pablo2

Blog: Lot in eigen handen!

 04/04/2017

Een klant vertelt tijdens de tweede sessie haar ervaringen na de eerste sessie. En zo mooi en krachtig hoe zij dit zelf heeft gerealiseerd.

Lekker zweverig he? Je eigen lot in handen nemen! En toch is het zo. Zeker vanuit mijn rol als coach bekeken. Want ik kan zaken aanreiken, maar de klant is degene die het mag aanpakken. Ik kan hard werken, de klant mag nog harder werken. Ik geef terug wat het verhaal van de klant met mij doet, de klant mag dit binnen laten komen. 

Of niet
Dat mag en kan ook natuurlijk. Het proces van de klant is zijn of haar proces. Niet die van de coach! En dat is als coach soms ook even slikken… Want wat doe je als je klant het niet aanpakt? Of dat hetgeen je zegt niet resoneert? Dat is voor mij als coach accepteren. Want ik kan mijn klant niet dwingen tot het nemen van stappen waar zij/ hij nog niet aan toe is. Als het niet resoneert, dan is de klant nog niet zover. En dan heeft “overtuigen” geen enkele zin. 

En dan kan het zomaar ineens voorkomen dat een paar maanden later bij de klant dat “kwartje” alsnog “valt” (zo ook in dit voorbeeld). Dan heeft het zo moeten zijn. 

Empowerment
Dit woord hoorde ik afgelopen week sinds lange tijd weer. Empoweren betekent de zelfredzaamheid van de ander bevorderen. En zo is het met coaching ook. We willen de problemen van de klanten niet oplossen. Dat mogen ze lekker zelf doen. Zodat ze ervan leren. Zich ervan bewust worden. Zodat ze de volgende keer, bijvoorbeeld in een soortgelijke situatie, weten wat de opties zijn. Zodat ze zelf keuzes mogen maken en besluiten mogen nemen. Hun verantwoordelijkheid voor hun eigen leven pakken. Hun eigen lot! We ondersteunen ze natuurlijk wel in hun proces. Maar het is HUN proces. 

En elk proces is uniek
Zo ook bij deze klant. Ik zag Kim voor de tweede keer. En toen ik wilde beginnen, onderbrak ze mij en vertelde ze me “ik wil je eerst wat vertellen”. En ik was gelijk getriggerd. Nieuwsgierig. Wat dan? Kim vertelde me wat de vorige sessie haar had gebracht. Dat ze zelf initiatief toonde, dat ze haar verantwoordelijkheid nam en in de actiestand kwam. In plaats van af te wachten. Dat het haar iets moois had opgeleverd in de relatiesfeer. Het enige wat ik kon doen was ademloos luisteren naar haar verhaal en me verwonderen over haar kracht. Dit had ze helemaal zelf voor elkaar gekregen. 

Lees hier het verhaal van Kim zelf. 

Dankbaar was ik dat ze het met me wilde delen
Dat is waar het bij mij in de coaching om draait. Dat mijn klant zelf inziet wat ze kan doen om de situatie te veranderen. Dat ze haar/ zijn lot in eigen handen neemt. En vandaaruit verder leeft!

Ga voor intuïtieve coaching bij Sprankelend aan de Slag

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier