Op geboortedatum. Ik stond heerlijk tussen mijn broer en jongste zus in. En toch miste ik wat. Het klopte niet. Mijn broertje, die helaas in de buik is overleden, was er niet bij. En hij is vóór mij geboren dus hoort tussen mijn broer en mij in te staan. Zo ontzettend mooi was het dat hij in de rij ook zijn plaats kreeg. Dat hij gezien werd. En ik daardoor ook. En dat werkt nog steeds door. Het was zelfs zo dat ik na deze eerste opstelling mijn vriend ontmoette. Net alsof ik daar ineens voor open stond!

Vanaf dat moment heb ik opstellingen in mijn hart gesloten. En werk ik er graag mee. Ook in mijn praktijk. En ben ik regelmatig te vinden bij een workshop, cursus of avond waar met opstellingen wordt gewerkt. Als representant, observeerder en als vraag inbrenger.

Hoe het werkt? 
Tsja, hoe leg je zoiets iets moois in een paar woorden uit? Er zijn meerdere instellingen die opstellingen organiseren (Rupert/ Hellinger etc.). En de grondlegger van de opstellingen is Hellinger. Op de website van dit Instituut staat mooi omschreven wat er gebeurt en hoe het werkt. En vooral ook: laat het gebeuren, zonder oordeel, en ervaar het. 

Nieuwsgierig geworden?
In 2017 organiseer ik diverse (Familie)opstellingen. Maandelijks op woensdagavond en elk kwartaal een zaterdagochtend. Een mooie manier om als vraaginbrenger, representant of als observator de opstellingen bij te wonen. Wees welkom! Interesse? Kijk eens bij Diensten en meld je daar aan.