pablo2

Blog: Wat hebben fysieke klachten en opstellingen met elkaar gemeen?

 14/06/2021

Meer dan je denkt! Als mensen een vraag willen opstellen tijdens een Opstellingsavond vraag ik altijd of ze fysieke klachten hebben. Nu en in het verleden. De uitkomsten zijn soms werkelijk geniaal.

In het tweede jaar van mijn HBO opleiding Facility Management raakte ik ziek

Niet ernstig maar lang genoeg om mijn eerste stage bij een geriatrisch verpleeghuis niet te kunnen afronden. Daar was ik eigenlijk best opgelucht over. Mijn stagebegeleider maakte namelijk bekend dat ik gewoon moest werken tijdens de kerstdagen want het restaurant was dan druk en ze konden wat extra handen goed gebruiken. Helaas. Ik werd ziek.

Goed ook. Ik kreeg namelijk pfeiffer. Ik was verschrikkelijk moe. Wat nog meer verschrikkelijk was, was de keelpijn die ik had. Mijn hele keel werd dichtgeknepen. Ik kon voor mijn gevoel niet eten of drinken. Het deed echt heel veel pijn en ik maakte me daar wel een beetje zorgen om. Ik vond het nogal indrukwekkend wat zich in mijn keel afspeelde. Er werd gezegd dat de keelontsteking onderdeel was van de pfeiffer. Maar waarom heeft de ene persoon dan wel en de ander geen keelontsteking?

Gelukkig was daar de Biologika training

In vijf dagen tijd kregen we les over de zinvolle veranderingen die ons lichaam ondergaat bij conflicten. Of deze nu letterlijk of figuurlijk zijn. Er ging een wereld voor me open!

We bespraken tijdens de training de vijf biologische natuurwetten. Aan welke “eisen” de conflicten moeten voldoen en wat de impact is van stress, die we momenteel ervaren. Vroeger duurde een conflict misschien een paar minuten, een paar uren of hoogstens een paar dagen. Soms kunnen conflicten nu wel een paar jaren duren met alle gevolgen van dien! Ook keken we naar de organen en de fysieke klachten die bij bepaalde conflicten op kunnen spelen. Als laatste sloten we de training af met psychische veranderingen (denk bijvoorbeeld aan manisch-depressiviteit) en welk nut zij hebben. Het was mind-blowing!

Het is puzzelen, analyseren, vragen stellen en onderzoeken

Laat dat nou net iets zijn wat ik leuk vind! Dus hoe meer informatie & kennis ik mocht ontvangen over Biologika, hoe meer vragen ik ging stellen. Ik ging verbanden zien. De vragen die ik stelde, gingen niet altijd over mezelf maar ook wat zich afspeelt in de maatschappij, bij bekenden.

Zo kwam ik tot de ontdekking dat mijn keelontsteking en de pfeiffer los van elkaar stonden

Ze kwamen “toevallig” tegelijkertijd tot uiting (ik kreeg pijn en werd moe), maar het waren twee verschillende conflicten. Zo werd ik ziek vlak nadat mijn oudere zus was bevallen van haar oudste zoontje, mijn eerste neefje! Het was zo’n bijzondere tijd: mijn zus zwanger, een baby’tje onderweg en de voorpret die het hele gezin had omdat er uitbreiding kwam in de familie. Ik keek ernaar uit! Tot de bevalling: het was geen bevalling uit een boekje. Helaas niet. Ik zal de details achterwege laten maar het feit dat mijn zus pas na een jaar weer volledig gezond werd verklaard, zegt voldoende. Gelukkig was met de kleine snel alles weer goed.

Wat gebeurde was natuurlijk het volgende: blijdschap over de geboorte van mijn neefje, schrik ervaren toen ik hoorde dat het allemaal niet zo rooskleurig was verlopen! Dat sloeg direct op mijn keel. Keelpijn. Het was niet te verkroppen.

Mijn vermoeden is dat de pffeifer in relatie staat tot mijn stage en dat ik niet bij machte was om aan te geven dat ik naar huis wilde met kerst. Het hoe of wat zoek ik graag nog verder uit.

Fysieke klachten en opstellingen

Dus ja! Fysieke klachten zijn van belang bij opstellingen.

Zo had ik een keer een vraaginbrenger met eczeem klachten als heel klein meisje. Degene die haar representeerde als 2-jarig meisje kon niet stoppen met krabben tegen de jeuk. Hij wist van niks maar werd gek van de jeuk die hij voelde als haar representant. Ze herkende het direct. Uit de opstelling bleek later dat zij een alleengeboren tweeling is. Zij had in de baarmoeder afscheid moeten nemen van haar tweeling zus of broer. Eczeem is het resultaat van een scheidingsconflict. In haar geval: bij iemand willen zijn maar niet kunnen.

Of de vrouw die nooit geaccepteerd is door haar moeder. Niks goed kon doen, zich waardeloos voelt. Alleen maar de wens heeft erkend, gehoord of gezien te worden door moeder. Zij ervaart veel fysieke klachten rondom spieren en botten. Het resultaat van een eigenwaarde inbreuk (zich waardeloos voelen).

Wanneer de representanten (zonder voorkennis) aangeven dat zij ergens fysiek last van hebben en het komt overeen met de fysieke klachten van de vraaginbrenger dan is dat een bijzondere bevestiging. 

Een keer een Opstellingsavond bijwonen? Dat kan! De data en tijden staan in de agenda.

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier