pablo2

Blog: Geen alcohol? Mogen we je feliciteren?

 04/09/2017

Sommige klanten willen een confronterende coach, die hen op hun plaats zet. Maar als je het zelf niet doet, waarom moet de coach het dan wel doen?

Serieus? Serieus! 
Dat werd me gevraagd op het terras toen ik vroeg naar een alcoholvrij biertje. Nadat ik had uitgelegd dat ik niet zwanger ben, maar gestart ben met een nieuwe manier van eten en daarbij voor mezelf had bepaald dat ik even geen alcohol wilde drinken. Toen werd vervolgens gezegd: “Dan krijgen we natuurlijk over 5 weken alsnog het nieuws dat je zwanger bent!” 

Maar waarom een nieuw voedingspatroon? 
Tijdens onze vakantie in Zwitserland ging ik naar een holistisch therapeut. Voor de tweede keer. Want in de meivakantie waren we daar ook. En ik vroeg haar of ik haar mocht mailen als ik vragen had over dit voedingspatroon. Want voor mij was het relatief nieuw. Ik zeg “relatief” omdat ze het me in de meivakantie ook al had verteld. En het had toen geholpen, want mijn klachten werden minder. Tot een paar weken voor de vakantie: ze werden weer erger. En tijdens mijn gesprek met haar werd duidelijk dat ik haar tips niet voor de volle 100% had opgevolgd. Dus zij legde wederom alles uit. En op mijn vraag of ik haar mocht mailen, gaf ze aan dat ze dat liever niet heeft. 

Ze kwam vervolgens met een voorbeeld van een andere klant. 
Die net als ik twee keer kwam. En de eerste keer suggesties had meegekregen om haar klachten te verminderen. En de tweede keer kwam met dezelfde klachten. En daaruit bleek dat zij niks had gedaan met de suggesties, maar vervolgens wel weer kwam “klagen” en nieuwe tips wilde. Deze therapeute zei vervolgens tegen mij over die klant: als je je klachten wil verminderen en je krijgt daarvoor tips maar je doet er vervolgens niks mee, dan kan ik je niet verder helpen. 

En die voelde ik! Die kwam aan! 
Want ondanks het feit dat ik zeg zo’n 70% van haar tips had opgevolgd, duurde het ook niet lang voordat ik mijn oude patroon weer oppakte. En de klachten terugkwamen. Zij zei in niet-mis-te-verstane-woorden dat ik de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven niet oppakte! En als ik wil dat er iets veranderd, dan moet ik zelf als eerste vooraan staan. En er iets aan doen! In mijn geval dus: mijn voedingspatroon aanpassen. 

En hetzelfde geldt voor mijn klanten. 
Zij komen bij mij met wensen, ideeën, verlangens, situaties die ze willen veranderen… Ik stel vragen, geef ze nieuwe inzichten, geef huiswerk en geef ze terug wat ik ervaar. Tussen de afspraken door is het aan de klant om de verantwoordelijkheid te pakken jegens hun eigen proces, zich bewust te worden van wat anders mag en daarin concreet stappen te nemen. Hoe klein ook; het is een stap! 

Het is even zwaar… 
Want ik besloot zelf om daarnaast maximaal twee kopjes koffie per dag te drinken. En gedurende twee maanden geen alcohol. En dat is soms best even slikken. En net als gisteravond … als een vriendin lekker een Chardonnay drinkt, dat ik dan aan mijn derde spa blauw met citroen begin. Maar op het moment dat ik naar huis fiets: voel ik me ontzettend sterk & trots op mezelf! Dat ik het heb gedaan! En volhoud. En dat ik nu al merk dat mijn klachten gelukkig weer minder worden. 

En dat gevoel gun ik van harte mijn klanten ook! 
Ben je toe aan een volgende stap in je leven? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met me en we plannen bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek in. Of je meld je, heel stoer, voor de POWER coaching aan. Of voor één van de opstellingsavonden, waarbij jouw vraag centraal staat, en de opstelling nieuwe inzichten oplevert. 

P.S.
En nee, ik ben echt niet zwanger!

Meer nieuws artikelen en blogs

Als coach doe ik dagelijks nieuwe ervaringen op. Zo ontstaan pareltjes van inzichten. Die deel ik graag met je. Grasduin in de blogs die ik de afgelopen jaren schreef. Er komen nog steeds nieuwe blogs bij. Concreet aan de slag? Kijk snel in de agenda. Er zit vast een passende opstellingsavond, inspirerende lezing of uitdagende workshop voor je bij.

Break in the bond with mom (hechtingsproblematiek)

Lees dit bericht

Wist je dat onze vroegste ervaringen een enorme impact hebben op wie we nu zijn?

Lees dit bericht

Ook wat aanscherping nodig?

Je hebt alles wat je wilt, maar toch ben je niet gelukkig. Misschien vind je het lastig om grenzen aan te geven of knopen door te hakken, voel je je minder waard dan een ander of loop je in relaties altijd tegen moeilijkheden aan. Kortom: het leven geeft je citroenen, maar het maken van limonade lukt je niet. Wil je dat verder onderzoeken? Je bent van harte welkom!

Bel mij
06 115 110 90

Of stuur mij een WhatsApp bericht via de button rechtsonder op de website

Mail mij
info@sprankelendaandeslag.nl

Of gebruik het contactformulier