Menu

Altijd fijn die (ongevraagde) adviezen van een ander! Toch?

5 december 2016

1 December was een bijzondere dag voor mij. Ik ben op deze datum jarig. En altijd was ik een meisje, ook als volwassen vrouw, die dol is op verjaardagen. De sfeer, de cadeaus, even alle aandacht voor mij. 

En dit jaar was deze dag extra bijzonder. Want in de ochtend was bij de notaris de overdracht van mijn appartement. Tien jaar geleden gekocht en na 10 jaar neem ik afscheid. Ik woon er allang niet meer, en toch, voelt het dubbel... Aan de ene kant opluchting. Aan de andere kant toch ook verdrietig. 

En tijdens het rondje lopen door het appartement met de koper
Besefte ik ineens hoe ik het appartement zou missen. En toen de koper uit het zicht was, moest ik ineens huilen. Ik werd getroost. Laten we wel wezen, ik was niet aan het snotteren en sobberen. Ik toonde emotie, mijn ogen waren nat. 

En toen kwam het…. 
“En nu … nog even sterk zijn! Nog even bikkelen en dan ben je hier klaar.” 

Daar was hij: het ongevraagde advies!

Ik was even flabbergasted. Door het advies in de war. Want wie zegt dat je niet sterk kan zijn, JUIST door je emotie toe te laten en je kwetsbaar op te stellen? De makelaar zag het. De jongens die de laatste spullen verhuisden, zagen het. En dat deed me niks. Het hoorde voor mij erbij. Dus hoe reageerde ik op het advies? Door in tranen rustig te zeggen dat ik sterk ben. En de opmerking naast me neer te leggen. 

Dat advies... Die hoorde bij de ander
Bij hoe deze persoon was opgevoed. Welke boodschappen deze persoon had gekregen. Bewust en onbewust. En hoe deze persoon nu in het leven staat. 

Van buiten naar binnen. Van binnen naar buiten.
Als iemand je gevraagd of ongevraagd een advies geeft, voel dan eerst even bij jezelf. Besluit daarna pas wat je met het advies of de opmerking van de ander wil. Of niet wil. En hoe je daarop wenst te reageren (of niet). En dat kan met respect. Want de opmerking of het advies zegt juist heel veel over de ander. En dat is ook waardevolle informatie. En geeft je de kans de ander weer beter te leren kennen. En de verbinding & dialoog verder aan te gaan. Ik omarm dat. Jij? Dus ik kan met recht concluderen dat (ongevraagd) advies krijgen fijn is!

Vol vertrouwen
Tekende ik op 1 december het contract voor de overdracht. Er kwamen geen tranen meer. Ik voelde me gesteund want mijn partner en zoontje waren erbij. En daarna gingen we snel naar huis: taartje eten. Want, zoals mijn zoontje het tegen de bakker al trots zei die ochtend “Mijn mama is jarig!”, dat zijn we snel gaan vieren!