pablo2

Blog: Kort lontje?

 24/01/2020

Ken je dat? Dat je iets ziet en hoort gebeuren in je omgeving en dat je mond net niet openvalt? Dat overkwam mij. Twee keer zelfs.

Tijdens een bijeenkomst gebeurde het volgende

Een dame met prachtig lang haar zat voortdurend met haar handen in haar haar. Ik had er geen last van. Hoor ik opeens iemand tegen haar zeggen: “Je zit zo vaak met je handen door je haar. Misschien moet je even een staartje in doen, dan heb je er geen last meer van dat het los zit”. Ik dacht, dat hoor ik verkeerd. Vervolgens -tot mijn ontsteltenis- doet ze haar haar nog in een staart ook! Ik was perplext.

Een andere situatie

Iemand was muziek aan het luisteren op zijn telefoon. Beter gezegd: hij was een muziekstuk aan het uitzoeken om later aan anderen te laten horen. Dus ik hoorde zo af en toe het begin van een lied en dan werd het lied weer gestopt. Duurde bij elkaar een paar seconden. Komt er iemand naar deze man toe en zegt: “Wil je even je telefoon op stil zetten want ik heb last van het geluid”. De man was even stil, zet zijn telefoon op stil. Zijn mond viel net nog niet van verbazing naar beneden. En ik was wederom perplext.

Mondig

Het lijkt wel of iedereen geen geduld meer heeft. Het lontje zo kort is dat gelijk gereageerd moet worden. À la minuut!

Een heleboel vragen kwamen in me op

In het eerste geval had ook gezegd kunnen worden “ik heb last van het feit dat je steeds aan je haar zit”. Of: ik zie dat je steeds aan je haar zit. Ik zou daar persoonlijk gek van worden. Hoe is dat voor jou? 

Helemaal niks mis mee om aan de ander aan te geven wat je behoeften zijn zoals in het tweede geval. Maar moet het dan zo snel en zo dwingend worden meegedeeld? Mag het niet in een vragende vorm? Of in een nieuwsgierige vorm? Ik hoor dat je muziek speelt? Ben eigenlijk wel nieuwsgierig waarvoor je dat gaat gebruiken? Dan heb je een gesprek… Een dialoog tussen twee mensen die tot verbinding kan leiden.

Verbinding was er in deze twee gevallen duidelijk niet. De dame keek niet meer achterom en de heer stond ook klaar met zijn oordeel nadat hij op het geluid van zijn telefoon was aangesproken. En dat is zonde! 

Een kort lontje kan iedereen overkomen. Maar degene die er last van heeft, heeft ook een keuze. Een keuze kan zijn het te laten. Of om zelf actie te ondernemen zodat hetgeen waar je last van hebt, minder wordt. Zij kozen ervoor om te wijzen naar de omgeving. Dat kan. Maar zorgde voor geen enkele verbinding, enkel verwijdering.

#coaching

Laten we even bellen

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Wat brengt deze afwijzing mij?

Lees dit bericht

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier