pablo2

Blog: Deze opstelling liet het zien! Betrek kinderen -hoe jong ook- in het rouwproces

 30/08/2022

Daar stond hij dan. Net 22 en bracht een vraag in. Hij worstelde met twee situaties en we schakelden de hulp in van de representanten: welke van de twee situaties voelt voor jullie het meest urgent? De representanten waren duidelijk. Er speelde een situatie met zijn beste vriend die een relatie heeft met zijn zus. In een klap waren twee relaties met belangrijke personen uit zijn leven veranderd. Dat wilde hij graag onderzoeken.

Tijdens de opstelling werd het al zichtbaar

Zijn gevoel zat “op slot”. Zijn hoofd wist wel wat hij moest doen met de situatie maar zijn buikgevoel, die kwam er niet aan uit. Hij wilde wel voelen maar kon het niet. Degene die in zijn opstelling zijn gevoel representeerde, gaf aan dat het gevoel werd “uitgeschakeld” op heel jonge leeftijd. Hij was nog maar twee jaar oud.

Op mijn vraag wat er toen met hem was gebeurd, haalde hij zijn schouders op

Hij wist het oprecht niet. Gelukkig was daar zijn vader, ze waren samen gekomen. Ik vertelde vader dat ik een gevoel had van een opa of oma die in die periode is overleden. De reactie van vader was duidelijk. “Nee hoor, kan ik me niet herinneren…” gevolgd door “Wacht even, mijn moeder overleed toen hij twee jaar was. Zijn zusjes waren ouder en mochten overal bij zijn, inclusief bij het afscheid nemen, maar hij niet. Hij was nog te klein. Hij was ook niet aanwezig bij de uitvaart. En boos dat hij was!”

Oma stond te trappelen om in de opstelling te worden ingebracht

En niet alleen oma. Wat zich toen afspeelde, was mooi om te aanschouwen. Het gevoel richtte zich op oma en iedereen in de opstelling voelde dat het zo hoorde. Er was ontroering. Er was erkenning. Zijn hoofd begreep er allemaal niks van, maar het gevoel gaf aan dat het oké was.

Wat oma nu met de situatie te maken heeft?

Nou, alles! Het zorgde ervoor dat hij met zijn hoofd naar de situatie keek in plaats van te voelen wat hijzelf nodig had in deze situatie. Oma liet hem dat weer even zien door zijn verdriet, dat er niet mocht zijn in verband met zijn leeftijd, te erkennen. Zijn lichaam, zijn gevoel, voelde het weer. Zijn hoofd nam wat meer afstand. Door meer naar zijn gevoel te luisteren, weet hij beter wat voor hem nodig is. In welke situatie dan ook.

De (rouw) specialist is duidelijk: neem kinderen serieus in hun rouwproces

Hoe jong ook, neem kinderen serieus in hun rouw. In de podcast (zie link hieronder) wordt verteld over de drie dingen die je kunt doen als je te maken hebt met kinderen en een sterfgeval:

  • Wat moet een kind weten? 
    Dit betreft meer de feitelijke zaken als de uitvaart, dat mensen huilen van verdriet, is de kist open of niet.
  • Wat kunnen kinderen bevatten?
    Hierbij wordt (ook) gekeken naar de emotionele leeftijd van het kind en dat is voor ieder kind weer anders.
  • Wat wil het kind weten?
    Welke vragen heeft het kind en hoe ga je daar als ouder mee om?

Meer weten over kinderen en omgaan met rouw? Luister dan eens deze inspirerende podcast van de Verliescirkel op Spotify.

Een link naar het boek "Een pleister tegen tranen"

Heb jij ook te maken met een situatie die je niet kan plaatsen?

Krijg je het gevoel van verdriet en gemis maar weet je niet waardoor dat komt? Kom dan eens kijken bij een Opstellingsavond of breng gewoon je vraag in! Check deze pagina voor data en opties, aanmelden kan via deze pagina.

Bekijk de agenda van de Opstellingsavonden en meld je aan!

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Webinar (gratis) inzake regenboogbaby's in mei

Lees dit bericht

Wat zou jij doen als je niet bang was?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier