pablo2

Blog: De kunst van afstemmen

 20/09/2023

Op mijn website staat de dienst “Energetisch werk”. Een mooie term maar wat betekent het nu precies en wat kan jij ermee doen? Beter gezegd: hoe kan jij dit ook leren?

Afstemmen en energetisch werk is hetzelfde

Alleen noemen we het anders.

Wat je doet, is het volgende:

 • Je zorgt ervoor dat je weet hoe jij je in het hier & nu voelt
 • Je stemt je af op de ander en dat betekent dat je jouw ziel de ziel van de ander laat ontmoeten
 • Je ontvangt informatie
 • Je verwerkt de informatie en geeft deze terug aan de ander


Afstemmen is dus helemaal niet eng! Want de informatie die je terug geeft, komt van de ander. En zou dus helemaal niet nieuw, verrassend of compleet out-of-the-box moeten zijn. Is het dat wel, dan is het wellicht de vraag of de afstemming correct was en/ of dat de ander zichzelf wel goed genoeg kent.

De moeilijkheid is echter ...

De manier waarop je informatie ontvangt en het teruggeven aan de ander. Ik licht het toe

Informatie ontvangen

We kennen allemaal onze zintuigen:

 • horen
 • zien
 • voelen
 • proeven
 • ruiken

Bij het afstemmen gebruik je ook zintuigen, alleen noem je deze dan je “innerlijke zintuiglijke waarneming”.

Een voorbeeld

Stel ik vraag je om je ogen te sluiten...

En terwijl je je ogen dicht hebt, vertel ik je dat voor je een citroen ligt. Je ziet deze in gedachten liggen en ziet de vorm en de gelige kleur, soms een beetje groen. Je pakt deze op en je voelt de citroen in je handen. Je voelt de wat ruwe huid van de citroen. Terwijl je over de huid wrijft hoor je een soort van gepiep, het wrijven maakt geluid. Je brengt de citroen naar je neus en ruikt de wat zurige lucht. Vervolgens snij je met een mes de citroen doormidden. Je ruikt nogmaals en komt erachter dat de geur nu veel frisser is dan net. Je brengt je tong naar een doorgesneden helft en maakt je klaar om te proeven. Je tong raakt de citroen aan...

Wat gebeurt er? Juist! Je zintuigen voelen, proeven, ruiken, horen en zien de citroen alsof deze er werkelijk is! Sommige, eigenlijk beter gezegd: velen van ons, trekken onze mond ook vies samen als we proeven van de citroen. Erg zuur namelijk. In je mond bevindt zich dan ook ineens heel veel speeksel.

Dat is gebruik maken van je innerlijke zintuiglijke waarneming! We hebben allemaal een voorkeur voor een van deze zintuigen. Mijn voorkeur is voelen. Dus als ik me afstem op iemand anders, dan gebeurt er heel veel in mijn lichaam. Ik voel spanning, pijn, druk, vlinders. Noem maar op.

Ook zie ik plaatjes: dan zie ik degene ineens ineengedoken in een hoekje zitten. Daarnaast hoor ik woorden die me ook veel vertellen over degene die voor me zit.

Op het moment dat je weet wat je voorkeur is, kun je dit zintuig extra gaan trainen. Ook kun je de andere zintuigen meer gaan trainen. Zie dat als een experiment!

Het mooie is dat iedereen kan afstemmen

Alleen dat weten we niet altijd of we beseffen niet dat we het kunnen. Je kunt het altijd, letterlijk, trainen. Dat heb ik ook gedaan. Met meerdere intuïtieve cursussen en trainingen zoals mediamieke opleidingen bij Myrthe Bruinzeel en Nicole de Haas.

Tijdens deze cursussen leer je je eigen kwaliteiten (her)kennen en inzetten om de ander te helpen. Door een reading of wellicht een healing. En het was best een geworstel hoor, zeg ik eerlijk, want het vertrouwen hebben dat je het goed voelt, die kan best laag zijn. In mijn geval was dat ook het geval.

De basis van afstemmen is afstemmen op jezelf

Als jij weet hoe jij er op dit moment bij zit, dan is al het andere van de ander. Even simpel gezegd. Ik had tijdens de coachopleiding vaak last van buikpijn of hoofdpijn, terwijl ik me daarvoor gewoon goed voelde. Ook op de middelbare school had ik dat al. Tijdens de opleiding van Nicole de Haas kwam ik erachter dat ik gewoon op de ander aan het afstemmen was, maar omdat ik niet wist hoe ik erbij zat, kon ik dat niet plaatsen. Dacht ik altijd dat ik ziek werd (wat dus niet het geval was).

Hoe doe je dat dan? Afstemmen op jezelf? Voor iedereen is dat anders, maar voor mij werkt even “zitten”. Mediteren. Luisteren naar muziek, een bodyscan doen. Al duurt het maar 10 minuten, het brengt me terug naar mijn eigen kern.

Informatie teruggeven

Maar dan: de informatie teruggeven aan de ander.. zoals je nu weet, ben ik een gevoelig type, dus ik ervaar zaken in mijn lichaam. De kunst is om die zaken te voelen en open te staan voor hetgeen ze betekenen. En met open staan bedoel ik niet dat we dat gaan invullen. Dat is gelijk de moeilijkheid want ons denkende brein denkt het antwoord te weten. En dat hoeft dus niet.

NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) geldt hier zeker! Het betekent dus voelen, voelen en langzaam het antwoord omhoog laten komen. Als ik buikpijn heb betekent dat niet dat de ander last heeft van constipatie, maar dat deze wellicht bang is of iets spannend vindt.

Geef en gun jezelf tijd om dit proces tot rijping te laten komen.

Waar komt dit talent om te kunnen afstemmen nu eigenlijk vandaan?

Een reden is dat ieder mens de potentie heeft om te kunnen afstemmen op de ander.

Een andere bijkomende reden is dat het afstemmen in het gezin van herkomst (vaak) een overlevingsstrategie was. Een bescherming zogezegd.

 • Wat als je geleerd hebt om altijd te kijken of mama oke is?
 • Wat als je eerst wilde checken of het veilig was?

En er zijn meerdere redenen waarom je de omgeving zou willen screenen zogezegd.

Je hebt dan geleerd heel goed af te stemmen op de omgeving. Ik merk dat altijd aan mijn klanten. Ze zijn HSP, super gevoelig, en al die gevoeligheid wordt op de omgeving afgestuurd. Ze weten eerder dan hun man, kinderen hoe zij erbij lopen en spelen daar op in. Let wel: dit is een onbewust patroon.

Het enige dat dan vaak wordt vergeten, is het afstemmen op zichzelf. Als een spons nemen ze alles in zich op van de omgeving. Ze weten alleen niet hoe ze er zelf bij zitten. Hoe zij zich voelen, wat ze ervaren in hun lichaam. Een mooi aandachtspunt voor groei, om in balans te komen.

Dus wil je eens ervaren hoe het is als een ander op je afstemt? Of wil je leren hoe je nog meer op de ander kunt afstemmen?

Boek dan eens een energetische coaching en we bespreken je vraag samen waarna we aan de slag gaan!

Boek hier makkelijk een energetische lezing

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier